Vel gjennomførte konserter

Et stort kor på scenen.
Felleskoret i Surnadal Kulturhus.

Braksuksess med «Sola e komma»!

Publisert

Søndag ble «Sola e komma»-prosjektet avsluttet for fullsatt sal i Festiviteten Kristiansund. Hele prosjektet har vært et eventyr for samstemte korsangere på Nordmøre. Dette er ett av de største prosjektene som er initierte på Nordmøre i korsammenheng de senere årene med et budsjett på litt i overkant en halv million kroner.

Tordenskjold Songlag ved leder Per Ivar Østbø takker alle sponsorer som har vært med på å støtte denne begivenheten.

– Tilsammen har over 600 tilskuere vært på konsertene, og vi takker ærbødigst for dere kom og hørte på oss, sier Per Ivar, som presiserer at dette prosjektet knytter Nordmøre sammen kulturelt sett, og ikke minst at man også knytter vennskap og samhørighet blant mennesker.

– I vår måtte vi avlyse konsertene pga. at en sentral aktør fikk et illebefinnende på generalprøven, og vi var veldig i tvil om vi økonomisk sett kunne klare og dra dette i land. Men vi fant ut at vi bare måtte sette opp konsertene på nytt i høst, og da solister, musikere og konferansier stilte seg bak oss om dette, så var det en lettelse og kunne starte på nytt og det er med utrolig glede at vi nå er i mål, og så håper vi at det økonomiske ikke er alt for katastrofalt. Det er tross alt tøft for et lite kor som Tordenskjold Songlag å dra dette i land økonomisk sett. Vi takker alle som har bidratt til at dette ble en minnerik happening, sier Per Ivar.

Det hele startet fredag i Surnadals storstue, Surnadal Kulturhus. Her fikk elever fra Mo og Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter, samt elever fra Surnadal barneskole fremføre «Sola e komma», alene og til slutt også «Sola e komma» og «Vårsøg» sammen med felleskoret, til stor applaus fra fullsatt sal. Fin sang altså!

På forhånd hadde de tilreisende korsangerne blitt guidet til Kleiva for at de kunne se på dikterstuen til Hans Hyldbakk, selveste Kleiva. Her hadde Kirsti og Holger Skei påtatt seg oppdraget om å være guider for de langveisfarende. Her kunne de høre Kirsti og Holger fortelle historier om Hans. Tusen takk for fint engasjement Kirsti og Holger!

Ei dame og mann foran et lite gammelt hus.
Kirsti og Holger Skei forteller om Hans Hyldbakk på Kleiva.

Hederspris til Elin Persson

I en fullsatt sal i Surnadal kulturhus ble dirigent for «Sola e komma»-koret, Elin Persson tildelt Norges Korforbunds hedersmedalje fredag kveld. Hedersmedaljen, som henger høyt i korsammenheng, tildeles personer som gjennom lengre tid har bidratt til stor innsats for Norges Korforbund, og det var president i korforbundet, Trond Håskjold, som delte ut diplom og medalje på slutten av konserten i Surnadal Kulturhus til stående applaus fra salen. Velfortjent hyllest til Elin, som både var overrasket og glad over tildelingen.

– Alle kjenner Elin’s store innsats som musikalsk pådriver og som dirigent, men ikke alle vet hennes enorme arbeid i Norges Korforbund igjennom mange år, forteller Trond, som forteller videre at listen over tidligere mottakere av denne prisen er kort og eksklusiv, noe som sier sitt om Elin sin innsats.

Mange folk på en scene.
President i Norges Korforbund Trond Håskjold deler ut pris til Elin Persson.
Ei kirke full av folk.
Fullsatt Straumsnes kirke på lørdag.

Lørdag i Straumsnes kirke2

En strålende fin lørdag opprant over fine Straumsnesbygda med utrolige 23 varmegrader og landlig vind, noe som gjorde lett for karene som rigga opp kirken med benker og lyd og lysanlegg, da arbeidet gikk som en lek.

Og sannelig, folk strømmet til kirken for å høre på «Sola e komma»-konserten. Her var fullsatt sal, i en kirke som var særdeles god å synge i. Lydhørt publikum fikk valuta for pengene. Unger fra Straumsnes Gospelkor bidrog med nydelig fin sang i «Sola e komma» til stor applaus fra salen.

