En ung jente smiler bak PC
Hedda Moen Gjerstad

Hedda er med i nominasjons­juryen til Uprisen

Hedda Moen Gjerstad (15) fra Surnadal er én av fem som får sitte i nominasjonsjuryen og bestemme de fem nominerte til Årets Ungdomsbok.

Publisert Sist oppdatert

Hedda går i klasse 10cd ved SUBUS, og i høst har hele klassen deltatt som bokanmeldere for de ulike bøkene som er nominert til Uprisen.

Dette skriver foreninga Les på sin egen hjemmeside. "Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Hvert år deltar rundt 1000 ungdommer i kåringen. Arbeidet med å velge ut årets beste ungdomsbok går gjennom hele året, og det er ungdom som bestemmer i alle fire ledd av prosessen".

Trollheimsporten møter Hedda på et grupperom på SUBUS mens hun har norsktime.

Alltid vært glad i å lese

Selv om hun er bare 15 år har hun lest imponerende 200-300 bøker i sitt liv. 
Nå nylig har hun fjernet 100 bøker hun har lest fra bokhylla hjemme, som skal selges og gies bort.

Hedda liker best bøker i sjangeren fantasy og det overnaturlige, men favorittboka er Christine av Stephen King. 

– Det beste med å lese er at jeg slipper inn i en annen verden, og ikke trenger å tenke på noe annet, sier hun.

Hun forteller videre om sin mor som leste mye for henne da hun var liten, så mye at hun selv lærte seg bøkene utenat. 

– Det er nok hun som har gitt meg denne interessen for bøker.

I år var det færre søknader fra de som ville sitte i juryen enn tidligere. Hedda mener det kan ha noe med at norsk ungdom leser færre bøker nå enn tidligere å gjøre.

– De tar vel heller fram telefonen enn en bok, legger hun til.

Hedda driver også mye med musikk, både spiller i band og spiller piano. Etter ungdomsskolen vil hun gå studiespesialisering slik at hun kan studere psykologi og bli psykolog.

Uprisen

Alle elever fra 8.-10. klasse kan søke om å få sitte i nominasjonsjuryen til Uprisen, men kun 5 fra hele Norge ble med videre. Da er det ekstra gøy å ha med en fra Surnadal.

Hedda er både spent og nervøs, men synes det er veldig stas å få være en av fem som får velge de nominerte bøkene til Årets Ungdomsbok. 

Hun forteller videre om foreldrene sine, som også er veldig stolte over henne.
24. januar reiser hun nedover til Oslo sammen med mor og stefar, hvor hun skal møte de fire andre ungdommene som skal sitte i juryen.

Her skal de fem jurymedlemmene lese gjennom alle anmeldelsene til 28 bøker, og bli enige om hvilke fem som skal bli nominert til Årets Ungdomsbok. 

På denboka.no har hun lest litt om de andre som sitter i nominasjonsjuryen, og noe av det hun gleder seg mest til er å få møte de andre ungdommene. Hun har lest at alle har omtrent de samme interessene, bok og musikk.

Selv om de har ganske like interesser er hun spent på hvordan samarbeidet om å bli enige om hvilke fem bøker som skal bli nominert.

–Jeg kan være ganske stå og bestemt, så det kan bli vanskelig om de alle er lik som meg, sier hun og ler.

Andre gangen SUBUS er med

Lærerne til klasse 10cd er Randi Næss og Eva Sæterbø. Eva forteller at dette er andre gangen SUBUS er med som bokanmeldere for Uprisen. Sist var fem år siden, da 05-kullet gikk i åttende klasse. Også da fikk en elev fra Surnadal være med i nominasjonsjuryen. Hun merker at elevene vokser mye på de to årene fra 8.-10. klasse.

En klasse holder bøker og ser mot kamera
Foran fra venstre: Linnèa Holten Fjærli, Dennis Berg-Forså, Torje Polden Rinnan, Maya Andreassen Børset, Åsmund Humberset, Lars Kvande Gravvold, Theo Polden, Mostafa Adnan Albakri. 2.rekke fra venstre: Ulrik Akrim, Trym Hansen, Marie Kalvøy, June Ranes, June Strand, Andrine Kverner Bævre, Eiri Lysø, Hedda Moen Gjerstad, Inga Blomstrand Harang, Heine Trønsdal Røen, Bjørnar Holter.

Lærerne har det siste semesteret lest bøker høyt for klassen, og de har fått valgt ut en bok hver som de skal lese og sende inn en anmeldelse om. 

Klasse med to lærere foran
Klassen med lærere Randi Næss og Eva Sæterbø

Randi og Eva håper og ser at elevene får mer leseglede og leselyst når de får tilsendt helt nye ungdomsbøker som omhandler spenning og temaer de interesserer seg for. I tillegg får skolen disse bøkene, og etter at klassen har lest dem, går bøkene til biblioteket. 

Dette prosjektet er derfor en god mulighet for skolen til å få se hva ungdommen liker å lese, pluss at biblioteket får nyere og mer aktuelle bøker.

Powered by Labrador CMS