Damene på Cubus sier seg fornøyd med julesesongen. Fra venstre Kristin Jenssen Ranes, Kine Lervåg og Marte Næss
Damene på Cubus sier seg fornøyd med julesesongen. Fra venstre Kristin Jenssen Ranes, Kine Lervåg og Marte Næss

-Fornøyd med julehandelen

Lille julaften ettermiddag tok vi med oss blokk og kamera og ruslet en tur på Altisenteret for å slå av en prat og lodde julestemning og -handel.

Publisert Sist oppdatert

-Vi er fornøyde med julehandelen, sier Kristin Jenssen Ranes ved Cubus. Sammen med Kine Lervåg og Marte Næss hjelper hun kundene med innspurten av julehandelen.

-Det virker som om folk har startet tidligere i år, det har vært en lang sesong, sier Jenssen Ranes. Vi har kjørt noen kampanjer utover høsten, for eksempel Big Smile Day, noe som kan være utslagsviende for at folk har startet i god tid.

Folk handler mer lokalt for tiden, det er også med på å gjøre julehandelen bra, mener hun. Mange vegrer seg til å dra til for eksempel Trondheim, og handler mer her hjemme. Også ordningen med klikk og hent tror hun er positivt, mener Kristin Jenssen Ranes. Da kan folk bestille i fred og ro og på nettet, og hente varene ferdig pakket i butikken. Dermed er det den lokale butikken som får nyte godt av handelen.

Men om handelen startet tidlig, er det ikke alle som er helt ferdige, sier Marthe Næss. Noen virker litt stresset i innspurten.

-Vi ser godt hvem som er stresset og ikke. Ofte er det noe de har glemt i siste liten eller noe som ikke passer, smiler hun.

Da vi kommer innom, er det ganske stille i butikken, men mens vi står der, fylles det opp med kunder.

-Det går i rykk og napp. Slik er det hele tiden, sier Marthe Næss, som også jobber på Cubus på Solsiden i Trondheim ved siden av studiene.

Rolig jul for ungdommen

Hjemme i Surnadal tror Marthe det kommer til å bli en rolig jul. Noen venner skal hun møte i løpet av jula, men hun er forberedt på å tilbringe det meste av den hjemme med familien.

På Princess møter vi Mali Dale. Hun studerer i Trondheim til daglig, og jobber på sjukeheimen i tillegg. På Princess er hun og hjelper til når det trengs.

Mali har inntrykk av at julehandelen går godt, men har inntrykk av at folk har gjort fra seg det meste nå, de siste dagene har det vært litt roligere.

Mali Dale
Mali Dale

Jula vil gå som vanlig for hennes del, i alle fall det som skal tilbringes med familien. Koronaen vil likevel gi begrensninger når det kommer til å treffe andre unge.

-Jula vil nok bli litt tammere enn vanlig for oss unge. Det er begrenset hvor mange vi kan møte nå.

-Sprer glede

På Floyd er Maren Aune godt fornøyd med julesalget. Til tross for at det har vært lite julebord i år, kjøper folk pentøy likevel.

-Jag tror folk synes det er koselig å pynte seg i jula selv om de er hjemme. Vi trenger å pynte oss litt nå. Det har gått mye i bluser i år, men også gensere og vanlige dagligklær, sier Aune.

Maren Aune (t. v.) og Thatianny Da Silva Nilsen
Maren Aune (t. v.) og Thatianny Da Silva Nilsen

De har også solgt en del smykker. Et av dem er det Thatianny Da Silva Nilsen som kjøper. Det er den siste julegaven på lista hennes i år, og er til bestemor.

Thatianny kom fra Brasil til Todalen som 11-åring.

-Jeg er glad jeg kom akkurat til Todalen, der er det veldig fint.

I dag bor Thatianny i Ålesund med mann og barn, men er i Todalen i jula. Hun innrømmer at hun bruker mye penger før jul.

-Jeg bruker mye på gaver, det sprer glede. Jeg har tre småsøsken og det er så gøy når de åpner gavene sine. Det er så koselig.

På Johansen Konditori sitter en gjeng med venninner på 16 årsalderen. De samles for å bytte gaver i dag. De gjør det slik at de spleiser på gaver til hverandre, dermed får hver èn gave i stedet for mange små. Det er bedre å større gaver med litt kvalitet i stedet for mye småtteri som bare blir rot, er de enige om. De er imidlertid usikre på hvor mye de bruker på gaver til sammen.

-Det er mamma som betaler, slår Maren Karlsen fast.

Fra venstre: Andrea Fiske, Ellen Svendsen Fiske, Maren Karlsen, Carina Fiske og Anja Vaag Bolme
Fra venstre: Andrea Fiske, Ellen Svendsen Fiske, Maren Karlsen, Carina Fiske og Anja Vaag Bolme

Men litt småtteri kjøper de av egne penger også, for alle får gaver, både foreldre, søsken, venner og, ikke mist dyr.

-Katten får også gave, sier Andrea Fiske.

Når vi spør hva katten får i gave, drar hun på det, og må innrømme at hun egentlig ikke har katt lenger. Den døde i sommer, så den får ingen gave lenger.

-Men jeg har kjøpt gave fra katten da, slår hun fast. Til meg selv!

Powered by Labrador CMS