Dame med fletter holder en hånd slik at det ser ut som hun holder en øy i hånden.
Her er Ida på Salen med utsikt over Hammerfest by hvor hun har øya Håja "i hånden".

Kreative Ida Kaspara blir Rindal sin nye bibliotekar

Rindal folkebibliotek har lenge manglet bibliotekar, og nå har vi snart fått rett dame på plass. Ida Kaspara Hyttebakk jobber i Hammerfest, og må avslutte der før hun kommer hjem igjen til barndomsbygda. Første november er hun klar for nye oppdrag, og hun har allerede mange planer for biblioteket i Rindal.

Publisert Sist oppdatert

Allsidig dame

Ida Kaspara er en kreativ og blidspent ung dame. På spørsmål om hvilke interesser hun har, svarer hun:

–Ja, det er mange det. Jeg har mange rare interesser, ler hun og begynner å ramse opp:

–Jeg er glad både i strikking, hekling, og oppi her nå driver jeg med bueskyting i tillegg. Jeg håper at jeg får til å fortsette med det. Også er jeg glad i både å lese, serier og musikk, synging, spilling, ja, mye forskjellig for å si det sånn, mye kreativt, sier hun og fortsetter:

–Og så håper jeg at jeg får begynne på igjen med en del revy og skuespill og sånne ting etter hvert. For det har jeg ikke fått gjort oppi her. For det er artig!

Tidlig krøkes

Dame husker på en huske som henger i et tre.
Husking med Briksdalsbreen i bakgrunnen.

Ida er oppvokst i Rindal. Etter ungdomsskolen gikk hun på musikk, dans og drama-linje i Trondheim. Hun har en bachelor fra Storbritannia, som hun var ferdig med i slutten av 2021. Hun studerte på universitetet i tre år, men på grunn av koronaen studerte hun omkring halve tiden hjemmefra.

–Engelsk litteratur, den kan vi, ler hun.

Hun synes både lesing og formidling er kjempeartig.

–Jeg var ganske liten da jeg begynte å lese. Og leste og leste og leste og leste, og hadde kjempelyst til å bli bibliotekar. Også hadde jeg praksis gjennom skolen i åtte uker på biblioteket og syntes det var kjempegøy, sier hun begeistret.

Det var en stund hun ville bli lærer. Men etter hun tok bacheloren, bestemte hun seg for å bli bibliotekar igjen, og gikk fra lærer til bibliotekar.

Ida mener det er veldig stor forskjell på å jobbe med barn som lærer og det å drive med barneaktiviteter på bibliotek hvor hun synes hun får kun den artige delen med å jobbe med barn.

–Det er jo så artig da når de kommer barna og har funnet en bok som de virkelig liker.  De kommer springende. Springende og snakker og snakker og snakker og snakker, og det er jo så koselig, ler hun og imiterer en tenkt samtale mellom en ivrig unge og en bibliotekar:

"–Den har vi hjemme også."

"–Ja, dokk har det, ja? Synes du den er artig da?"

"–Ja!"

"–Skal vi se om vi finner flere som likner litt da?"

"–Ja!", ler hun.

Takket først nei

Ida flyttet til Hammerfest for snart to år siden. Hun er bare 24 år, men blir 25 i november. Den første dagen i samme måned starter hun på Rindal folkebibliotek.

–Og det blir gøytt, sier hun engasjert.

Hun har også søkt på stillingen tidligere.

–Jeg fikk egentlig stillingen og sa nei, for jeg hadde ikke erfaring i det hele tatt. Jeg tenkte at jeg må ha litt erfaring først, smiler hun.

Arrangementsansvarlig

Rindalingen ble ferdig utdannet i 2022, rett før hun flyttet til Hammerfest hvor hun jobber som bibliotekar. Hun forteller at hun er arrangementsansvarlig på Hammerfest bibliotek.

–Så det er jeg som har hovedansvar for det med arrangement - og så har jeg også ansvar for TikTok-kontoen, ler hun.

Hun har erfaring fra flere plasser fra tidligere.

–Jeg har jobbet på museet i fire somrer, og så har jeg jobbet og hatt ekstravakter på "hjemmet" og så jobbet jeg en sommer på Aursjøhytta hvor jeg jobbet og bodde i tre uker, så jeg har jobbet med litt forskjellig, smiler hun.

På Aursjøhytta var det mye turisme. Blant annet var det et fransk filmteam som kom og skulle filme reklame oppå der.

–Og jeg serverte de rømmegrøt, ler hun.

Dame rekker en hånd mot en ku som rekker nesen sin mot hånden.
Ida er glad i dyr. Her sammen med noen kyr hun møtte på veien på tur opp mot Mjukinn.

Kommer hjem

Ida kommer til å savne de i Hammerfest, for hun trives veldig godt sammen med gjengen der. Hun er utadvent og kommer lett i kontakt med folk, og hun er flink til å beholde kontakten med de hun blir venner med. Før hun kommer flyttende skal hun en tur til London for å besøke vennene fra studietiden.

