Mannskoret Tarrakarrain:

Et stort mannskor i blå skjorter poserer foran en rød vegg på en platt.
Tarrakarrain

Manner seg opp til kirkekonsert

ANNONSE:

Det skjer i Stangvika lørdag 10. juni klokka 18.

Søndag 11. juni klokken 14 i Svinvik arboret.

Mannskoret Tarrakarrain fra flomålet på Averøy drar 10. juni heftig og begeistret til indre Nordmøre for å synge nasjonalromantikk i Stangvik kirke.

Koret, som har turnert med konserter i katedraler og kirker i det store utland, har for første gang siden koret sang sine første strofer i 2005, mannet seg opp til å holde en kirkekonsert i hjemlandet.

Mannskorsang

Sangerne har ligget i hardtrening siden nyttår, med et repertoar som i hovedsak er viet nasjonalromantikk.

Korets dirigent Jørund Enzenbach slår an tonen for konserten med «Sangerhilsen» av Grieg, som var skrevet for mannskor til Landssangerstevnet i Trondheim i 1883.

– Mannskorsangen blomstret på denne tiden og var en del av nasjonsbyggingen for å løsrive oss fra Sverige. «Sangerhilsen» er ekstremsport for mannskor og blir en mektig start, lover Enzenbach.

De mer kjente nasjonalromantiske tonene som «Brudeferden», «Ja, vi elsker», og manndomsprøven «Når fjordene blåner» står også på programmet. I tillegg viser den mindre kjente Agathe Backer Grøndahls nydelige «Endnu et streif kun af sol» litt av bredden i konserten.

Mannskoret sper også på med internasjonale toner av ulik sjanger.

Søndag drar mannskoret til Svinvik og arboretet for å synge for blomstrende rododendron ved Todalsfjorden. En friluftskonsert med litt nasjonalromantikk og mer verdslig på repertoaret.

Moral og ego

Tarrakarrain teller rundt 40 sangere når koret er fulltallig. Koret er en fin blanding av friske, unge stemmer og gamle malmfulle røster, som ifølge dirigenten utvikler seg stadig siden starten for 23 år siden.

Mens koret i sin spede begynnelse hadde sangere kun fra Sveggen og omegn, består dagens tarrakarer fra både land og by.

– Det har løftet koret både sanglig og sosialt, sier Enzenbach.

Tarrakarrain sang seg inn i Guinness rekordbok og satte verdensrekord 287 meter under havet på bunnen av Eiksundtunnelen i 2007.

Mye omtale og oppmerksomhet fikk også koret i forbindelse med sin årlige opptreden i Bremsnes kirke en julaften for noen år tilbake. En kirkegjenger sendte mail til kirkevergen: «Tarrakarrain bør holde seg borte fra Bremsnes kirke. I hvert fall på julaften. Julegudstjenesten er ikke en hedersplass for gamle menn med høyt ego og blandet moral, og som ellers i året deltar lite i kristen aktivitet», skrev han.

– Det har vi trykt til vårt bryst og brukt for alt det er verdt. Vi er så høg på oss sjøl at vi tåler det meste, ler Enzenbach.

Lokale folketoner

Det lokale Prosjekt 17 (P17), som er fortsettelsen av Todalskoret og Åsskard Kirkekor, er medarrangør av konserten i Stangvik denne lørdagen.

P17 har et bredt repertoar og synger alt fra Bellman og Oscar Peterson til folkemusikk og klassisk.

På konserten i Stangvik blir det lokale folketoner og kirkemusikk av Mendelssohn, Wennerberg og Elgar.

Dessuten vil korets dirigent Bernt Bøe fortelle litt om kirka/kirkene i Stangvik, med utgangspunkt i hans nye bok «Kyrkja vår – Stangvik».

Et kor med både menn og kvinner holder bøker og ser mot kameraet
Koret P17
Powered by Labrador CMS