Lagkoordinator om Håvard Gjeldnes:

Håvard Gjeldnes og lagkameratene i Kalas eSport Racing Team, som mandag syklet Richmond UCI Reverse.

Viste spurtegenskaper på høyeste internasjonale nivå

Mandag åpnet Håvard Gjeldnes og hans Kalas eSport Racing Team den internasjonale konkurransesesongen i e-sykling på Zwift. Og allerede i årets første ritt gjorde Gjeldnes seg bemerket med kjempekreftene sine.

Publisert

Selv om det denne gangen ikke ble noen topp-plassering ved målgang for Håvard Gjeldnes, var kvennagardingen i aller høyeste grad med på å prege årets første ritt i toppdivisjonen av den internasjonale Zwift Racing League.

Zwift er, kort fortalt, en treningsapp for sykling og løping. Der arrangeres det også konkurranser, og e-sykling har på kort tid blitt en vært populær konkurranseform utenfor landeveissesongen.

Da koronaviruset for alvor kom til Norge i mars i fjor, ble mange utendørs sykkelritt avlyst. Det førte til økt fokus på- og deltakelse på Zwift, og Håvard Gjeldnes markerte seg sterkt.

Han vant NCF-cupen, og tok en imponerende tredjeplass sammenlagt i den internasjonale Kalas-ligaen. Med sine mange imponerende prestasjoner høstet han så mange rankingpoeng at han avsluttet våren som den best rangerte norske Zwift-syklisten.

Det gikk ikke upåaktet hen, og i begynnelsen av september i fjor ble Gjeldnes klar for hardtsatsende Kalas ESport Racing Team.

Håvard Gjeldnes i aksjon på Zwift-sykkelen før overgangen fra Trollheimen Sykkelklubb, som han fortsatt representerer utendørs, til Kalas ESport Racing Team.

Mandag deltok Gjeldnes og lagkameratene Øyvind L. Bjerkset, Martin R. Omdahl, Morten Vaeng og Vidar Mehl i det 32,5 kilometer lange rittet Richmond UCI Reverse.

Rittet bestod av to runder, med to bakkesprinter og to flate sprinter på hver av dem.

De åtte rittene i den såkalte "Premier division" - toppdivisjonen, i Zwift Racing League, veksler mellom to formater: lagtempoetapper og såkalte "scratch"-ritt.

Mandagens var et såkalt "scratch"-ritt, der det totale antallet poeng hvert lags ryttere sanker underveis og ved målgang, avgjør lagenes sluttplassering.

For mer detaljer om regelverket, se faktaboksen i saken. Kort fortalt: for Gjeldnes og Kalas eSport Racing Team-lagkameratene handlet mandagens ritt om å ta poeng - enten på innlagte spurter, eller ved å være blant de 30 første ved målgang.

Fakta: Slik avgjøres rittene og sesongen

Slik avgjøres lagenes plassering i et ritt i Zwift Racing League:

  • Det deles ut poeng til rytterne som er først over innlagte flate sprinter og bakkesprinter. Hvor mange som får poeng varierer fra ritt til ritt. Mandag var det topp 3 ved hver av de fire sprintene som sanket poeng for laget sitt.
  • De 30 første i mål får poeng etter følgende modell: 40 til vinneren, 35 til nummer to, 30 til nummer tre, deretter fra 27 til nummer fire og ett og ett poeng mindre helt til nummer 30 - som får ett poeng.
  • Lagene rangeres etter det totale antallet poeng rytterne deres sanker. Laget med flest poeng til sammen, vinner enkeltrittet.
  • Dersom to lag ender på like mange poeng i et ritt, vinner laget med den høyest plasserte rytteren i mål rittet.

Sammenlagtvinner for sesongen kåres slik:

  • De 20 lagene med flest poeng i et "scratch"-ritt eller en lagtempo får såkalte seriepoeng. Vinnerlaget i et ritt - altså det laget der rytterne til sammen har sanket flest poeng i løpet av rittet - får 20 seriepoeng. Lag nummer to får 19, nummer tre 18, og så videre helt ned til 20. plassen, som får ett seriepoeng.
  • På slutten av sesongen, vinner laget med flest seriepoeng.
  • Dersom to lag ender sesongen med like mange seriepoeng, vinner laget som oppnådde best plassering i sesongens siste ritt.

Kilde: Zwift Racing League

Sikret laget verdifulle poeng

Og etter åtte kilometer markerte Gjeldnes seg med å bli nummer to på en flat sprint, etter en voldsom spurt.