En fullsatt konsertsal.
Fullsatt sal i festiviteten Kristiansund på søndag.

Søndag i Festiviteten Kristiansund

På søndag ble det satt opp buss fra Skei i Surnadal, som skulle ta sangerne til Kristiansund via Halsa. Underveis ble flere sangere plukket opp og noen tilhørere også. Her gikk sangerne til «dekket bord», da Kristiansunderne hadde satt opp stoler og rigget lys og lyd.

Tilhørere strømmet opp bakken til Festiviteten, og det var dekket til en magisk musikalsk aften i Kristiansund. Ungene fra Straumsnes Gospelkor deltok også her og sang utrolig fint. Dyktige unger, altså!

Konferansier Svein Sæter drog det hele i gang. På grunn av sin forfattergjerning så hadde han mange samtaler med Hans Hyldbakk, og kunne fortelle mange interessante og artige historier om Hans, til stor applaus fra en fullsatt sal.

Ei dame og en mann i en sal full av stoler.
Solistene fv. Nils Golberg Mulvik og Sigrid Vetleseter Bøe.

Sigrid Vetleseter Bøe var solist på sangene «På ruinane», hennes egen komposisjon av Hans sitt dikt som var skrevet om storbrannen på Surnadalsøra i 1938, videre «Nedpå Moå», som er ei skjemtevise komponert av Henning Sommerro, så «Reprise» som også er Sigrids komposisjon, diktet er Hans sin takk til livet og til slutt «Haust e Øyali’n» om han Ola, skreddar’n oppi Øyagjera som er komponert av Henning Sommerro. Nydelig sang av Sigrid, som med inderlig innlevelse fremførte Hyldbakks sanger, og til vakkert akkompagnement fra Rune Tylden på piano og Jostein Bolås Brødreskift på kontrabass, noe publikum tydelig satte stor pris på.

Musikerene fv. Jostein Bolås Brødreskift på kontrabass og Rune Tylden på piano.

Nils starter med «Gravøl e Merradala» nok ei skjemtevise, til stor fornøyelse blant publikum, så «Breimostjernå» om Breimobussin som til slutt «sløkkje stjernå» og går inni Svarrabærje «å levve viar på de’n he gjort». Så synger Nils «E legg å tenkje» og til slutt «Eit rim til mor», et hyllingsdikt fra Hans til mor si Rannei, som han elska framfor alt. To sanger som Nils, på eminent vis, synger med inderlig innlevelse og fortellerevne, til stor applaus fra salen. Her også til eminent vakkert akkompagnement fra Rune og Jostein.

Prosjektkoret og Tordenskjold Songlag takker i tillegg Eva Holm Foosnæs, Henning Sommerro, Karstein Mauset og Ronny Kjøsen for sine bidrag til nye komposisjoner og arrangement til de sangene som ble fremførte i konsertene, der vi nevner «Flyttfugl», «Sol borti Hjelma», «Hårkallen» og «Trollheimen». Videre sang prosjektkoret «Det blåna rein heim», «Surnadalssong», «Stille å», «Hauststjerna» og «Lauvfall».

Til slutt avslutter Svein med ord fra sin og hans far Einars fremstilling av Hans Hyldbakk fra samlingen «Heimbygsvers», der de på en så fortreffelig måte karakteriserer Hans Hyldbakk som bygdediktaren, historikaren, kommentatoren, revyforfattaren, lyrikaren, avisskribenten, filosofen og bråkmakaren Hans Hyldbakk. Han som var ein religiøs agnostikar, ein romantisk realist, sorgfull humorist og utsvevande moralist; både vennesæl og einstøing, heimfødning og verdensborgar, husmannsson og KONGE», før han så annonserer prosjektkorets sjarmøretappe med sangene «E slåttatæja», «Nordmørsminne», og så sammen med Straumsnes Gospelkor, «Sola e komma» og «Vårsøg».

Ei dame og en mann foran en tom sal med mange stoler.
Leder for arrangementene Per Egil Østbø og maestro Elin Persson etter konserten i Kristiansund.

Stående lang applaus fra fullsatt Festivitet i Kristiansund tydet på at sangerne hadde formidlet noe hjertevarmt! Takk til alle som kom og hørte på Hans Hyldbakks dikt formidlet i sang. Han måtte jo være en sanger selv, for å fremkalle slik dikterkunst tilegnet for sang!

Powered by Labrador CMS