Kunstutstilling i Surnadal:

Kristian Finborud foran "Hytta vår II"

Åpning av kunstutstilling i Finstuå

Kunsneren Kristian Finborud var tilstede under åpningen av utstillingen "Vintersyn".

Publisert Sist oppdatert

I overkant av 40 stykker møtte opp til Surnadal kulturhus for å se på bildene utstilt av grafikeren Kristian Finborud.

Mange ivrige oppmøtte til Finstuå.

Åpningen ble arrangert av Surnadal Kunstforening på torsdag ettermiddag. Dette er første gang de åpner en kunstutstilling på en hverdag, tidligere har det kun vært på lørdager, men med stort oppmøte, entusiastisk kunster og musikalsk innslag av Alex Trio ble det en vellykket kveld.

Styret i kunstforeningen og kunstneren selv har fått god hjelp av snekker Olav til å henge opp bildene. (F.v. Marit Elin Eid, Berit Johansen, Sissel Halset Storslett, Kristian Finborud, Olav Karlstad, Gunhild Anne Hyldbakk)
Alex Trio sørget for en musikalsk start på utstillingen.

Dette er andre gangen Kristian Finborud er her og stiller ut sine humoristiske, livlige og naturskjønne trykk. Forrige gang Finborud hadde utstilling her i Surnadal var 10 år siden. Denne utstillingen heter "Vintersyn" og er derfor preget av mye fjell og ski.

Kristian Finborud forklarer sin teknikk og sin inspirasjon før åpningen.

Grafikeren er født i Porsgrunn, men har vært bosatt i Voss siden 1988. Kunsten hans er preget av Vestlandsk natur, og skiturer på 70- tallet på Røros da han var barn.
"Min motivkrets beveger seg fra høyfjellet til strandsonen. I det store spennet mellom himmel og hav plasserer jeg figurene mine og ser hva som skjer" sier han selv om sine motiver og sitt tema i kunsten.

Ski og fjell har blitt en gjenganger i bildene hans, men slik har det ikke alltid vært. Tidligere lagde han nesten utelukkende badebilder. I 2003 skulle han ha en utstilling på Finse, og da følte han et behov for å også stille ut noen skibilder. Dette var første gang han skulle lage trykk med ski som tema, og på grunn av såpass stor suksess ble dette fast.

Alt som lages av trykk og bilder blir laget for hånd av han selv og sine assistenter. Dette er en tidkrevende og omfattende prosess, likevel kan han lage 100 trykk i året. Teknikken han bruker på disse bildene heter etsning. Her etses motivet ned i metallplate, etter dette gnir han fargen inn i platen og trykkes på papir under stort press. For hvert eksemplar settes fargen inn på nytt.

Flere lag med farge gir en levende følelse av vinter på fjellet.

Selv om de fleste trykkene på denne utstillingen har ski, snø og fjell som tema, kan man også få se en vinterdag som ikke innebærer å være ute i naturen. Finborud har også tatt med seg 6 bilder fra serien "inneliv". Her får vi se motiver av det sosiale og trivelige med å sitte inne en kald og våt vinterkveld.

Utstillingen "Vintersyn" vil være åpen for alle hver dag i perioden 16. februar til 2. mars 2023. Det er gratis inngang og kunsten henger i galleri Finstuå på Surnadal Kulturhus. Her er det bilder for en hver smak. Du kan se bilder i alle størrelser, med pene trykk og lett humor.

Surnadal Kunstforening inviterer alle til å komme og se på utstillingen.
Powered by Labrador CMS