Etter tips fra fiskere fant politiet 28 granater i den nå nedtappede Gråsjøen mandag.
Etter tips fra fiskere fant politiet 28 granater i den nå nedtappede Gråsjøen mandag.

Fant 28 granater - politiet ber publikum ta kontakt ved funn av flere

Publisert Sist oppdatert

Mandag var en politipatrulje fra Surnadal i Folldalen etter melding om funn av håndgranater. Det melder Politiets Nettpatrulje Møre og Romsdal på Facebook.

De skriver videre at bilder tydet på at det var øvingsgranater, som det er veldig liten mengde krutt i. Derfor kunne granatene hentes av politiet, og ikke forsvaret, som vanligvis håndterer militært sprengstoff.

Politiet melder at det totalt ble funnet 28 granater i den nedtappede Gråsjøen, og gir klar beskjed:

Skulle noen finne flere, ta kontakt med politiet i Surnadal.

Anders Magne Ormset ved politiet i Surnadal forteller til Trollheimsporten at politiet fikk tips fra fiskere tidligere i måneden, om at de hadde funnet håndgranater i Gråsjøen - der det vanligvis er vann, men nå er nedtappet.

– Vi sendte over bilder til forsvaret, som mente at det var snakk om øvingsgranater. De har bare en enkel pistolpatron for at det skal være et smell, så forsvaret mente det var forsvarlig å sende politiet.

Politiet leverer så håndgranatene til forsvaret for destruksjon.

Ormset forteller at tipseren hadde sett sju håndgranater, mens politiet altså fant 28.

– Vi lette så godt vi kunne, men det er klart, at når det blir mer regn, og mer utvasking i terrenget, kan det være at det kommer fram flere.

Og dersom noen skulle finne en eller flere øvingsgranater i området, skal politiet kontaktes, sier Ormset.

– Selv om det ikke er snakk om noen stor tennladning i dem, inneholder granatene krutt. Derfor oppfordrer vi folk, som eventuelt finner noen, til å ta kontakt - gjerne med kartreferanse, slik at vi ser hvor de er. Så henter vi eventuelle granater og leverer til forsvaret.

Akkurat hvordan granatene har havnet i Gråsjøen, vet ikke politiet sikkert.

– Men det er snakk om etterlatenskaper etter forsvaret, og det har vært NATO-øvelser i området, så det kan jo for eksempel hende at det har vært leir der, og at noe har blitt igjen, sier Ormset.

Powered by Labrador CMS