Når perioden som ordfører avsluttes etter neste valg, går Vibeke Langli helt ut av politikken.
Når perioden som ordfører avsluttes etter neste valg, går Vibeke Langli helt ut av politikken.

Tar ikke gjenvalg – går helt ut av politikken

Publisert Sist oppdatert

Det er snart tre år siden Vibeke Langli ble valgt som ordfører i Rindal kommune, etter Ola T. Heggem. Samtidig er det under ett år til neste kommunestyre- og fylkestingvalg i Norge. Nå har Rindals-ordføreren annonsert at hun ikke stiller til gjenvalg, og at hun går helt ut av politikken for å bruke mer tid på hjemmebane.

– Hvorfor tar du ikke gjenvalg?

– La meg først innlede med å si at det ikke har vært en enkel prosess. Jeg har gått mange runder med meg selv, men det blir en totalvurdering fordi det handler jo om mer enn bare en selv. Hele familien blir dratt inn i dette, om de vil det eller ei.

– Og så handler det kanskje litt om meg som person også. Om dronning Elizabeth ble det sagt at hun var en introvert person i en ekstrovert rolle, og det kjenner jeg litt på selv også. Jeg visste jo at dette var en jobb der man i alle sammenhenger ble plassert i begivenhetenes sentrum, noe det har måttet være ekstra av i tiden som har vært og det er jeg kanskje ikke så komfortabel med.

– Det ble jo mye mer trøkk på grunn av pandemien naturligvis. Som ordfører må man må veldig ofte fremstå i en rolle. I større kommuner har man team med fem-seks i stab rundt ordfører, men her blir man veldig alene. Og ekstra alene gitt pandemien. Så med tanke på hvordan jeg er som person så er det veldig krevende, forteller Langli.

– Så i en så liten kommune så blir man mye alene som fulltidspolitiker. Ikke at jeg har vært fullstendig alene, selvfølgelig, men for en som jobber best i team har det vært litt ensomt.

– Fortsetter du i politikken?

– Nei, jeg føler det er naturlig å gå helt ut. Når man først vil ha litt fri på kveldene så nytter det ikke å holde på med politikk, ler hun. Det er en fulltidsjobb dette, så man må være veldig motivert.

– Hvordan var det å være fersk ordfører i en pandemi?

– Det var vel ikke noe vi tenkt noe på da vi gikk inn i vervet, men det var jo veldig spesielt som fersk. Men det måtte gjøres, det var ikke noe alternativ å ikke brette opp ermene og ta i et ekstra tak. Her var det faktisk snakk om liv og helse.

– Det var helt ekstremt i starten. Det vi diskuterte og planla for hadde jeg aldri trodd at jeg måtte innom i livet, avhengig av rolle. Det ble veldig altoppslukende. I etterpåklokskapen kan man jo si at det var hysteri på starten av pandemien, men der og da visste vi jo ingenting. Vi fryktet jo ekstremt mange dødsfall, så vi gjorde de tiltakene vi trodde var nødvendige. Men det rart å tenke på nå, smiler ordføreren.

– Hvilke høydepunkter vil du trekke frem i tiden som ordfører?

– Det er jo mye. Det mest rørende er å ha vært med som vigsler. Det er alltid høytidelige og fine seremonier og derfor alltid stas. Og så er det stor stas å få være med og dele ut Ildsjelprisen til Trøndelag idrettskrets. Det er stor stas for dem som vinner.

– Politisk har vi vært innom mye, men dette med Rindal inn i fremtiden er noe som har fulgt meg siden oppstarten for to år siden. Nå kommer vi til sluttbehandling for selve plana, så blir tiltaksdelen viktig etterpå. Dette er ikke noe som skal ligge i skuffen. Dette har vært viktig for å skape mer engasjement rundt Rindal.

– Hva er det som gjenstår for deg før du trekker deg tilbake?

– Nå tenker vi jo å forankre Rindal inn i fremtiden-prosjektet i den kommunale handlingsplanen. Og så er det å fortsette med finansiering av en prosjektstilling der en person skal være den som drar i gang tiltakene. Ellers blir det å få til litt økonomisk handlingsrom en prioritet. Vi står jo stadig i økonomisk vanskelige tider, så det er en jobb som må gjøres – uavhengig av hva man tenker om kommunestruktur.

– Hva tenker du om fremtiden til Rindal?

– Det foregår veldig mye positivt i Rindal og vi har veldig mye her. Det er det lett å glemme når mørke skyer dukker opp på horisonten. Jeg synes ofte det er mye fokus på det vi ikke har eller det vi skulle gjort annerledes, men hvis man skal få til å skape noe må man ta utgangspunkt i det man har.

– Ellers er det en nasjonal trend at det er vanskelig finne folk til ledige stillinger. Så langt ser det ut til at det ikke har vært noen stor utfordring i Rindal, men vi begynner å se en tendens på at det kan bli det. Og så hører jeg fra det private næringslivet at det er vanskelig å finne folk. Men det er en nasjonal utfordring som jeg ikke tror løses kun ved å slå seg sammen med en annen kommune for eksempel.

– Hva ønsker du å si avslutningsvis?

– Jeg vil først understreke at jeg ikke angrer på at jeg ble ordfører. Det var jo først og fremst en stor tillitserklæring å få den muligheten, og jeg har opplevd og lært veldig mye. Jeg har fått møte utrolig mange trivelige folk, og så har jeg lært meg selv bedre å kjenne – på godt og vondt.

– Vi har den tiden vi har her på jorden og jeg har spekulert mye på hva som er det gode liv for meg, Jeg vet at jeg har det best når jeg kan være mer sammen familien og de som er nær meg, og rett og slett ha tid til å leve.

Powered by Labrador CMS