Tar imot stemmer på Stangvik oppvekstsenter. Bakerst fra venste Hege Rotlid Kvande, Solveig Kvande og Ola Nordvik. Foran Theodor Glærum og Ingveig Nordvik-Bergstad
Tar imot stemmer på Stangvik oppvekstsenter. Bakerst fra venste Hege Rotlid Kvande, Solveig Kvande og Ola Nordvik. Foran Theodor Glærum og Ingveig Nordvik-Bergstad

Jevnt med stemmer på Stangvik oppvekstsenter mandag formiddag

Det store rushet kommer nok utpå ettermiddagen når folk er ferdige på arbeid, men det var mange som benytta formiddagen til å stikke innom gymsalen på Stangvik oppvekstsenter.

Publisert

-Det har vært mye folk. Folk har kommet jevnt hele dagen, sier leder i valgnemnda Ingveig Nordvik-Bergstad.

Til tross for at stemmene har kommet jevnt inn, ble det litt tilløp til stress for valgnemda tidligere på formiddagen da teknikken bestemte seg for å spille dem et puss.

-Nettet datt plutselig ut, sier Nordvik-Bergstad, som sitter med pc-en foran seg og registrerer folk etter hvert som de har stemt. Da ble vi litt forfjamsa, men vi har heldigvis en manuell backup-plan som vi kan følge dersom det skulle bli nødvendig. Det ble imidlertid ikke nødvendig denne gangen.

Tar med urna ut

For velgere som er i karantene eller av andre grunner ikke har mulighet til å komme seg inn i valglokalet, har de også en løsning. Da tar Ola Nordvik med seg valgurna ut på luftetur.

-Vi har konvolutter klar med alle stemmesedlene inni. Så kan vedkommende plukke ut seddelen derifra og legge den i urna. Vi anbefaler folk å ta med seg konvolutten etterpå. Teoretisk sett er det mulig for oss å finne ut hva vedkommende har stemt ved å se hvilken lapp som mangler i konvolutten. Derfor vil vi helst ikke ha den igjen. Da er vi på den sikre siden, sier Nordvik.

-Viktig å bruke stemmeretten

Ved utgangen av valglokalet møter vi Elin Fossen. Elin jobber på skolen og har tatt en tur innom gymsalen for å gjøre sin borgerplikt.

-Det er klart jeg stemmer, sier Elin. Det er viktig å bruke stemmeretten sin. Dersom en ikke bruker stemmeretten sin, har en i alle fall ikke rett til å klage etterpå.

Elin Fossen
Elin Fossen

Det var ikke vanskelig for Elin å bestemme seg for parti. Hun stemte slik hun alltid har gjort, på det partiet hun er mest enig med. Elin har også prøvd valgomater, og fant at kartet stemte godt overens med terrenget.

Inger Grytskog er heller ikke i tvil om hva hun skal stemme på tur inn i valglokalet.

-Det er viktig at bøndene får et løft nå, smiler hun lurt.

Inger Grytskog
Inger Grytskog

Ingveig Nordvik-Bergstad jobber til daglig på kommunehuset, og har vært en av dem som har tatt imot forhåndsstemmer i perioden før valget. Hun kan røpe at forhåndsstemming blir stadig mer populært, og at det har vært kø for å forhåndsstemme i de travleste periodene.

-Vi hadde rundt 1300 forhåndsstemmer i år, det er omtrent dobbelt så mange som ved siste valg.