Styret ønsker alle hjertelig velkommen til ny vandrefestival i Rindal første helga i august. Foran f.v. Kari Mette Skjølsvold, Egil Nedal og Lilly Gunn Nyheim. Bak f.v. Roar Halten, Anny Henny Flenstad, Ola Solvik og daglig leder Tom Godtland.

Norsk vandrefestival med fullspekket program - noe for enhver smak

Etter et års koronapause er planen klar for en ny vandrefestival, denne gangen i Rindal. Basen for årets festival blir ved Igltjønna, og styret presenterer et intensivt program, med aktiviteter for gamle og unge på alle aktivitetsnivå.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir ei helg helt fullspekket av aktiviteter. Norsk vandrefestival har tre grunnpilarer, det er kultur, folkehelse og vandring, sier styreleder Lilly Gunn Nyheim, og fortsetter:

– I fjor hadde vi ikke vandrefestival, på grunn av korona, så nå er vi proppfulle av energi til å lage en ny festival, smiler hun.

Vandrefestivalen skal være et familievennlig lavterskeltilbud, med tilbud som passer for absolutt alle.

Har bestilt godt vær

Styrelederen forteller at det blir mulig for deltakerne å komme og overnatte hele helga, enten de vil bo i telt eller sove i hengekøye. Det blir festivalcamp ved Tjønna, og finvær er bestilt. Bobil eller campingvogn er det også mulighet for, eller man kan velge å komme på dagstur.

Plass for overnatting må bestilles, og hengekøye kan leies. Det blir satt opp flere toaletter på området.

– Det er allerede folk som har bestilt hengekøyeplass hele helga, sier daglig leder Tom Godtland.

Det skal også bli mulighet for å bestille ferdig frokost fra lokale leverandører, og Bakken helse skal organisere morgentrim. Tjønnakiosken blir åpen som normalt.

På dette området blir det festivalcamp, med telt og hengekøyer.

Norsk program og historie som tema

Styret legger vekt på å ha et helnorsk program, med kulturelle innslag fra regionen, som omfatter Rindal, Surnadal, Heim og Tingvoll. Programmet for årets festival er så å si klart, selv om ikke alle klokkeslett er bestemt enda.

Tema for festivalen i år er historie. Det blir blant annet vikingmarked med Møre frie vikingar.

I tillegg til vikingmarked blir det arrangert "Trøndersk matfestival -et sted nær deg". Utstillerne er i hovedsak matprodusenter, men det blir også et utvida festivalmarked med noen håndverkere og kunstnere. 15 utstillere er påmeldt, og de har fått utstillingsplass på parkeringsplassen ved Igltjønna. Parkering blir på området rundt Rindal skole.

Mat og drikke - kunst og kultur

I forbindelse med Trøndersk matfestival blir det også et turmatkurs for hele familien, med Britt Grete Moen. Da skal det lages mat på bålpanne, med ingredienser som man finner i naturen.

Det første arrangementet som starter er kurset "Kunst i natur av natur" med Inga Dalsegg, for ungdom fra 12 år og oppover. Kurset starter fredag formiddag og pågår i de tre dagene festivalen varer. Deltakerne skal lage små og store kunstverk av rene naturmaterialer, slik at de kan bli stående og gradvis brytes ned av naturen igjen. Kunstverkene skal avdukes på søndagen.

Fredag kveld blir det bryggeritreff ved Tjønna. Hit kommer tre lokale ølbryggerier, og det blir foredrag med Sissel Brunstad, som har skrevet bok om norsk ølhistorie, fra før vikingtida og fram til i dag. Hun vil ha fokus på ølhistoria i Trøndelag, og at de har vært et folkehelseprosjekt.

På fredagskvelden blir det også konsert med Jo Sverre, for første gang med fullt band i Rindal. De spiller på scenen ved Igltjønna, og det blir alkoholservering, som Bolme pensjonat og 3 Venner tar ansvar for.

– Da bør lokalbefolkninga kjenne sin besøkelsestid, sier Roar Halten, som er KNT sin representant i styret. Han fortsetter:

– Dette blir jo den første skikkelige festen på halvannet år, og kanskje også den første konserten på like lang tid for veldig mange. Vi er veldig spent på hvordan dette blir tatt imot av publikum. På det tidspunktet vil jo veldig mange være vaksinert og kan møtes på normalt vis igjen, påpeker han.

Styrelederen skyter inn at festivalen har god kontakt med smittevernoverlegen i Rindal, og forsikrer at smittevernet blir ivaretatt på beste måte. Det jobbes også med et opplegg for hurtigtesting.

Når det gjelder smittevern har vandrefestivalen en stor fordel med at alt foregår utendørs.

På lørdagen blir det festival-tapas med lokalmat i festival-tipien. Maten leveres av Stian Kooyman i YX Rindal.

