Pressemelding fra NAUST Music:

Henning Sommerro.
Henning Sommerro.

«Å Dikte» – Minne-CD om Tor Jonsson med musikk av Henning Sommerro

Tor Jonsson (1916-1951) sine tekster har en menneskelig grunntone som vi alle bærer på, sier Henning Sommerro. Dette er trolig kjernen i hvorfor han nå kommer ut med en minne-CD basert på en av de mest særegne stemmene i nynorsk lyrikk. CD'en inneholder 10 sanger i det som kanskje kan kalles en utvidet EP? CD'en blir utgitt i forbindelse med markeringen av at det er 70 år siden Tor Jonsson døde.

Jonsson kortfattede og billedrike tekster rammet Sommerro allerede på 70-tallet. Den første teksten han tonesatte var Norsk Kjærleikssong. De fleste av de i alt 10 sangene fulgte etter, men det var først da de fra Tor Jonsson-laget, i forbindelse med årets markering, tok initiativ til en CD at det tidligere ønsket omsider matrealiserte seg.

Under prosessen kom to ekstra sanger; Kvite fuglar og Når du er borte til. Som medmusiker har han fått med seg den godt kjente cellisten Øyvind Gimse.

CDn inneholder følgende sanger:

Når du er borte
Å dikte
Svartdalskjerringa
Fattig ynskje
Ordet
Du tende eld
Vill-Guri
Norsk Kjærleikssong
Vonde tider
Kvite fuglar

Lyrikken er i seg selv musikalsk og enkel å tonesette hevder Sommerro. Tekstene er dessuten nakne og transparente – og ligger tett opp mot det musikalske uttrykket Sommerro generelt etterstreber og føler seg hjemme i. Til tross for at Tor Jonsson sine tekster har en mørk slagside, lurer også glimt av håp. Tilknytningen mellom lengsel og håp, eller kjærleik og død som dikteren så sterkt utrykker det i sitt Fattig ynskje er ufravikelig, og få kan, her godt hjulpet av celloens melankoli og pasjon skildre dette på et vis som når ut til lytterne som Sommerro.

Å dikte

Å dikte er å vera
Det vesle som ein vart
Og sleppe kvite fuglar ut
i nattesvart.

Å leva er å vera
det store som ein er
og stå i einsleg undring
og høyre fuglar flyge inn
frå ukjend verd

Trolig ligger det i menneskets natur at om tro og tvil bare blir bearbeides lenge nok, så vil håpet for mange etter hvert vokse seg fram, og slagsiden vil vekte mot lyset. I forlengelsen av Tor Jonssons optimistiske glimt, og fra en som av mange betegnes som en av landets sterkeste lyriske årer, gir denne CD'en liv til en slik sannhet, der varmen stadig ligger under og lengter etter å overdøve mørket. Og på finurlig vis har J.S. Bach også gjort Tor Jonsson en visitt.

Det nakne budskapet trer også tydelig frem gjennom valg av design og layout. Coveret består av Tor Jonssons enkle selvportrett (1948). Musikken får lov til å tale for seg og CD'en inneholder derfor heller ingen booklet.

Sommerros neste CD vil komme ut i forbindelse med hans 70-årsdag i mai 2022. Denne gang med tre konserter spilt inn med Trondheim Symfoni Orkester på lable 2 L.

Powered by Labrador CMS