Rindal skole mottar støtte fra Sløydmillionen til sitt byggeprosjekt

Publisert Sist oppdatert

Etter at Bygger’n-kjeden lanserte Sløydmillionen i februar har nærmere tusen søknader tikket inn, skriver Bygger'n-kjeden i en pressemelding.

Bakgrunnen for kampanjen Sløydmillionen er at sløydsalene forfaller, sløydlærerne forsvinner, byggekunskap og mestring dør ut med dagens besteforeldre. Dette har etter hvert ført til stor mangel på håndverkere i landet.

Prognoser viser at behovet for håndverkere øker frem mot 2040, for veksten i sysselsettingen er høyere enn arbeidsstyrken for personer med håndverksfag på videregående nivå. Det er ikke bra for bransjen, det er ikke bra for folks hverdag og heller ikke for bærekraft. Dette har blitt et samfunnsproblem, og derfor er dette Bygger'ns kampsak!

Målet med Sløydmillionen er altså å gi barn og ungdom mer kunnskap om, og interesse for, sløyd.

– Vi er helt overveldet og enormt takknemlig for responsen på Sløydmillionen. Det virker som om vi har truffet en nerve i det norske folk med vårt initiativ, som skal fremme byggeglede, verktøymestring og ikke minst løfte frem sløydfaget i skolen, sier kjededirektør i Bygger'n Øyvind Eidem, og fortsetter:

– Midt mellom oss skjer en stille, men urovekkende endring av den norske hverdagen. Vi slutter å bruke hendene våre. Det som før var dagligdagse, manuelle oppgaver i hjem og fritid, som snekring, vedlikehold, sying, matauk, renhold, bygging og fysisk lek, erstattes i dag av innleid arbeidskraft eller ferdige løsninger. Våre egne hender benyttes til å taste på skjerm, tastatur og fjernkontroller. Som leder hos en stor aktør i byggenæringen er jeg dypt bekymret over mangelen på ung byggeinteresse og rekruttering til bransjen min. Derfor lanserer vi i Bygger’n en støtteordning for barn og ungdom som vil bygge noe. Vi kaller tiltaket for Sløydmillionen, og hvert år skal ditt lokale Bygger’n byggevarehus bidra på grasrotnivå for å få hammer, sag og spiker tilbake i hendene på ungene.

Sløydmillionen sørger for at treverk, verktøy og andre byggevarer er tilgjengelig til små og store prosjekter.

– Det eneste kravet vi stiller? At det er barn og ungdom som snekrer, sier Eidem.

De nevenyttige elevene sammen med Jan Bjørnbeth fra Bygger'n.

En glad gjeng fra mellomtrinnet ved Rindal skole har mottatt 10 000 kroner i støtte fra Sløydmillionen, i form av verktøy, materialer og hjelp fra fagfolk. Elever fra 5. - 7. trinn har hovedansvaret for prosjektet, og 4. trinn skal også bidra. Disse dyktige barna skal snekre salgsboder til en markedsdag ved Rindal skimuseum i midten av juni. Her skal de selge planter, mat og varer som de har dyrka og laget selv.

Elevene har vært med på utformingen og tegningen av bodene, som Bygger’n Rindal har fått se på og laget en mal og en prototype av. Denne er nå overlevert elevene, og om noen uker skal de i gang med å snekre og bygge 10 boder selv. Bodene skal gjenbrukes så lenge elevene går på skolen, og deretter auksjoneres bort.

– Sløydsalen er mye brukt på skolen vår, og vi kan tydelig se hvor mye glede dette gir elevene. De opplever stor mestring når de lager et produkt av for eksempel en plate med tre, skrev lærer Kristin Aasgård Langli i søknaden.

Ingrid Røen, som er kampanjeansvarlig ved Bygger'n Rindal, er veldig glad for at de kan være med og støtte prosjektet.

– Vi vet at dette vil skape byggeglede og verktøymestring, og samtidig er det bærekraftig ved at bodene gjenbrukes. Bygger’n Rindal stiller med fagfolk som deler av sin kompetanse når elevene tar fatt på snekringen. Vi gleder oss til å se resultatet, sier Ingrid Røen.

Powered by Labrador CMS