Kultmakaran slipper ut sin første plate

Fire menn står ved siden av hverandre inntil en vegg og kikker mot kameraet
Kultmakaran

Gir ut nordmørsk navle­beskuende rock

Vi kjenner han som daglig leder og eiendomsmegler Trond Gyldenskog Nedal i Nedal & Partners på Skei i Surnadal. En side som kanskje ikke er så kjent for mange av Trollheimsportens lesere, er at han er med i Kultmakaran - et band i selvutnevnt sjanger nordmørsk navlebeskuende rock. De har gitt ut mange singler og spiller på konserter rundt om. Fredag slipper de ut sin første plate.

Publisert Sist oppdatert

På feil plass til feil tid

–Vi var fire middelaldrende menn som var litt lei av å skrive tekster på servietter mens vi pillet oss i navlen. "De bli de kje nå tå", sier Trond Gyldenskog Nedal.

De har fundert over hvordan det ville vært om de hadde vokst opp på en annen plass med andre rammevilkår med politisk medvind, og om de har hatt et kjærlighetsliv som blomstrer.

–Vi er bare rester etter de store; vi føler vi er fødd på feil plass til feil tid. Og da er det bare én ting å gjøre, og det er å skrive musikk. Vi må ha noe å høre på mens vi drikker og slukker sorger.

Vil bli hørt

–Det er 6,5 år med mye øving og øldrikking som materialiserer seg til noe håndfast, smiler Nedal.

Bandet starta sommeren 2017. De har spilt på konserter i Kristiansund, Molde, Trondheim og Ålesund. Sjangeren er det de selv kaller nordmørsk navlebeskuende rock. Det må bare høres for å forstås! Og dette er selvfølgelig på renhekla Tingvoll-dialekt.

Kultmakaran prøver å navigere seg inn i Indre Nordmørsk område, da de sliter med mindreverdighetskompleks.

Tingvoll-gjeldingene lager musikk om hverdagsproblemer i ny vri, og om ting de færreste snakker høyt om. Og skribenten for Trollheimsporten tar seg friheten til å skrive at tekstene er litt utenom det vanlige. Det er meget originalt, og de kan nok med sikkerhet si at de er det eneste og verdens beste navlebeskuende rockebandet som synger på nordmørsk.

–Vi føler oss forbigått av våre naboer i Trøndelag og på Sunnmøre. Vi sliter med mye rart; vi er folkestygge og litt nedbrutte - det er alt mulig rart, vet du - tannpine og dårlig vær... Vårt mantra er å bli hørt.

Gruppemedlems­sammensetningen

Bandet består av Trond Gyldenskog Nedal, Johs Roaldset, Ståle Husby og Hans-Petter Gyldenskog. Hvem som spiller hva og hvem som synger vokal er i denne omtalen hemmelig, mens det er offisielt at alle korer.

De fire er fra ulike grender, men alle er fra Tingvoll. Og angående aldersspennet, kommer svaret kjapt.

–Vi er gamle, middelaldrende og stengamle. Det er spennet. Dette er siste nødskrik på å føle seg ung, smiler han lurt.

Årets nordmørslåt 2021

De har tekster som er vanskelig å finne maken til, og ett av budskapene som går igjen er at man skal leve livet og ikke bry seg om hva andre tenker og synes.

"Damå di", "Endele skjønt de", "Snart dau" og "Tar live tå me" er fire av titlene på deres singler. Sistnevnte låt ble kåret til "Årets nordmørslåt 2021" i regi Musikklikartorsdag med Vanessa Hagen Williamsen.

I denne rekken av Kultmakaran-låter finner du "Tar live tå me" pr dags dato på toppen av deres liste på Spotify.

Du kan høre Kultmakaran da de besøkte Vanessa og Musikklikartorsdag på KSU 24/7.

Plateutgivelse

Nå kommer det ikke bare singler, nå blir det en hel plate. Og vi får håpe og tro det blir langt ifra den siste.

Det er bare å følge med; fredag 15. desember slipper altså Kultmakaran sin første plate ut på strømmeplattformer, og over nyttår kommer den ut på vinyl.

Det er absolutt best å høre de live; da får man med alt, som atmosfæren og kjemien med publikum. Neste mulighet til å høre Kultmakaran live blir på konsert på Tordenskjold i Kristiansund 27. januar.

Du kan lese mer om Kultmakaran på deres Facebook-side her.

Og sist - men desidert ikke minst - kan du høre dagens ferske plate på denne linken til Spotify.

Powered by Labrador CMS