Kulturvøkku 2023:

Peder (10,5 år) og lillebror Eivind (6 år) synes spikking er kult!
Peder (10,5 år) og lillebror Eivind (6 år) synes spikking er kult!

Ivrige spikkere på Barnas sommermuseum

Publisert Sist oppdatert

Rindal Skimuseum inviterte til spikkekurs 4. juli. Her fikk både barn og voksne prøve seg på spikking. Flinke ansatte lærte villig bort, og barna fikk lære å håndtere spikkekniv og bli kjent med treet i trygge omgivelser.

Museet hadde kniver til utlån og hadde lagt frem emner. Mange spikket seg sprettert, knagg, tryllestav eller en stilig sabel.

Peder (10,5 år) og lillebror Eivind (6 år) er i full sving med å lage gave til besteforeldre når Trollheimsportens utsending kommer. Men det må så klart være hemmelig! Ellers har de spikket seg en stor sprettert og en fin knagg. De bor til vanlig i Nesodden, men tilbringer tid i Rindal hos besteforeldrene hver sommer. De har vært på museet flere ganger tidligere, men synes det er stas at det er egne aktiviteter for barna.

Tavle med fem 'spikkeregler'
Sikkerhet er viktig når man skal håndtere en skarp kniv.

Even Mathias og Hanna Sofie er på besøk fra Trondheim. De ferierer på hytta på Rindal hos mormor og morfar. Even Mathias er effektiv med kniven der han spikker seg en fin sprettert han også. Han kan fortelle at de har sløyd på skolen, og at han har spikket en blyant tidligere. De tror de kommer til å spikke mer på hytta i sommer.

Satser på barn

Precut av sabler, fine for unger å spikke og pusse på.
Museet hadde lagt godt til rette med ferdige maler til sabler og emner til knagger og spretterter. Da blir veien til suksess mer oppnåelig for alle.

Berit Kvam er i gang med sitt 2. år på museet. Hun forteller at hun lenge har hatt lyst til å skape noe for barna. MiST har som strategi å satse på barn og unge, så det var en god anledning for å sette i gang. I sommer tilbyr Rindal Skimuseum "Barnas sommermuseum" med aktiviteter for barn hver tirsdag. De vil ha ulike tema, og egne ansatte til å lede aktiviteten hver gang. Neste gang er tema "Lek med tråd", og her får barna opplæring i gammeldagse leker og puslerier med tråd. Videre blir det laging av barkebåt, binding av blomsterkrans og saftkoking, for å nevne noe.

- Vi har også fått oss et fint laftesett som barna kan leke med, det vil stå fremme hver dag i hele sommer. Det har vært oppunder 20 barn her i dag, og med foreldre ble det mange innom på spikkekurset. Vi er godt fornøyd med oppmøtet i regnværet, sier hun. I tillegg til aktivitetene, kan barn og voksne kose seg med flotte utstillinger om både skihistorie og "gamledager" på gården. I kaféen finnes det en helt egen sommermeny, basert på lokale tradisjoner og kortreiste råvarer.

Rindal Skimuseum er verdt et besøk om du er lokal eller innom Rindal i sommer.

Program for Barnas sommermuseum finner du her:

https://rindalskimuseum.no/barnas-sommermuseum

Barn og voksne koser seg med spikking.
Museumsansatt Uma lærer villig vekk både teknikker og regler for sikkerhet. Her får Even Mathias og søster Hanna Sofie prøvd seg mens mormor kikker på.
Gutt som spikker seg en sprettert.
Even Mathias hadde dreisen på spikkinga!
Powered by Labrador CMS