Deltakerne lyttet til hva instruktørene Siv Hilde Bulling og Egil Syversbråten hadde å fortelle.
Deltakerne lyttet til hva instruktørene Siv Hilde Bulling og Egil Syversbråten hadde å fortelle.

En firbeint arbeidskamerat

Midt-Norge Gjeterhundlag arrangerte kurs for unghunder/nybegynnere 4-5. mars i Trollheimshallen

Publisert Sist oppdatert

Sauebondens beste hjelpemiddel kan være en gjeterhund som fører saueflokken i ønsket retning. Hunden kan både høyre og venstre, og stopper opp på kommando.

Men for å kunne bruke gjeterhunden i gjeting krever det trening fra ung alder. Samarbeidet mellom hund og fører er essensielt for at begge kan forstå hva hverandre vil og ønsker. De fleste gjeterhunder har et medfødt gjeterinnstinkt, men av og til må dette tennes hos unge hunder. Hunden skal være interessert i sauene, men samtidig ikke være for voldsom. Det er mange trinn i en utdanning av gjeterhunden og for at den kan brukes i fjellet må den gjennom en prøve. På veien dit kan man møte på utfordringer for både hund og fører.

Det gis tips og råd under treniningen av instruktørne.
Det gis tips og råd under treniningen av instruktørne.

Derfor arrangerte Midt- Norge Gjeterhundlag unghund/nybegynnerkurs i Trollheimshallen 4-5. mars. Instruktørene Siv Hilde Bulling og Egil Syversbråten har lang erfaring med gjeterhund. Syversbråten har oversatt bok av sin læremester Derek Scrimgeour, sammen med Gunnhild Sindre. De var rolige, pedagokiske og passet godt til uerfarne hunder og førere. Et av målene med kurset var å komme videre i utdanningen av gjeterhunden.

Her er hunden fokusert på sauene, men samtidig lydhør for føreren.
Her er hunden fokusert på sauene, men samtidig lydhør for føreren.

Mange hunder og førere

Det var 16 deltakere med hunder som var samlet til to-dagers kurs med både teori og praksis. Både tilreisende og lokale var påmeldt kurset. Det var rom for samtaler og spørsmål, både under treningen og i lunsjen.

Den første økta på lørdag var for å kartlegge hva hund og fører hadde av erfaring. På økt to ble deltakerne inndelt i to grupper som jobbet parallelt i ridehallen. Den største gruppen besto av de yngste hundene. Her ble det jobbet med hver enkelt hund og fører, med ulike senario i gjetingen. Det var fokus på blant annet driving av sau, holde avstand til sauen, samt lydighet. Bruk av stav som en forlengelse av hånden er et godt verktøy i trening av unge gjeterhunder.

Her ligger hunden klar til å bli sendt til høyre rundt sauene.
Her ligger hunden klar til å bli sendt til høyre rundt sauene.

Treningssau

For å få trent gjeterhund må man såklart ha treningssau. Treningssauene er vanlig sauer, men som er vandt til hund og har kondis til å løpe litt. Derfor er det som oftest unge sauer som ikke skal ha lam, som brukes til treningssau. Bjarte Morten Røen stilte treningssauene sine til disposisjon.

Det er planlagt et oppfølgingskurs som blir arrangert 3-4. juni, med de samme instruktørene.

Powered by Labrador CMS