Anne Helene Teilgård Halset (til høyre) gjør en handel i Krambua hos Astrid

Ett år som kremmer

I fjor åpnet en spent Astrid Teilgård-Hoem på egen krambu på gården Utigard Kvedbøen på Eidet. -Det blir spent å sjå hvor lenge jeg kan holde på, sa hun den gangen. Søndag fylte krambua ett år.

Publisert Sist oppdatert

Krambua på Kvendbøen er et eventyr av farger. I den ene enden av gårdslåna i hjemme i Utigard har Astrid Teilgård-Hoem ordnet seg til med det som må være Surnadals koseligste butikk. Her kan du oppleve gammeldags krambodsstemning med salg av blant annet interiørartikler, husgeråd, kunst og godteri.

På ettårsdagen disker Astrid opp med kaker, kaffe, saft og bakels med tre sorter hjemmelaget syltetøy. Og folk kom innom, gjør en handel og tar seg en kaffeskvett.

To som har tatt imot tilbudet om kaffe er Sigrun Rotlid og Eva Sæter. De er i kramboda for første gang, selv om de har tenkt på å dra hit mange ganger.

-Men det blir ikke den siste, er de enige om. Det var mykjy gøytt her, smiler de. Vi skal tilbake og gjøre julehandel her.

De mener det er artig at bygda har en slik butikk. Det er bra at noen kommer på å gjøre noe slikt.

Sigrun Rotlid (t.v.) og Eva Sæter koser seg med kaffe og en liten handel.

Å investere såpass tid og penger på et utkantprosjekt er risikosport. Akkurat er hun inne i en stille periode.

-Det har vært dårlig her etter sommeren, innrømmer hun. I sommer var omsetningen bra. Turistene var flink til å komme innom. Det samme gjelder folk fra bygdene rundt. Men jeg kan ikke skryte av surndalingene for tiden.

Tidlig krøkes.. En måned gamle Jarand Heggset Langeland er dagens yngste kunde. Trygt forvart i pappa, Kjetil Andre Langelands armer sover han seg gjennom hele handelen.

Ser fram til julesesongen

Nå er hun imidlertid på full fart inn i julesesongen, og fra neste uke vil julepynt og julevarer så smått komme til syne, og det blir mye nytt. Hun håper folk vil kjenne sin besøkelsestid når julehandelen setter i gang.

-Mange kommer hit og kjøper julegaver, sier hun. Ellers selger jeg en hel del godteri, og jeg har noen faste kunder.

Mye av både godteriet og de andre varene er slikt en ikke får kjøpt på så mange steder. Astrid har sju-åtte faste leverandører fra Norge, Sverige og Danmark, blant annet Tante Pose, Chic Antique, Børskompagniet, Trend Collection, Inspirasjon Forlag og Dropsfabrikken. Også hun merker prisstigningen.

-Alt er blitt dyrere nå, ikke mist frakten. Faktisk er det frakten fra Sverige som er dyrest. Det er fort gjort å komme opp i et par tusen i frakt. Det gjenspeiler selvsagt prisene i butikken også.

Oppe på loftet er det god stemning med peis og plysj

Samtidig er hun redd for å prise seg ut av markedet. Derfor kjører hun lavere priser enn mange andre med samme varer. Av og til kan hun komme over varer i for eksempel Trondheim med mye høyere priser enn henne. Astrid er imidlertid opptatt av å selge unna, slik at det blir utskiftning av varene i butikken. Derfor vurderer hun også nøye hva hun tar inn, og prøve å se hva som folk vil kjøpe slik at hun unngår brenne inne med ting.

Også åpningstidene må tilpasses tiden da det er meste handel. Astrid har prøvd seg fram, men foreløpig har hun landet på onsdag og fredag ettermiddag og hver annen lørdag. Før jul vil det bli åpent også utover dette. Krambua har egen Facebookgruppe der åpningstider blir annonsert.

-Velkommen til julehandel, smiler Astrid

Litt jul har allerede sneket seg inn på krambuloftet
Powered by Labrador CMS