Hele familien Espeland

Kirkehistorisk begivenhet i Rindal/Surnadal

Hele familien Espeland
Publisert Sist oppdatert

For første gang etter reformasjonen (1536) er det foretatt katolsk 1.communion (førstegangs nattverd) og katolsk konfirmasjon i Rindal/Surnadal.

Det er ikke så enkelt å være "buskkatolikk" - d.v.s. bo langt fra den katolske sognekirken sin når det skal foregå kirkelige begivenheter. Spesielt er det vanskelig for katolske barn, som ikke får oppleve å være "en av flokken".

Denne gangen valgte familien Espeland å slå sammen 1.communionen for Mona med konfirmasjonen for Myke, og få begge handlinger utført i den lokale anneksmenigheten. Slik slapp de stå opp i otta og dra til Kristiansund. For oss andre var det også veldig kjekt å få oppleve en slik begivenhet i vår anneksmenighet her på Indre Nordmøre.

Konfirmant Myke og 1.communiant Mona med Fader Dominic
Konfirmant Myke og 1.communiant Mona med Fader Dominic

Lørdag 26 september 2020 var det ene rommet i Menighetshuset på Skei vakkert pyntet til messe, og det andre til måltid med varm mat og kakebord, ballonger og gratulasjonsplakat på veggen. Myke ble den første i Rindal som konfirmerte seg dette året, og slik sitter han nå med en Rindals-rekord som er vanskelig å slå! Gratulerer! Han er blitt undervist og konfirmert av Fader Dominic, som ikke bare er katolsk sogneprest for Nordmøre, men som også er katolsk feltprest i Midt-Norge når det er NATO-øvelser i området - med kapteins grad! Det er ikke alle som blir konfirmert av en militær kaptein!

Til sin 1.communionsfest har jentene lange, hvite kjoler,
og i mer katolske land har guttene hvite dresser
Til sin 1.communionsfest har jentene lange, hvite kjoler, og i mer katolske land har guttene hvite dresser

Katolske barn blir 10 år gamle undervist av en leg person i ett år - før 1.communionshandlingen. Så blir det 4 år undervisning med presten før konfirmasjonen, eller fermingen, som denne handlingen egentlig kalles i den katolske kirken. (Å ferme = gjøre ferm = sørge for å sitte fast.)

Jeg har hatt den store glede å være lærer for 1.communionen for både Myke og Mona.

Katolsk konfirmant Myke med fadder og prest
Katolsk konfirmant Myke med fadder og prest
Powered by Labrador CMS