Michal Heimlund er klar med ny rør som skal legges i bruddstedet

Vann til alle i løpet av søndag kveld

Søndag ettermiddag arbeides det fremdels med å få i orden vannforsyninga i nedre Surnadal. Bruddet er lokalisert, men forholdene på bruddstedet byr på ekstra utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er trolig tretthet i materialet, sier Michal Heimlund fra Surnadal kommune. Vi jobber med å finne starten og enden av bruddet, før vi legger ned ny rør.

Ved bruddstedet er det imidlertid en trafostasjon, og en rekke kabler går i overkant av vassrøret.

-Det er en spesiell plass. Her er det både strømkabler for høyspent og lavspent, fibernettkabel og en gammel telefonkabel samlet. Et kloakkrør ligger i overkant av vassrøret.

Strømkablene gjør arbeidet ekstra avansert. Det blir nødvendigvis en ekstra sikkerhetsrisiko å ta hensyn til.

Fremdeles er deler av Buhagen, Bergheim, Telstad, Heggset og Berset uten vann. Dette skyldes at de tar vannet fra et uttak et stykke opp i lia. Dermed må vannet pumpes opp for å få nok fall.

Strøm- og fiberkabler ved vannrøret skaper ekstra utfordring

-Problemet er at vi nå kjører bypass med mindre rør enn de ordinære. Dermed blir det for dårlig trykk for pumpa. Alle som er koblet til Fauskåvatnet vil nok merket at trykket er dårligere foreløpig. Men det tror jeg ikke folk bryr seg om, så lenge de har vann, sier Heimlund.

Heimlund har tro på at de får satt inn nytt rør i løpet av kvelden. Når de så har koblet på kummer og det de koblet av da lekasjen, vil vassforsyningen gå som vanlig igjen.

-En spesiell pinse

Det som gjenstår er å finne ut hvor bruddet starter og slutter før ny rør legges ned. Det er ganske dypt ned til vassrøra, omtrent 2,5 meter, anslår Heimlund.

Alf Sande med spaden klar for å finne hvor omfattende sprekken er 2,5 meter nede i hullet

Han forteller at det var bra trykk på lekasjen i går, en del av asfalten på gangvegen løsnet og området mot vegen og Consto var som et basseng. (Se film laget av Jens E. Indergård som Trollheimsporten publiserte i går.)

Arbeiderne er glade for at det ser ut til å nærme seg en løsning på problemet. De har vært på jobb siden klokken 9 lørdag morgen. Det viktigste var å starte med å få vanntilgang til sjukeheimen, i tide til morgenstellet, noe de lyktes med.

Rune Mikkelsen fra Mikkelsen Maskin stilte på kort varsel for å grave fram bruddstedet

Ingen hadde nok planer om å bruke pinsa slik som dette.

-Det ble en spesiell å pinse for oss, jeg tro vi kommer til å huske den lenge, tror Michal Heimlund.

Powered by Labrador CMS