LESERINNLEGG:

Nils Petter Tonning

Private barnehager

Publisert

Halvparten av landets nesten 300 000 barnehagebarn tilbringer dagen sin i en privat barnehage. Fra neste år ønsker regjeringen å kutte pensjonstilskuddet til disse barnehagene med 376 millioner kroner. Det kan få store konsekvenser for antall ansatte og kvaliteten i mange barnehager. Private barnehager over hele landet kommer på onsdag til å stenge tidlig for å advare mot konsekvensene av dette kuttet.

Bårdshaugen Barnehage på Skei i Surnadal er en av mange barnehager som får merke kuttene til denne regjeringen. Der er det 39 barn fordelt på småbarn og storbarnsavdeling. De har også ei naturavdeling i Sæterlia. AP, SP og SV gjør det de kan for å legge ned denne og flere barnehager.

Fremskrittspartiet fikk i fjor hindret et lignende kutt gjennom tøffe krav i budsjettforhandlinger med Høyre, Venstre og Krf etter at forrige regjering foreslo et lignende kutt. Det nye røde flertallet på Stortinget virker dessverre enda mindre interessert i å stå opp for de private barnehagene eller de nesten 150 000 barna som går i disse barnehagene.

Uten de private barnehagene hadde vi aldri klart full barnehagedekning i Norge.

De private barnehagene får like mye betalt per barn som de offentlige, og samtidig scorer de bedre på foreldreundersøkelser. Da burde spørsmålet være hvordan kan vi lære av de private, ikke hvordan vi kan bli kvitt dem. Det foreslåtte kuttet på nesten 400 millioner kroner er en redusert bevilgning som skulle dekke barnehagenes pensjonskostnader.

De har lavere sykefravær enn kommunale barnehager, mer fornøyde brukere (foreldre) og de har levert tilbudet til en betydelig lavere kostnad for samfunnet enn kommunene selv har gjort.

FrP er grundig lei de stadige angrepene mot en sektor som står for den kanskje mest suksessfulle velferdsreformen de siste 20 årene. Vi står bak de private barnehagene og er stolte over den innsatsen de daglig gjør for å gi titusenvis av norske barn et godt, trygt og lærerikt miljø.

Nils Petter Tonning
Surnadal FrP

Powered by Labrador CMS