Henning Sommerro - arkivbilde

Nytt verk av Henning Sommerro urframføres under Vårsøghelga og Olavsfest

Olavsfest 2024 henter Slovenian Philharmonic Choir til Norge, og det mektige koret vil prege årets festival med hele tre konserter: Åpningskonsert og avslutningskonsert i Nidarosdomen, samt en egen konsert i Vår Frue Kirke. Dette skriver Olavsfest i en pressemelding.

Mektig, slovensk kor i toppklassen til Olavsfest 2024

Det er et særdeles dyktig og velrennomert kor som vil sette sitt sterke særpreg på sommerens Olavsfest.

-Korkulturen står enormt sterkt i Slovenia, forteller Ragnar Rasmussen, som dirigerer både det slovenske koret og Nidaros Vokal under åpningskonserten 28. juli i Nidarosdomen. Da skal koret sammen med Nidaros Vokal framføre Rakhmaninovs Vesper (All-Night Vigil) samt urframføre Henning Sommerros nyskrevne Helnattsvake.

Nytt korverk av Henning Sommerro

På bestilling fra Olavsfest og Vårsøghelga, har Henning Sommerro skrevet et nytt korverk som skal urframføres på åpningskonserten til Olavsfest 2024 i Nidarosdomen søndag 28. juli og under Vårsøghelga i Surnadal søndag 26. mai i Stangvik kirke.
«Helnattsvake» blir framført av det fremadstormende koret Nidaros Vokal, som består av sangere hovedsakelig utdannet fra Institutt for musikk NTNU. Ragnar Rasmussen er dirigent og kunstnerisk leder for Nidaros Vokal.
Olavsfest er glade for å samarbeide med Vårsøghelga om dette prosjektet.

Verdis Requiem med 80 sangere 

Under avslutningskonserten i Nidarosdomen 3. august får det slovenske koret selskap av TSO og TSO-koret med vokalsolister på Verdis Requiem. De holder også en konsert alene i Vår Frue kirke onsdag 31. juli, da står samtidkomponister som MacMillan, Rautavaara, Sandström og Forte på programmet.

Slovenian Philharmonic Choir er som navnet antyder tilknyttet filharmonien i Ljubljana – som igjen har sine røtter tilbake til 1700-tallet. Koret ble etablert i sin nåværende form rett etter andre verdenskrig, fra røttene av det nasjonsbyggende musikalske prosjektet Glasbena Matica. Koret består av hele 40 heltidsansatte sangere, og er det eneste profesjonelle konsertvokalensemblet i Slovenia.

-Landene i regionen har historisk vært en del av unioner, derfor har korsangen spilt en viktig rolle i å bevare språk, kultur og identitet. Derfor holder korsang i Slovenia aller høyeste nivå og har svært høy status, fortsetter Rasmussen. Dirigenten ledet også koret da de sist framførte «All-Night Vigil» i Filharmonien i Ljubljana i mai 2022, en konsert som også ble sendt på slovensk radio.

Rasmussen forklarer at en stor del av den romantiske kortradisjonen har slavisk opphav, og det slovenske koret har en unik og autentisk forståelse av verkenes DNA, stil og språk. Samtidig har koret tradisjon for å framføre musikk av samtidskomponister og er også der i sitt rette element.

Sammenlignet med norske forhold, er Slovenian Philharmonic Choir et stort kor. De har en ubrutt tradisjon med å synge sin regions musikk – samtidig er det kort vei mellom Ljubljana og Wien. Slik sett har Slovenia ligget plassert midt i den sentraleuropeiske kunstmusikktradisjonen.

Vi gleder oss til høre Slovenian Philharmonic Choir og Nidaros Vokal presentere et bredt spekter av korsang fra aller høyeste hylle under Vårsøghelga og Olavsfest!

Powered by Labrador CMS