Surnadal Sparebank med julegave til Surnadal Røde Kors:

Leder Reidar Brøske (f.v.) i Surnadal Røde Kors og leder Elin Bøklepp Kvande i omsorgsgruppa mottok tirsdag 20 000 kroner i julegave fra Liv Dalsegg og Surnadal Sparebank.
Leder Reidar Brøske (f.v.) i Surnadal Røde Kors og leder Elin Bøklepp Kvande i omsorgsgruppa mottok tirsdag 20 000 kroner i julegave fra Liv Dalsegg og Surnadal Sparebank.

– Det å ha et så aktivt Røde Kors i bygda er helt fantastisk

Surnadal Sparebank har før jul delt ut 40 000 kroner til tre gode formål. Tirsdag strålte Elin Bøklepp Kvande og Reidar Brøske i Surnadal Røde Kors av glede, da de på vegne av lokallaget fikk overrakt en sjekk på 20 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 hadde Surnadal Røde Kors 5740 effektive arbeidstimer, pluss to personer i hjelpekorpset på vakt til enhver tid. Deres åtte besøksvenner er daglig i aksjon ute på bygda for å gjøre sambygdingers liv litt bedre. Ingen i Røde Kors mottar noen som helst lønn for innsatsen de legger ned.

Nylig ble innsatsen til Surnadal Røde Kors generelt, og omsorgsgruppa spesielt, hedret av Surnadal Eldreråd med Eldrearbeidets pris 2020. Tirsdag ble de hedret med årets utgave av Surnadal Sparebanks tradisjonelle julegave.

– Vi var aldri i tvil om hvem som skulle få denne gaven. Røde Kors gjør en kjempegod jobb. Det er en trygghet for innbyggerne i Surnadal at vi har et så oppegående Røde Kors, sier Liv Dalsegg i Surnadal Sparebank, og trekker fram besøksvenn-ordningen:

– Her kan folk som har behov for det få noen å prate med. Det at vi har dette tilbudet, og et så aktivt Røde Kors, i bygda, er helt fantastisk.

Takknemlige mottakere

Og leder i Surnadal Røde Kors, Reidar Brøske, og leder for omsorgsgruppa, Elin Bøklepp Kvande, setter umåtelig stor pris på gaven fra banken.

– Bare det at jobben vi gjør blir sett på denne måten betyr virkelig mye, sier Kvande.

Da hun tok over omsorgsgruppa for tre år siden, lå besøksvenntjenesten nesten nede. Nå er altså åtte godt kursede besøksvenner jevnlig i aksjon.

– Det å kunne gjøre dagen til folk i bygda litt bedre, er godt. Takknemligheta vi møter går rett i hjertet, og det er det som er lønna vår, sier Kvande, som ler når hun innrømmer at hun omtrent er på gråten av gaven fra Surnadal Sparebank.

Hun berømmer besøksvennene til Surnadal Røde Kors.

– De åtte vi har er helt fantastiske. I tillegg har vi nok kandidater til at vi kan starte nye besøksvennkurs på nyåret, og pengegaven fra banken skal brukes til det, slår hun fast.

Reidar Brøske uttrykker også stor takknemlighet overfor Surnadal Sparebank.

– Dette er kjærkommen inntekt for oss, og det er en stor ære for oss å få denne oppmerksomheten, og selvfølgelig også gaven.

F.v.: Reidar Brøske, Elin Bøklepp Kvande og Liv Dalsegg.
F.v.: Reidar Brøske, Elin Bøklepp Kvande og Liv Dalsegg.

Oppfordrer folk til å bli besøksvenner

Kvande understreker viktigheten av å utdanne nye besøksvenner:

– Vi har ikke ledige besøksvenner per i dag, og vi vet at det kan være godt for folk å ha en ekstra person - enten det er til en kaffekopp og prat eller til å gå en tur eller på handel med.

Selve besøksvennkurset består av fire delkurs; introkurs, besøksvennkurs, førstehjelpskurs og psykososialt førstehjelpskurs. Alle disse kursene holdes i Røde Kors-huset.

– Jeg håper flere melder seg i løpet av den neste halvannen måneden, og blir med på kurs. Vi har plass til flere, sier Elin Bøklepp Kvande.

Hun forteller at koronasituasjonen har gjort at en del av omsorgsgruppas aktiviteter har utgått den siste tiden. Blant annet har den tradisjonelle ettermiddagskaffen falt bort, men organisasjonen har ikke ligget på latsiden av den grunn.

– Vi har drevet med litt andre ting, som matbringing og vakt, som under influensavaksineringa nylig. I tillegg har vi startet opp «Ull er gull», og det blir en tradisjon for vår del.

Bevisste valg

I tillegg til å gi julegave til Surnadal Røde Kors, har Surnadal Sparebank delt ut 10 000 kroner hver til en organisasjon i Trondheim og Kristiansund, der de også har kontor.

Valget der falt på henholdsvis Frelsesarmeen Trondheim og Gode Verdier i Kristiansund, og disse fikk gavene sine forrige uke.

Frelsesarmeens korps i Trondheim driver en rekke ulike tilbud til mennesker i alle aldre, og har i tillegg et omsorgssenter, som gir hjelp av forskjellig slag - det kan være mat, klær og annen praktisk hjelp, eller et vennlig menneske som har tid til å lytte.

Gode Verdier er en veldedig forening i Kristiansund med formål om å støtte barn og unge som trenger noe ekstra hjelp for å få en bedre hverdag.

– Det er stas å kunne gi slike gaver, spesielt i den spesielle tiden vi er inne i. Det er bevisst fra vår side at vi gir til organisasjoner som driver innsats relatert til situasjonen vi alle er i. Vi har funnet tre mottakere, som holder på aktivt, men ofte i det stille, og hjelper folk som trenger det, sier Liv Dalsegg.

Frelsesarmeen Trondheim fikk 10 000 kroner i julegave fra Surnadal Sparebank.
Frelsesarmeen Trondheim fikk 10 000 kroner i julegave fra Surnadal Sparebank.
Gode Verdier i Kristiansund mottok også 10 000 kroner i julegave fra Surnadal Sparebank.
Gode Verdier i Kristiansund mottok også 10 000 kroner i julegave fra Surnadal Sparebank.