ANNONSE:
Platelansering fra Hollos efterfølgere
Storgardsensemblet Hollos Efterfølgere lanserer et helt unikt album med gamle komposisjoner fra Hedmarken.
Ensemblet har fått navn etter spellmannen, orkesterlederen og komponisten Lars Hollo (1826-1902) fra Hamar. I denne sammenhengen representerer navnet hans musikken og stilen de spiller, som stort sett er storgardsmusikk fra Hedmarken. Eller 1800-tallets popmusikk som ensemblet liker å kalle det. Og de fremfører denne dansemusikken i en større besetning som var vanligere i Lars Hollos samtid. Med feler, bratsj, cello, bass, piano, klarinett og trompet har Hollos Efterfølgere børstet støv av originale arrangement.
- Dette er gammeldansens urform, og det er fryktelig moro å kunne spille den slik den kan ha blitt gjort på de store gårdene for 150 år siden, slår pianist Ronny Kjøsen fast.
- Det er selvsagt litt usikkert hvordan musikerne spilte disse arrangementene for mer enn hundre år siden, men vi gjør i alle fall vår tolkning av dem. Og så har vi med en del nye arrangementer også, noe som skaper historiske linjer fra i dag til da gammeldansen kom til Norge, forteller Thomas Nilssen som spiller klarinett i ensemblet.
Gnr. 138, Bnr. 1
Kjøsen og Nilssen er i tillegg til å være musikere også produsenter på albumet. Det er også de som initierte oppstart av ensemblet i 2015, og samme år stilte åtte musikere opp under navnet Hollos Efterfølgere på Landsfestivalen i gammaldansmusikk, som den gang var i Lom. Der kom de helt til finalen og spilte seg til slutt opp til en fin fjerdeplass.
- Helst siden den gang har vårt årlige høydepunkt vært å spille på nyttårsballet på Simenstad gard på Rudshøgda i Ringsaker. Her kommer musikken vi spiller virkelig til sin rett. På en ekte storgard ankommer gjestene i tidsriktig ballantrekk, og det blir servert et tradisjonsrikt festmåltid av ypperste klasse med et dessertbord av en annen verden. Utpå kvelden, i en av ballsalene, spiller vi poloneser, reinlender, masurka, vals og polkaer slik det ble gjort på 1800-tallet.
Albumet har fått tittelen Gnr. 138, Bnr. 1, og det er en direkte henvisning til Simenstad gard, forteller Nilssen.
- Vi er svært glade for samarbeidet vi har med vertinnen på Simenstad, Brit Skurdal Braastad. Jeg vil gå så langt som å si at det er et viktig kulturhistorisk tiltak som blir gjort på det årlige nyttårsballet. Vi børster støv av gamle tradisjoner gjennom bruk og formidling.
Fra salen på Simenstad er det utsikt mot Prøysenstua der Alf Prøysen vokste opp. For Hollos Efterfølgere har det derfor vært naturlig å presentere en Prøysen-melodi på nyttårsballene på Simenstad. På albumet spiller de en helt ny melodi på en tekst av Prøysen.
- Thomas har satt en nydelig tone på teksten «Tre vers» av sjølveste Alf Prøysen. Dette setter et fint punktum på plata vår, mener Kjøsen.
Medvirkende: Thomas Nilssen (klarinett), Ronny Kjøsen (piano og arrangement), Bjørn Kåre Odde (bratsj og arrangement), Thomas Lomundal (fele), Olaf Aasen (fele), Marit Westling (fele og trompet), Marius Westling (fele og bratsj), Ida Malene Christensen (cello) og Harald Juliussen (kontrabass).