Jubileumskonsert med Vamp på museumstunet

På lørdagen blir det også familiekonsert med Vamp på tunet på Rindal skimuseum. Her blir det faste tilviste plasser, og det blir ikke alkoholservering. Konserten er en del av Vamp sin 30-årsjubileumsturne, og den eneste konserten de spiller i Trøndelag i år.

Etter konserten blir det festivalpub med Frode Haarstad i festival-tipien ved Igltjønna.

Fjelltur, musejakt og furukjemper

Men vandrefestivalen er ikke bare kultur, den handler også om natur og folkehelse. På Trollheimstunet blir det arrangert offisiell åpning av Rindal kommune sin innfallsport til Trollheimen, med ordfører Vibeke Langli og representanter fra verneområdeforvaltningen. Dette blir starten på en fjelltur til Raudfjellet, for folk som er litt fjellvant. Det anslås at det tar 2-3 timer opp på toppen.

Lørdag arrangerer iTrolllheimen en oppdagelsestur for barna i området rundt Igltjønna, blant annet med musejakt og bruk av kart og kompass. Det passer for barn fra 6 år og oppover. I tillegg skal det blir natursti rundt Tjønna med fugletitting fra fugletittertårnet. Forhåpentligvis blir det også mulighet for kanopadling og fisking, forteller Tom Godtland.

Søndag blir det "furukjempevandring" med Morten Gåsvand. Turen går forbi Resdalen, til Norges største furu. Morten Gåsvand har skrevet bok om furukjempene i Trollheimen. Han er en svært dyktig fotograf og en god formidler, påpeker Godtland.

Aleksander Gamme – Mer galskap i hverdagen

Men han har enda et høydepunkt å avsløre. Onsdag ble det avklart at eventyreren og polfareren Aleksander Gamme kommer til vandrefestivalen.

Gamme er omtalt som kanskje landets mest allsidige polfarer. Han har ledet og gjennomført et bredt spekter av spektakulære prosjekter og kreative ekspedisjoner over hele verden, og lever etter mottoet "Mer galskap i hverdagen". Han har blant annet gjennomført verdens lengste skitur uten etterforsyninger og assistanse, i Antarktis. Han var først i verden til å gå fra kysten til polpunktet og tilbake igjen. Han har også besteget Mount Everest, for å nevne noe.

Mange lokale samarbeidspartnere

Vandrefestivalen skal bidra til lokal verdiskaping, og har derfor mange lokale samarbeidspartnere. En del av arrangementene er gratis, og for å få til det er vandrefestivalen avhengig av økonomisk støtte. De fire kommunene Rindal, Surnadal, Heim og Tingvoll bidrar hvert år. Det samme gjør Møre og Romsdal fylkeskommune. Årets hovedsponsor er Rindal Sparebank. Festivalen får også støtte fra Svorka og MøreTre, og dersom flere bedrifter ønsker å bidra så blir det satt stort pris på.

Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank og Tidens krav har bidratt med midler til innkjøp av fiskestenger, kanoer og redningsvester. Dette blir begynnelsen på et lite lager av utstyr som festivalen kan bruke framover.

Vandrefestivalen har flere lokale samarbeidspartnere. Godtland nevner Rindal næringsforum, der han selv er ansatt, Rindal skimuseum, Rindal vel, som har tilrettelagt området sitt til rette for arrangementet, Rindal IL med alt av vakthold og frivillig arbeid, og turstigruppa som tar seg av fjellturen. Trøndersk matfestival er samarbeidspartner, iTrollheimen, Bakken Helse, Inga Dalsegg, Britt Grete Moen, Morten Gåsvand, YX Rindal, Bolme Pensjonat, 3 Venner og KM Service.

Lilly Gunn Nyheim forklarer at det brukes lokalt næringsliv i Rindal i år, siden festivalen nå skal være i Rindal. Neste år blir den arrangert i en annen kommune, og da blir det andre lokale samarbeidspartnere.

– Vi skaper sunne friluftsaktiviteter gjennom ei hel helg, og alt skal være så lokal som vi kan få til, sier hun.

Trøndere - men nordmøringer likevel

Roar Halten er opptatt av at vandrefestivalen bidrar til samholdet i regionen:

– I ei tid hvor vi kanskje oppleves som litt splitta på Nordmøre, med Rindal og Heim i Trøndelag, så er dette en festival som bringer Indre Nordmøre sammen igjen. Det understreker at selv om rindalingene og halsaværingene har blitt trøndere, så er de fortsatt nordmøringer likevel. Båndet til Nordmøre er fortsatt sterkt, påpeker han.

ANNONSE:

Det meste av billetter er allerede lagt ut på Norsk vandrefestival sin hjemmeside. Og det som ikke er lagt ut kommer snart. Særlig har Vamp-konserten vist seg å være populær, så her må man være rask for å sikre seg billett.

På grunn av smittevernreglene vil det bli begrenset antall billetter, og det tas forbehold om at reglene kan bli endret.

Powered by Labrador CMS