Rindal Sparebank gir 300.000 kroner til allmennyttige formål

Trivelig kaffelag hos Rindal Sparebank, med utdeling av store pengegaver.
Trivelig kaffelag hos Rindal Sparebank, med utdeling av store pengegaver.

Rause gaver fra lokalbanken

Onsdag kveld inviterte Rindal Sparebank til kaffelag med utdeling av pengegaver til allmennyttige formål. De største beløpene var støtte til ny snøscooter til Rindal Røde Kors hjelpekorps, og til Rindal skimuseum for utgivelsen av boka om Sigurd Røen.

Publisert

Rindal Sparebank har en lang tradisjon med en årlig utdeling av gaver til allmennyttige formål. Etter to år med alternative løsninger ved tildelingen kunne banksjef Magne Bjørnstad endelig invitere representanter fra frivillige lag og organisasjoner til en hyggelig sammenkomst i banken igjen, med kaffe og kaker.

Rekordoverskudd i fjor

Banksjefen benyttet anledningen til å fortelle litt om bankens utvikling. I fjor hadde Rindal Sparebank et rekordstort overskudd før skatt på 25,3 millioner kroner.

– Som en liten bygdebank kan vi være veldig godt fornøyd med det, sa Bjørnstad.

Banken har en god vekst i sin forretningskapital, og har nå en egenkapital på 295 millioner kroner. Det er også god vekst og aktivitet ved filialen i Trondheim, kunne banksjefen fortelle.

Han understreket også at bank er mer enn bare bank. Rindal Sparebank er en del av Eika-alliansen, der omtrent 50 norske lokalbanker er med. Banken jobber som kjent blant annet med forsikring, og har i tillegg samarbeid med eiendomsmeglere. For Rindal Sparebank sin del har det det nyeste samarbeidet oppstått ved at de sammen med Sunndal Sparebank har kjøpt seg inn i de to regnskapsbedriftene Statera økonomi og Sunndal økonomitjenester, som snart slås sammen til ett større selskap.

Bærekraft er et tema som stadig blir mer aktuelt. Dette må alle ha et forhold til, også bankene. Rindal Sparebank har nylig pusset opp og etterisolert bygget, og det er gjennomført en rekke energibesparende tiltak i lokalene som faktisk ga enda større effekt enn man hadde forventet, fortalte banksjefen.

Når det gjelder klimaarbeid tilbyr bankene nå grønne boliglån og grønne lån for energitiltak til sine kunder.

Frivillighetens år

Kveldens høydepunkt var tildelingen av gaver.

– Banken er bygdas arvesølv, og må forvaltes godt. Vi ønsker å bidra i lokalsamfunnet, sa Magne Bjørnstad.

Det er jo en liten del av den nevnte "arven" som hvert år kommer frivillige lag og organisasjoner til gode, gjennom gaver og sponsoravtaler.

2022 er frivillighetens år, og banksjefen understreket at alle som står i bresjen i drift av lag og organisasjoner er bærebjelken for det frivillige arbeidet. Dette er viktig arbeid som banken ønsker å støtte.

De aller fleste som har søkt om midler fra banken i år får en gave. 12 mottakere var invitert til arrangementet i banken onsdag kveld, alle disse fikk gaver på 10.000 kroner eller mer. I tillegg er det 12 søkere som får litt mindre gaver. Totalt har Rindal Sparebank avsatt kr 300.000 til allmennyttige formål, og pengene blir utbetalt før påske.

I år har banken også gitt en jubileumsgave på forskudd til stiftelsen Lokalt Løft, på hele 2 millioner kroner. Dette skal gi det lokale næringslivet bedre muligheter til skaffe kapital. Det kan du lese mer om her: Gir to millioner til nærings­utvikling gjennom Lokalt Løft.

Årets gave til Rindal Røde Kors er et bidrag til ny snøscooter. Det var på tide å bytte ut den eldste av snøscooterne til hjelpekorpset. Rindal Skimuseum får et bidrag til utgivelsen av boka om Sigurd Røen, der en viktig del av Rindal sin historie vil bli bevart mellom to permer. Torshall BA og Skogsletta grendalag får begge midler til renovering, oppussing og oppgradering av hus.

