Fra venstre: Steinar Aasbø, Jarle Hamnes og Jonny Engdahl

Satser i Surnadal

Publisert Sist oppdatert

Sunndal Sparebank slår seg sammen med Statera økonomi AS og etablerer seg nå i Surnadal. Administrerende banksjef i Sunndal Sparebank, Jonny Engdahl, kunne sammen med daglig leder i Statera Jarle Hamnes og leder for forsikring i banken, Steinar Aasbø, torsdag presentere den ambisiøse nye satsingen i «Oppistua» ved ALTI-senteret.

– Dette blir ei ny gren på vårt Eiketre i regionen og etableringen er en naturlig videreføring av bankens tidligere ekspansjon. Bakgrunnen for dette er at vi på mai i fjor overtok en ganske stor forsikringsportefølje fra gamle Surnadal sparebank, en Eika-portefølje. Samtidig med at vi tok over porteføljen, kom Steinar inn og har frontet denne på en veldig bra måte, forteller Engdahl.

– Samtidig vet vi at mange surnadalinger, både bedrifter og landbrukskunder, fortsatt bruker Eika kapitalforvaltning som spareområde. Så disse ønsker vi naturligvis å ta godt vare på, sier Engdahl. Og så håper vi jo en vakker dag at denne brua over fjorden kommer, som kommer til å knytte kommunene mye sterkere sammen.

Mennesker i fokus
Engdahl er fornøyd med rekrutteringsjobben banken har drevet de siste årene.
– Vi har vært flinke til å skaffe dyktige folk, noe som er nøkkelen i alt man driver med. Vi har fått en bra organisasjon i ryggen som står på for både kunder og eiere, sier Engdahl. Og så ser vi at lokalbankkonseptet, som vi representerer gjennom Eika-alliansen, står fjellstøtt i det ganske land, fortsetter han og understreker at banken skal være gode på både digitale løsninger og menneskelig kontakt.

Parallelt med veksten i banken, har Jarle Hamnes og Statera fusjonert med Sunndal økonomitjenester AS. To pluss to blir som kjent fire, og sammen med Eika-partner Rindal Sparebank går Sunndal Sparebank nå inn på eiersiden av nyfusjonerte Statera. Og sammen flytter de altså inn i moderne lokaler ved ALTI-senteret.
– Det håper vi skaper synergier og merverdier for bedrifts- og landbrukskundene som er innom, sier Engdahl

Åpner ny bankavdeling: Steinar Aasbø, Leder Forskring, og Jonny Engdahl, Administrerende banksjef i Sunndal Sparebank

Fra Statera sitt ståsted handler det om å møte sine kunders stadig økende behov.
– Bransjen vår er i stor utvikling, og vi ser at kundene opplever stadige endringer i sine rammevilkår, sier Jarle Hamnes. Det er mange som setter ut en del økonomifunksjoner, mens andre igjen fokuserer på kjernevirksomheten og trenger bistand til en del av de økonomiske funksjonene.

– Kombinasjonen av raske endringer i lovverk og rammevilkår og ikke minst de raske teknologiske endringene gjør at det kan bli tungt for en liten bedrift å holde seg oppdatert på alle fronter, sier Hamnes. Vårt svar på disse utfordringene er at vi må bli større og kunne tilby bedre rådgivere for å dekke behovene i markedet. I en tid der bransjen nærmest har vært dømt nord og ned, er nok sannheten den at det stadig er behov for tjenestene vi har.

En tid for allianser
I likhet med Engdahl og Aasbø i banken, ser også Hamnes verdien i den personlige kontakten, og et stadig økende behov for ren personlig kontakt i rådgivende situasjoner.
– I tillegg ser vi at flere kunder trenger hjelp med tilrettelegging av de tekniske løsningene, spesielt på det digitale området. Og vi ser nå at bank og regnskap er i ferd med å flyte sammen i og med at betalingsløsningene for bedrifter blir trukket fra nettbanken og inn i regnskapssystemene våre. De fleste næringsdrivende betaler nå i regnskapssystemet sitt, forteller Hamnes.

Når det kommer til fremtidens utfordringer, nevner Hamnes eksempelvis dette med GDPR og behovet for å dokumentere bærekraft. For å håndtere dette mener altså Hamnes at løsningen er å vokse. – Vi er derfor heldige som har fått kontakt med bankene, sånn at vi i fellesskap kan utvikle et samarbeid for å kunne våre kunder en bedre helhetlig økonomisk rådgivning. Vi ser uhyre positivt på dette, slår han fast.

Flytteklar: Daglig leder i Statera økonomi AS gleder seg til å flytte inn i nye lokaler.

Alt-i-ett
Engdahl og Aasbø forteller at Sunndal Sparebanks nye avdeling i Surnadal skal kunne tilby alt det man kan forvente av en bank.
– Det store bakteppet er forsikringsporteføljen, og uten denne ville det ikke vært naturlig for oss å komme til Surnadal, sier Engdahl. Men vi etablerer et avdelingskontor for bank, så vi vil kunne tilby alt man kan forvente av en bank, ikke bare forsikring.

Sunndal Sparebank vil i tiden fremover jobbe parallelt med innflytting i de nye lokalene sammen med Statera og drive rekruttering. I første omgang er Engdahl og Aasbø på utkikk etter én ny fulltidsansatt som sammen med Aasbø skal betjene den nye avdelingen i Surnadal, som de håper er operativ i løpet av april. Vedkommende skal hovedsakelig jobbe mot personkundesegmentet.
– Så blir det Steinars oppgave å ha virksomheten vår i dette huset, slår Engdahl fast, før han kan fortelle om en formidabel vekst de siste årene.

– Vi blir 37 ansatte nå, og før sommeren får vi en ny person i Molde og en forhåpentligvis en ny person her i Surnadal, fortsetter Engdahl. Vi har doblet antall ansatte på seks år, og vi har doblet oss i størrelse; fra 3 milliarder til straks 7 milliarder, så vi er virkelig en «up and coming» bank. Vi har ambisjoner om fortsatt vekst, og håper og tror at Surnadal vil være et bra marked for oss, slår banksjefen fast.

Ifølge Engdahl har mange av de eksisterende forsikringskundene i Eika også etterspurt andre banktjenester. Samtidig erkjenner han at han nå går inn i en konkurranseutsatt kommune.
– Vi tror at vi som Eika-bank, en merkevare surnadalingene er godt kjent med fra før, kan være en differansiator i det eksisterende banktilbudet. Vi skal være med i konkurransen og kjempe om kundene, selv om utgangspunktet er at vi skal gripe fatt i markedsmulighetene via forsikring.

– Vi skal gjøre vårt for at dette blir en bra greie, og ikke minst gjennom samlokaliseringen med Jarle & co. Statera har mange bedrifts- og landbrukskunder, der alle dem er privatkunder, så vi håper på en god sirkulasjon her på huset.

– Det er en kjensgjerning at Eika-systemet representerer en del av det vi anser som en måte å kontakte næringslivet på. Med det som bakteppe, er det svært naturlig for oss å ha det Eika-samarbeidet som det nå ser ut til at vi får, avslutter Jarle Hamnes.

Powered by Labrador CMS