Kristin Solem
Kristin Solem

Kristin gjør hobbyen til levebrød

Publisert Sist oppdatert

Kristin Solem fra Surnadal har sagt opp jobben sin som digital markedsfører i Alti Forvaltning AS for å satse for fullt på fotografering. 27-åringen startet enkeltmannsforetaket Fotograf Kristin Solem i 2016, og har siden den gang kombinert full jobb på dagtid med fotografering på fritida. Med en stadig økende oppdragsmengde, måtte Kristin ta et valg.

- Jeg kunne ikke fortsette slik jeg har gjort det siste året. Full jobb, fotografering flere ganger i uka og småbarnsmor er en dårlig kombinasjon. Derfor tok jeg valget om å si opp jobben på Alti for å kunne satse for fullt på lidenskapen min, sier hun.

Kristin bor på Nordvik sammen med samboer Asbjørn Holten. Julaften 2019 kom lille Eline til verden, og året etter flyttet familien inn i nytt hus.

- Det var ikke en enkel avgjørelse å si opp en trygg og god jobb. Med hus, mann og barn har jeg ikke bare meg selv å tenke på. Jeg tok mange runder med meg selv, men valgte til slutt å følge magefølelsen, sier hun.

Fredag 6. mai var Kristins siste arbeidsdag på Alti Forvaltning.

- Det var selvsagt vemodig å forlate gode kollegaer, og det som på mange måter har vært drømmejobben. Samtidig kjenner jeg på at jeg har gjort det riktige valget, og nå gleder jeg meg til det som venter, sier Solem.

Porten var porten

Kristin forteller at interessen for foto startet tidlig i ungdomsårene.

- Pappa hadde et speilreflekskamera som jeg fattet interesse for. Jeg husker jeg som 14-åring tok med meg mine to lillesøstre ut på plenen for å knipse noen bilder av dem. Jeg hadde ikke peiling på hvordan et kamera fungerte, men prøvde meg frem. Jeg ble så fasinert av hvordan jeg kunne fange følelser og øyeblikk. Året etter kjøpte jeg mitt første speilreflekskamera av pengene jeg fikk i konfirmasjonen. Det var starten på det som har utviklet seg til å bli en lidenskap, sier Kristin.

Da Kristin var tenåring, var blogg et stort fenomen i Norge. Kristin hang seg på bølgen, og publiserte mange bilder på bloggen sin. Hun fikk etter hvert mange følgere, og stadig flere fikk øynene opp for den unge fotografen fra Surnadal.

Kristin lekte med tanken på å velge medier og kommunikasjon som utdanningsvei på videregående skole, men endte opp med å gå studiespesialisering på Surnadal vgs. Andre året på videregående tilbrakte hun i USA som utvekslingselev.

- Tilfeldighetene ville det slik at min «vertstante » var fotograf. Jeg fikk være med og se hvordan hun jobbet, og jeg lærte mye på kort tid. Jeg hadde selvsagt med kameraet mitt til USA, og oppdaterte bloggen med nye bilder nesten daglig, sier hun.

Etter videregående startet Kristin på medievitenskap, men det ikke lang tid før hun skjønte at det var feil vei å gå.

- Jeg avsluttet studiet og valgte å ta et friår fra skole. Det tok ikke lang tid før jeg så en interessant stillingsutlysning hvor Trollheimsporten søkte etter medredaktør. Jeg søkte og fikk jobben. Jeg er veldig glad i å skrive, og der fikk jeg samtidig bruk for kunnskapen jeg hadde innen fotografering. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger på bildene i sakene jeg skrev, så på mange måter var Trollheimsporten inngangsporten for min videre karriere, smiler hun.

Eksempel på nyfødtfoto
Eksempel på nyfødtfoto

Formidling av følelser

Et års tid etter at Kristin startet i Trollheimsporten, fikk hun henvendelser fra to brudepar i Rindal som lurte på om hun tok på seg oppdrag som bryllupsfotograf.

- Det var selvsagt veldig artig å få slike henvendelser, men samtidig var det skummelt. Bryllupsdagen er en stor dag, og du får bare en mulighet til å forevige øyeblikket. Etter å ha tenkt meg nøye om, takket jeg ja. Jeg satte stor pris på tilliten de viste meg, og alle var fornøyde med resultatet. Det var etter dette jeg startet Facebooksiden «Fotograf Kristin Solem», og ballen begynte å rulle.

I 2016 startet Kristin enkeltmannsforetak, og bloggen ble omgjort til hjemmeside. I tillegg fikk hun «Hoppid-midler» som hjalp henne på vei. Dermed var Fotograf Kristin Solem et faktum. Samtidig startet Kristin i ny jobb som webredaktør og markedskoordinator i Amfi Kreativ. Der var hun helt frem til oktober i fjor - da hun endret stilling til digital markedsfører i Alti Forvaltning.

- Jeg har i lengre tid drømt om å starte for meg selv, og i høst kjente jeg at kriblingen i magen kom oftere enn før. Høsten er en veldig travel tid, med mange fotooppdrag. De siste tre årene har jeg hatt en ventetid på ett år for fotografering om høsten. Det er samtidig en travel periode for kjøpesenterbransjen, og i sum ble det ikke nok timer i døgnet, sier hun.

Før Kristin bestemte seg, snakket hun med Harald Bredesen og Karin Halle i næringsavdelingen i Surnadal kommune, og Ruth Dannevig i SpareBank 1 Nordmøre.

- Det var helt nødvendig at noen så over planene mine med objektive øyne. De var positive, og har vært viktige støttespillere for meg gjennom hele prosessen. Om jeg ser at dette ikke går, vil jeg tro at jeg fortsatt har gode muligheter til å skaffe meg en annen jobb, sier 27-åringen.

Nå gleder hun seg til å fylle opp timeplanen med fotografering av store og små.

-J eg har så mange ideer jeg gleder meg til å arbeide videre med. Ikke minst gleder jeg meg til å treffe kundene mine. Jeg går inn i fotograferingen med en tanke om at alle har ei historie, og at det er min jobb å formidle den, sier hun.

Familiefotografering er noe av det Kristin liker best
Familiefotografering er noe av det Kristin liker best

Hovedfokus på barn og familier

Kristin ønsker å spesialisere seg på foto av nyfødte, barn og familier, men tar også mer enn gjerne imot konfirmanter.

- Jeg har for øyeblikket en pause fra bryllupsfotografering, men kommer mest trolig til å tilby dette igjen fra neste år.

Kristin har eget studio i huset i Saltbuvegen på Nordvik, men fotograferingen foregår i all hovedsak utendørs.

- Størrelsen på studioet gjør at det for det meste egner seg til fotografering av nyfødte. På sikt er det ikke utenkelig at jeg vil leie et lokale. Om det er noen som vet om noe som er ledig, blir jeg glad på tips, smiler hun.

Kristin oppfordrer alle til å følge Fotograf Kristin Solem på sosiale medier, og ta en titt på nettsiden kristinsolem.com.

-Det vil komme flere gode åpningstilbud, så følg med, er oppfordringen fra gründeren på Nordvik.

Fotograf Kristin Solem er medlem av Trollheimsporten. Klikk her for fullstendig oversikt over medlemmene, og hvordan du kan melde deg inn.

Eksempel på bryllupsfoto
Eksempel på bryllupsfoto
Powered by Labrador CMS