Angående flyttingen gleder hun seg til å begynne å jobbe med utviklingen av det som kan foregå på biblioteket, men også det personlige med det å flytte nærmere hjemme.

–Jeg skal se etter både bolig og bil, for det må man også ha, sier hun og forklarer at hun bruker kollektivtrafikken i Hammerfest.

–Jeg savner å kjøre, for jeg synes det er veldig artig å kjøre, fortsetter hun, og forteller at hun ser frem til å bare kunne ta seg en tur en helg for å besøke slektninger.

Den blide damen har grønne fingre, men får nok ikke med seg de aller fleste plantene hit. Men hun har et håp om å få starte på nytt med avleggere fra mammas store sortement.

Og så ønsker hun å få plass til alle bøkene sine denne gangen.

Dame med utsikt fra fjellet mot fjord/hav.
Selfie fra fjelltur på Salen i Hammerfest.

–Men det blir det spent å se om jeg får til, sier hun, og forteller at hun ennå ikke har hatt plass til alle bøkene sine siden hun var sikkert 12-13 år. Og det har nok heller ikke blitt mindre med årene.

Hun ser for seg en krå med lesekrok hjemme.

–Det er viktig. Man må ha sitt eget personlige bibliotek, i alle fall når man er bibliotekar til vanlig, da må man i alle fall ha et bibliotek til å ta vare på. Man må holde seg litt oppdatert på litteratur uansett, så det tror jeg blir bra, ler hun.

Ser mulighetene

Og angående flyttingen jobbmessig, ser hun frem til å kunne utvikle tilbudet på biblioteket:

–Når det gjelder jobbmessig så er det de mulighetene vi har til å utvikle tilbudet i Rindal. Jeg tenker aktiviteter og arrangement, og så blir det et nytt biblioteksystem etter hvert. Det må det bli, for systemet vi har i Rindal skal byttes ut nå på landsbasis. Så det blir veldig spennende utvikling sånn sett, sier hun.

Ida tenkte at siden det har manglet bibliotekar i Rindal, ville hun måtte starte med å rydde bort bøker som ikke blir utlånt for å få plass til nye. Hun ble glad da hun fikk vite at det nylig har vært gjort en stor jobb med rydding og kassering av bøker, noe som gjør at hun raskere får anledning til å ta tak i andre ting.

–Det er ypperlig. Det er masse arbeid, stråler hun og fortsetter:

–Jeg har snakket en del med Frivilligsentralen, og det å få til et ordentlig godt samarbeid der, og tilbud for barn og unge som er bra i bibliotekstand også, med det lille vi har, det blir spennende!

Hun ser frem til å møte brukerne, hjelpe dem og yte god service.

–Det at tilbudet er der, og ordne arrangement, invitere skolen inn, vise frem at vi er der og en del sånne ting. Med arrangement også så vil vi få inn flere folk enn om det bare er den daglige driften.

I starten blir det mye å sette seg inn i og det er en del som må forberedes, så det blir nok litt rolig en stund.

– Som bibliotekar er det mye midler det går an å søke på, man kan søke på fryktelig mye forskjellig for å få opp aktiviteten. Og det spesielt om det er rettet mot barn og unge, og det er jo ypperlig med tanke på at det er et kombibibliotek med skolebibliotek. Men også for voksne er det mye, smiler hun.

Idéer

En dame holder rundt en skulptur av en bjørn
Ida foran kommunehuset i Hammerfest.

Det ligger da kanskje an for mye aktivitet fremover?

–Ja, etter en stund. Det tar nok litt tid før jeg kommer meg så langt, men jeg håper at i løpet av senvåren 2025 at det begynner å øke litt, litt avhengig av hva vi får av midler og litt sånne ting i tillegg. Satser på at i løpet av et halvårs tid så begynner det å bygge seg opp igjen. Jeg må prøve å sette meg inn i ting først, sier hun og fortsetter:

–Jeg har allerede noe jeg har veldig lyst til å få til. Så det blir spennende å se om jeg får det til. Men da må jeg blant annet snakke med kulturskolen. For jeg håper jeg får til litt samarbeid med de også.

Hun ser frem til å få friere tøyler enn hun har på biblioteket i Hammerfest, for nå er de to arrangementsansvarlige og så er det et eget bygg så det er litt begrenset hva de kan gjøre.

–I Rindal kan jeg snakke med resten av huset og få ordnet. Du har mye mer rom du kan spille på så fremt at de andre er villige, ler hun, og bekrefter at hun syntes de hørtes sånn ut når hun har snakket med dem.

Det blir artig å se hva som kommer på tapeten på biblioteket etter hvert.

–Det blir spennende å se om jeg får til det jeg har lyst til - eller ikke. Det blir mye som blir spennende, jeg gleder meg til å starte, stråler den engasjerte, unge damen.

Powered by Labrador CMS