Håvard Gjeldnes (til høyre bak lederen, Knudsen) kniper andreplassen på en innlagt spurt.

Og ikke nok med det: rundt 10 kilometer senere dro Gjeldnes til i en bakke, og spurtet fra alle i kampen om poengene.

Håvard Gjeldnes spurter først over bakketoppen og sikrer laget sitt tre poeng.

Med to poeng for andreplassen og tre for førsteplassen på de innlagte spurtpunktene, sikret Håvard Gjeldnes laget sitt fem poeng.

Totalt endte Kalas eSport Racing Team på 40 poeng, og alle de 35 poengene Gjeldnes ikke tok, kom som belønning for Vidar Mehls andreplass i mål.

For å sette konkurransen Gjeldnes møter litt i perspektiv: Mehl er regjerende Zwift-norgesmester, og ble i desember nummer 12 i tidenes første Zwift-VM.

Der representerte han Norge sammen med Uno X-proffrytter og Europamester på landevei, Jonas Iversby Hvideberg, og relativt meritterte Edvald Boasson Hagen.

Får ros av lagkoordinator

Håvard Gjeldnes selv forteller til Trollheimsporten at rittet var en fin formtest.

– Jeg klarte å ta noen poeng underveis, som egentlig kostet mer enn de smakte. På siste klatresprint fikk jeg så stort forsprang at jeg kom til en ny bakke. Der fikk jeg altfor lav hastighet alene, så da kom de 70 i hovedfeltet fykende forbi, sier han, og legger til at det ble i overkant tøft å hente dem inn igjen.

Dermed ble Gjeldnes liggende i en liten gruppe inn til mål.

Tom Ove Kaland er syklende lagkoordinator for Kalas eSport Racing Team. Han er full av lovord om det Håvard Gjeldnes viste på de innlagte spurtene mandag.

– Håvard viste spurtegenskaper på høyeste internasjonale nivå i går. Han tok poeng på en flat spurt og en motbakkespurt, det i et felt med verdens beste eSport-utøvere og profflag, som Uno X.

Kaland fortsetter:

– Uheldigvis mistet gruppen hans kontakt med teten litt over midtveis og satt dessverre ikke i frontgruppen da rittet skulle avgjøres. Hadde han vært i frontgruppen, ville han garantert fått en meget høy plassering over målstreken.

Med 40 poeng totalt - 35 fra Vidar Mehls andreplass og de fem poengene Håvard Gjeldnes tok på innlagte spurter, blir det etter alt å dømme 7. plass sammenlagt for Kalas i årets første ritt.

Lagkoordinator Kaland forteller til Trollheimsporten at de offisielle resultatene kommer etter verifisering av alle ryttere.

Mandagens sammenlagtresultater.

– Kroppen er bedre enn noen gang

Målet til Kalas ESport Racing Team, som forrige sesong havnet på delt 8. plass i serien, er å kjempe om topp 4 totalt i år.

Kaland tror og håper Gjeldnes fortsetter den positive trenden, og at han bruker tiden med konkurranser inne, på dette høye nivået, og tar det med videre ut i sesongen 2021.

– Det Håvard viste i spurtene i går var akkurat det laget står for: "Ride on. Stand out", sier Kaland.

Før jul ble Håvard Gjeldnes nummer 9 og tredje beste nordmann i en gjennomkjøring av Zwift VM-løypa i regi av sykkelforbundene i Norge, Sverige og Danmark.

Han ble også nummer 12 sammenlagt i Norges Cykleforbunds Vintercup, som Kalas-lagkamerat Vidar Mehl vant sammenlagt, selv om han deltok i bare sju av åtte ritt.

Kraftkaren fra Kvanne er derfor inne i en god stim, og nå ser han svært lyst på fortsettelsen.

– Kroppen er bedre enn noen gang, så jeg er veldig positiv til de neste konkurransene framover nå. Nå er målet rett og slett å være med på så mange ritt som mulig, innen både terreng, landevei og tempo, sier Håvard Gjeldnes.

I videoen under kan du se hele rittet Richmond UCI Reverse - første ritt i sesong 2 av toppdivisjonen i Zwift Racing League:

(Opptakten til den flate, innlagte spurten der Håvard Gjeldnes ble nummer 2, starter ca. 27 minutter og 20 sekunder inn i sendingen, mens bakken Gjeldnes kom først over starter etter rundt 39 minutter og 10 sekunder.)

Powered by Labrador CMS