ANNONSE:

Solveig Haglund og Oddvar Mikkelsen.
Solveig Haglund og Oddvar Mikkelsen.

Vil gjøre det lettere å kjøpe og selge gardsprodukter i Surnadal

Bøndene Helga Bele, Solveig Haglund og Oddvar Mikkelsen har gått sammen om å gjennomføre en studie. Dette er en forstudie om utvikling av et bedriftsnettverk for lokalmatprodusenter i Surnadalsområdet. Det er støttet av Innovasjon Norge og skal avsluttes i juli.

Vi vil gjøre det enklere for flere å selge lokalproduserte matvarer og andre gardsprodukt. Vi håper på både lokale kunder og turister. Det viktigste er å gi enkel tilgang til lokale gardsprodukt.

Vi er nå interesserte i å komme i kontakt med bønder som kan tenke seg å bli med i et slikt nettverk for lokalmat, og alle tre bøndene kan kontaktes på telefon eller epost.

REKO-ringen som har vært i gang en stund i Surnadal viser at det er betydelig interesse for å kjøpe slik mat. Vi ønsker å være et supplement til REKO-ringen, ikke en konkurrent. Det vil være mulig å selge produktene sine på begge måtene, og vi er sikre på at dette vil bidra til å øke salget av lokalmat totalt sett.

Her på Nordmøre er det enda ikke det samme brede tilbudet av gardsmat/lokalmat som vi ser i Røros, Stjørdalen, Den gylne omvei på Inderøya osv. Det er også foreløpig få gardsutsalg. Vi tror folk kan være interessert i å komme på gardsbruk for å handle mat. Vi arbeider med en enkel markedsundersøkelse som vil komme på Trollheimsporten om kort tid.

Vi ser for oss å etablere et nettverk av lokalmatprodusenter som gjennom et andelslag har en felles markedsføring av lokalmat fra området. Planen er å etablere minst tre små selvbetjente felles-utsalg i ulike deler av kommunen. Der kan produsentene levere varene sine og kundene kan i større grad handle når det passer dem.

Vi tror det er en varig trend at stadig flere er opptatt av kortreist, klimavennlig og lokal mat. Dette ser også ut til å ha blitt forsterket gjennom koronaperioden. Surnadal kommune har vedtatt økt bruk av lokalmat på sine kantiner og kjøkken. Vi tror dette er en gunstig tid å komme i gang med et slikt prosjekt.

Forstudiet skal avsluttes i juli og vi har allerede konkludert med at vi kommer til å søke Innovasjon Norge om et forprosjekt for å jobbe videre med dette. Da skal vi blant annet arbeide videre med forretningsplan, vedtekter og avtaler med leverandører.

Helga Bele
Helga Bele