Karstein Mauset og Vibeke Langli er fornøyd med enda et nytt tilskudd til virksomheten i næringsparken.
Karstein Mauset og Vibeke Langli er fornøyd med enda et nytt tilskudd til virksomheten i næringsparken.

Konteiner med datamaskiner skal gi varme til Rindal næringspark i vinter

Publisert Sist oppdatert

Rindal næringspark har signert leiekontrakt med MH Technology AS, som flytter et datasenter fra Åsen til Rindal denne uka. Datasenteret er rett og slett en konteiner full av datamaskiner som "jobber" med kryptomining.

MH Technology AS er et norskregistrert selskap med spanske eiere. Det spanske morselskapet er et stort konsern som driver med mye forskjellig, som utvikling av apper og betalingsløsninger, eiendomsutvikling, og altså også kryptomining. Kryptomining er utvinning av kryptovaluta ved bruk av datakraft.

En perfekt plass

Selskapet har hatt dette datasenteret stående utendørs i Åsen fram til nå, og der har det vært litt uro rundt det. Folk har vært bekymra for om det kunne bli støy, og det var dessuten rift om den eiendommen der datasenteret var plassert. Nå er datasenteret flyttet, og skal få plass inne i den store hallen i Rindal næringspark. Dette er en perfekt plass for slik virksomhet, der det allerede er tilgang på nok strøm. Karstein Mauset, som er medeier og "vaktmester" i Rindal næringspark, forsikrer at det fortsatt er nok strøm til eventuelle andre nye leietakere og produksjonsvirksomhet i bygget.

Nok strøm til nye leietakere også

Mauset forteller at slike datasenter finnes flere plasser i landet, med eiere av ulike nasjonaliteter. Det har vært litt kontroverser rundt det enkelte steder, så han synes det er greit å informere sambygdingene om hva dette er.

Det er riktig at datasenteret lager litt støy, sier Mauset, men utendørs vil det knapt høres. Inne i hallen vil det bli hørbart, men det blir ikke så mye støy at det er til hinder for annen aktivitet. Om vinteren brukes hallen ellers til oppbevaring av bobiler og campingvogner.

Avtalen med MH Technology AS sikrer ikke bare fast inntekt for næringsparken, det gir også muligheter til å spare kostnader til oppvarming. Rindal næringspark har hatt betydelige utgifter på oppvarming av den store hallen tidligere, og det er hovedårsaken til at de så langt ikke har klart å få overskudd på drifta. Nå ser det lysere ut, for heretter vil de få mye gratis varme fra datasenteret. Datamaskiner som går kontinuerlig utvikler nemlig varme.

Gull verdt

Ordfører Vibeke Langli har vært informert om prosessen med å få datasenteret til Rindal, og kommunen har hatt mulighet til å komme med innspill. Ordføreren synes det er svært positivt at Rindal næringspark får flere leietakere og mer aktivitet.

– Denne typen virksomhet kan kanskje bli oppfattet kontroversielt, men samtidig er dette veldig vanlig, påpeker hun.

Hun understreker at Rindal næringspark har gjort en god og solid jobb med å få på plass denne kontrakten. Hun vet at de har forsikra seg om at de både har god nok strømtilførsel til datasenteret og enda mer kapasitet om det skulle være andre bedrifter som ønsker å starte med produksjon her.

Ordføreren påpeker også at det er overskudd av strøm i Midt-Norge, så om datasenteret bruker mye strøm så konkurrerer det ikke med andre om energien. Dette fører heller ikke til at strømmen blir dyrere for noen.

Har plass til flere

– Denne avtalen gir gode inntekter for næringsparken, og det gir oss muligheter til videre utvikling av bygget. Det er gull verdt for oss, og gull verdt for Rindal, sier Karstein Mauset, og legger til:

– Om det er noen som trenger areal for plasskrevende aktiviteter og god varme er det bare å ta kontakt. Vi har veldig lyst til å legge til rette for flere arbeidsplasser i Rindal Næringspark.

Powered by Labrador CMS