Nofence gjør utmarksbeiting med storfe "in" igjen!

Nofence-klaven har solcelle-paneler på begge sider
Nofence-klaven har solcelle-paneler på begge sider.

Nofence åpner nye muligheter for husdyra våre!

Publisert Sist oppdatert

Hos Jarle Møkkelgård på Utigard Møkkelgård er det blitt investert i Nofence- klaver på flere storfe. Det gir en mulighet til å bruke utmarksressurser som ellers nesten har vært utilgjengelig. Jarle tok i bruk Nofence i 2021 og i år har han 13. stk klaver som han bruker. Dyra fra Utigard Møkkelgard har et område som er ca. 900 dekar, oppi Møkkelgardsliinj og opp i mot Torhøtta.

Hvordan fungerer Nofence?

Nofence er et virituelt beitesystem som gjør flere og andre typer beiter tilgjengelig for både geit og storfe. Klavene har solcelle- paneler på begge sidene slik at batteriet kan lade gjennom sommeren. Klavene er utformet slik at det skal henge fint rundt halsen. Klavene har kjetting på sidene slik at hvis dyret krysser den virituelle beitegrensen får dyret strøm. Dyrene får en lyd-beskjed dersom de nærmer seg beitegrensen. Dyra kan få en varsel, men svært få får strøm, forteller Jarle.

Han skryter av hvordan systemet fungerer og at dyra er lærenemme. Jarle mener det er viktig å utnytte utmarksressursene som finnes. Han har både ammkyr med kalv og Norsk rødt fe i utmarka. Kalvene følger stort sette mødrene sine og skal ikke ha Nofence-klave.

NRF-kviger som nettopp var oppstått da fotograf og bonde kom å forstyrret...
NRF-kviger som nettopp var oppstått da fotograf og bonde kom å forstyrret...
Klavene har sitt egne unike nummer.
Hver klave har sitt unike nummer, som igjen kobles opp til et enkeltdyr.

Styrer alt fra app på telefonen

Fra en app kan Jarle sette beitegrense, se hvor dyra er og hvor mange varslinger dyra får. Man kan justere området dyra skal oppholde seg så ofte som man ønsker. Rapportering av plassering skjer så ofte man ønsker. Posisjonen er markert på kartet med et nofence-symbol. Områder som markert røde er områder som dyra oppholder seg ofte. Trenger dyra på grensene, får varsel og støt vil batteri-prosent falle fortere enn normal. Jarle forteller at han hittil har ladet batteriene kun på vinteren.

Beitegrensa/beitefunksjons-styring går på satelitt. Det vil si at det er alltid mulighet til å oppretteholde området og grensa hvor dyra skal gå. Rapportering av posisjon går på mobilnettet og det er ikke alltid det er dekning.

Kart over områder hvor dyra holder til.
Kart over områder hvor dyra holder til.
Oversikt over dyra, plassering og batteri prosent.
Oversikt over dyra, plassering og batteriprosent.
Powered by Labrador CMS