Lars Lund på sin aller siste arbeidsdag
Lars Lund på sin aller siste arbeidsdag

- Jeg kommer til å savne kontakten med pasientene mine

Fredag låste Lars Lund dørene til Lunds fysioterapi for aller siste gang - 41 år etter at han nyutdannet kom flyttende til Surnadal i 1980.

Publisert Sist oppdatert

20. oktober i 1980 startet Lars Lund i 50% stilling som fysioterapeut på Surnadal sykehjem, og 50% i privat praksis.

- Jeg var ferdig utdannet fysioterapeut i Bergen sommeren 1980. Deretter takket jeg ja til et kort vikariat på Orkdal sykehus. Jeg trengte litt tid på å bestemme meg for hvor veien skulle gå videre, og tenkte at dette var en fin start på yrkeskarrieren, sier han.

Så ringte telefonen.

- Brit Stensby var styrer på Surnadal sykehjem, og kunne fortelle at de hadde behov for en fysioterapeut. Jeg svarte at jeg kunne komme og hjelpe til en stund. Det var i 1980, og jeg har vært her siden, smiler Lund.

Lars jobbet i åtte år på Surnadal sykehjem i kombinasjon med privat praksis. I 1988 gikk han over til å drive 100% privat, med kontor på “gammelapoteket” på Skei – hvor kirkekontoret holder hus i dag. I 1996 flyttet Lunds Fysioterapi til nye lokaler på Røssmoen, hvor han har jobbet frem til i dag.

Lund har drevet praksisen alene, og har hatt travle dager med fulle lister.

- Jeg har ikke et tall på hvor mange pasienter jeg har hatt innom i løpet av alle disse årene, men det er mange tusen. Enkelte har faktisk fulgt meg i 40 år. Det tar jeg som et kompliment, smiler han.

Den gode samtalen

Lars fattet tidlig interesse for akupunktur, og var en av de aller første fysioterapeutene som gikk Norske legers akupunkturkurs tidlig på 90-tallet.

- Jeg har brukt akupunktur daglig siden den gang, i hovedsak med fokus på muskel og skjelett. Det er en behandling som har hatt god effekt på mange av mine pasienter, sier han.

Lars kan også vise til etterutdanning innen ortopedisk medisin, og er internasjonalt godkjent som lærer i faget.

- Jeg har holdt en god del kurs innen ortopedisk medisin, og kunnskapen jeg sitter igjen med har vært svært nyttig i jobben min. Det har nok vært det beste redskapet i arbeidshverdagen min, spesielt når det kommer til diagnostisering og behandling, sier han.

Lund forteller at mye har forandret seg innen faget siden han startet i 1980, og kanskje særlig de siste årene.

- Jeg ser at ultralyd-diagnostisering og manuellterapi blir mer og mer vanlig blant fysioterapeutene. Hadde jeg vært ti år yngre, ville jeg trolig også satset mer på dette. Jeg har drevet på gammelmåten, og behandlet pasientene på benken. Jeg ser at fokuset til fysioterapeutene dreier mer i retning av trening, og det er selvsagt helt legitimt. Samtidig synes jeg det er viktig å forstå at det ikke passer for alle pasienter. Trening er flott, men det ene trenger ikke nødvendigvis å utelukke det andre. Enkelte trenger fortsatt benkbehandling, og ikke minst er det mange som trenger en god samtalepartner. Det er mye psyke bak somatikken. Et vondt kne er ikke alltid bare et vondt kne, sier Lars.

Vil savne pasientkontakten

Lars har aldri angret på yrkesvalget sitt, og kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere når han nå starter på et nytt kapittel som pensjonist.

- Jeg visste allerede som 9.klassing at det var fysioterapeut jeg ville bli. Jeg jobbet målrettet på videregående for å nå målet mitt, og klarte det. Det har jeg aldri angret på, sier han.

Lars har heller aldri angret på at han ble værende i Surnadal.

- På denne tiden kunne nyutdannede fysioterapeuter nærmest velge og vrake i stillinger over hele landet, og det var bare en tilfeldighet at jeg havnet i Surnadal. Selv om jeg er oppvokst på Brekstad på Ørlandet, er det ingen tvil om at det er i Surnadal jeg hører til, sier han.

På spørsmål om hva Lars kommer til å savne mest med å slutte i jobben, trenger han ikke lang betenkningstid.

- Det er uten tvil pasientkontakten, og følelsen av å ha betydning for andre mennesker. Jeg har i alle år opplevd et godt og tett samarbeid med mine tålmodige pasienter. Stemningen på huset har alltid vært lun og god. Jeg ønsker å rette en stor takk til pasientene mine og samarbeidspartnere jeg har hatt gjennom alle år, sier 65-åringen.

Lars forteller videre at han har hatt én klage i løpet av 41 år. Den ble sendt til fylket, og handlet om at jeg har vært litt hardhendt i behandlingen av et kne. Jeg tok det med fatning. Spesielt når følgende setning stod nederst i klagen: Men ellers var terapeuten kjekk og grei”, ler han.

Svært mange har vært innom lokalene til Lunds Fysioterapi.
Svært mange har vært innom lokalene til Lunds Fysioterapi.

Sykling, barnebarn og Syltørans venner

Nå ser Lars frem til friheten til å kunne gjøre hva han vil.

- Jeg slutter ikke fordi jeg er lei eller utbrent. Jeg er heldig som er frisk, og liker å være i fysisk aktivitet. Jeg håper helsa holder seg slik, og at jeg får drive med det jeg liker aller best, sier han.

Lars er gift med Gunn Åsprang Lund, og sammen har de to sønner og tre barnebarn.

- Gunn blir pensjonist i juni, og nå gleder vi oss til å kunne bruke tida vår til sykling, gå turer i fjellet, være på hytta på Nordmarka og ute med båten. I tillegg gleder vi oss til det er mulig å reise til utlandet igjen. Vi liker oss godt på organiserte sykkelturer i Kroatia og Italia. Ikke minst får vi bedre tid til de tre jentene vi er besteforeldre til, smiler han.

Lars forteller også at han har fått ei hyggelig tekstmelding fra Kjell Smenes.

- Der stod det at Syltørans venner har fattet et enstemmig vedtak om at jeg blir tatt opp som medlem. Da er det vel bare å møte opp og melde seg klar til innsats, smiler han.

Ti søkere på driftstilskuddet

Hvem som tar over praksisen til Lars Lund er i skrivende stund ikke offentliggjort av Surnadal kommune.

Driftstilskuddet blir tildelt som et administrativt vedtak etter Forvaltningsloven med klagerett på 3 uker. I følge enhetsleder Gunn Bredesen i Surnadal kommune har en søker fått tilbud, der det i etterkant har kommet inn klage på vedtaket. Klagebehandlingen er ikke ferdigbehandlet.

Da søknadsfristen gikk ut 21. desember i fjor, var det totalt ti søkere på driftstilskuddet som fysioterapeut:

Sebastian Conrad Håkansson (31) fra Harstad
Ingrid Kvendset Ulset (28) fra Tingvoll
Krishna Bahadur Khatri (30) fra Alta
Anders Johnsen (27) fra Notodden
Synnøve Volden (26) fra Os
Andrea Fossum Bråten (28) fra Sunndal
Martin Sollesnes (30) fra Elverum
Silje Beate G. Holten (30) fra Surnadal
Julie Refseth (26) fra Kristiansund
Thomas Staveli (29) fra Orkland

Powered by Labrador CMS