To menn.
Tandemlaget. Reidar O. Rudolfsen og Robin Tellesbø under NM i Brannsport.

Reidar og Robin blant norgeseliten i brannsport

Publisert

I helga var det arrangert NM i Brannsport på Lindesnes. Surnadalingene var for få til å bli med på lagkonkurransen, men ble kjent med en trio fra Odda som hadde plass til to til på laget. Røykdykkerne brente ikke sjansen og kom på en imponerende fjerdeplass.

Ung sport

Reidar Olav Rudolfsen jobber i Surnadal kommune som brannforebygger/feier og Robin Tellesbø er vedlikeholdssjef på Pipelife. I tillegg er de begge frivillige deltidsbrannkonstabler i Surnadal brannvesen.

Rudolfsen forteller at Brannsport er en ung sport i Norge, og at det er stort i Europa. Det ble arrangert første gang her til lands i fjor hvor de begge deltok da også.

Løypa

Det er yrkesrettede øvelser i konkurransene. I den individuelle konkurransen tok de hele løypa alene med pusteluft med fullt røykdykkerutstyr.

Rudolfsen forklarer at løypa startet med at de rullet en standard brannslange som skulle passe oppi en kasse for at det skulle bli godkjent, for så å springe videre bort til tårnet der de skulle klatre opp seks stillas-etasjer med en slangepakke på skuldra.

Der skulle de heise opp en slangepakke på utsiden fra asfalten og helt opp, som også skulle i en kasse på toppen. Så måtte de borti alle trinn på tur ned trappene igjen.

Deretter var det sleggeøvelse før de måtte hente en full brannslange med strålerør som lå ved start-/målområdet, og springe gjennom saloondørene og spyle på blink.

Til slutt måtte de dra en 80 kilos dukke baklengs i mål.

Og alt gikk på tid. I tillegg gav alle feil to tilleggssekunder i straff.

Mann som holder en dukke. Mange mennesker irundt.
Reidar O. Rudolfsen med dukka under tandemløpet.

Mange konkurranser

Surnadalingene deltok på individuell konkurranse på fredag, og tandemløp på lørdag der de endte på åttendeplass.

De hadde ikke tenkt å bli med på lagkonkurransen da et lag kan bestå av mellom tre og fem deltakere. Men fredag ble de kjent med en trio fra Odda (Ullensvang slakt og fiskelag) som hadde plass til to til på laget.

Laget holdt koken under konkurransen. De gikk videre til både kvart- og semifinale. De ble slått med 1-2 sekunder i kampen om finaleplassen. Så det ble bronsefinale der de endte opp på en fjerdeplass.

–Det begynte bli spent når vi kom oss videre i lagkonkurransen, sier Rudolfsen som er fornøyd med fjerdeplassen.

Beinhardt, men moro

Mann
Robin Tellesbø.

–Det er forbedringpotensiale, men det får bli til neste år. Det er gøy å være med. På individuellkonkurransen var jeg fem sekunder etter Olaf Tufte, og det er ingen råttenstokk. Neste år skal han få være fem sekunder etter meg, smiler Tellesbø.

Rudolfsen forklarer at man blir tørr i halsen av pustelufta, og at noen tok seg ut så mye at de lå utom kaikanten å spydde etter individuellkonkurransen.

–Alle tar seg helt ut. Det er en beinhard konkurranse. Men det er jo gøy den stunden det varer, legger Tellesbø til.

–Og så er det veldig sosialt sammen med en jovial gjeng, suplerer Rudolfsen som sier konkurransen er for å møtes og å ha det gøy og å konkurrere på en vennlig måte.

Man blir kjent på kryss og tvers av både fylkesgrenser og landegranser da flere land var representert under NM.

–Det er gøy å være med, og det hadde vært gøy om det blir med flere også. Det er en voksende sport for både yrkesbrannkonstabler og frivillige brannkonstabler, smiler Rudolfsen.

Fem menn
Lagbilde.Powered by Labrador CMS