Kari Helgetun Langfoss, dommer under Oste-VM i Trondheim Spektrum.

Rindaling var dommer i Oste-VM

Publisert

Det er alltid morsomt å finne sambygdinger rundt omkring i landet. Denne gangen fikk vi et tips om at det var en rindaling å finne blant dommerne i Oste-VM som ble avviklet sist helg i Trondheim Spektrum.

Kari Helgetun Langfoss, nå bosatt i Buvika, universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU, var en av 250 dommere som tilsammen bedømte 4500 oster under VM i ost.  Hun har lang erfaring fra matvitenskaps- og næringsmiddelbransjen og har tidligere har vært dommer på nasjonale ostemesterskap – Oste-NM - arrangert av «Norsk gardsost».  

Ved NTNU underviser hun både bachelor- og masterstudenter i matvitenskap, samt at hun holder eksterne kurs i ysting og melkeforedling, så kompetansen skulle det ikke være noe å utsette på.

Kari i aksjon ved ostebordet.
Bedømming av aroma

- Som dommer under Oste -VM har jeg sammen med en til to andre dommere ansvaret for å bedømme et bord med 45 forskjellige ostetyper. Når vi bedømmer ost bedømmer vi den utfra om den har den kvalitet den skal ha i forhold til alder og type. Vi bedømmer utseende, tekstur, aroma og smak, hvor smaken er viktigst. Vi sammenligner ikke ostene , men vurderer kvalitet, sier Kari.

Neste oppdrag blir Oste NM i oktober neste år, og kanskje også VM .

NTNU studentene hadde egen stand på Oste VM. Her er Julia E.P Berner og Jelma Palma.
NTNU studentene hadde egen stand på Oste VM. Her er Julia E.P Berner og Jelma Palma.
Powered by Labrador CMS