De største gavesjekkene fikk Skogsletta grendalag v/Bodil Arnestad, Rindal skimuseum v/Kari Elin Bolme Løfaldli, Rindal Røde Kors v/ Richard Halgunset og May Ruth Halgunset, og Torshall BA v/Eva Tørset. Bak Jonas Rognskog og Magne Bjørnstad fra Rindal Sparebank.
De største gavesjekkene fikk Skogsletta grendalag v/Bodil Arnestad, Rindal skimuseum v/Kari Elin Bolme Løfaldli, Rindal Røde Kors v/ Richard Halgunset og May Ruth Halgunset, og Torshall BA v/Eva Tørset. Bak Jonas Rognskog og Magne Bjørnstad fra Rindal Sparebank.

NMK Surnadal og Rindal får et bidrag til resertifisering av crossbanen og innkjøp av miljøconteiner. Kor Gøttj får støtte til to konserter i forbindelse med korets 20-årsjubileum. Lomundal skytterlag får støtte til ombygging av kulefanger på skytebanen.

Rørvantet Vel får et bidrag til restaurering av hytta på Garbergsfjellet, nytt grillhus ved Rørvatnet og ny sporlegger til tråkkemaskina. Rindal husflidslag får støtte til fikselaug, formingsaktiviteter for barn og husleie på strikkekvelder. Husflidslaget jobber nå mye med gjenbruk, et stadig viktigere tema.

Musikkorpset Blæst'n får støtte til nye uniformer og innkjøp og reparasjon av instrumenter. Rufus 4H får støtte til innkjøp av hodelykter til utflukter, til hobbyartikler, og til grunnarbeid på et byggeprosjekt i Fossdalen. Seljebrekka Vel få et bidrag til bygging av gapahuk ved lekeplassen.

Seljebrekka Vel v/Steffen Møkkelgård, Rindal husflidslag v/Marianne Løset og Grete Jonli, NMK Surnadal og Rindal v/Rune Morten Walltin, Lomundal skytterlag v/Hilde Staveli Solli, Rufus 4H v/Ole Edvard Bolme og Sindre Røen, Blæst'n v/ Helen Nergård Tørset , Rørvatnet Vel v/Håvard Norli, og Kor Gøttj v/Anne Antonsen.
Seljebrekka Vel v/Steffen Møkkelgård, Rindal husflidslag v/Marianne Løset og Grete Jonli, NMK Surnadal og Rindal v/Rune Morten Walltin, Lomundal skytterlag v/Hilde Staveli Solli, Rufus 4H v/Ole Edvard Bolme og Sindre Røen, Blæst'n v/ Helen Nergård Tørset , Rørvatnet Vel v/Håvard Norli, og Kor Gøttj v/Anne Antonsen.

Disse fikk tildelt gaver på 10.000 kroner eller mer:

Rindal Røde Kors50.000
Rindal skimuseum50.000
Torshall BA25.000
Skogsletta grendalag25.000
NMK Surnadal og Rindal17.000
Kor Gøttj15.000
Lomundal skytterlag15.000
Rørvatnet Vel10.000
Rindal Husflidslag10.000
Musikkorpset Blæst'n10.000
Rufus 4H10.000
Seljebrekkka Vel10.000
Lokalt Løft2 millioner kroner fra gavefondet

Midler til jubileumsarrangementer

Med bankbygget ferdig oppusset, både utvendig og innvendig, ligger alt til rette for en skikkelig feiring når Rindal Sparebank feirer 150-årsjubileum neste år.

Banken har satt av 500.000 kroner fra gavefondet til jubileumsåret, og utfordrer lag og foreninger til å komme med forslag til arrangementer for allmennheten i 2023. Målet er å få til flere jubileumsarrangementer rundt om i bygda, og banken vil støtte gjennomføringen av disse. Det kommer mer informasjon om dette etter hvert.

Powered by Labrador CMS