Smilende dame i en gyngestol med en kaffekopp i hånden. Det brenner i peisen bak henne.
Kari Mette Skjølsvold i godstolen hjemme på Moan.

Rindalshusets Kari Mette

Vi er vant til å se henne i Rindalshuset. Det er hun som holder styr på alt og har oversikten over husets aktiviteter, og hvem som er hvor til enhver tid. Her møter vi henne når hun har fri - hjemme i godstolen foran peisen på Moan.

Publisert Sist oppdatert

Trollheimsporten besøkte Kari Mette Skjølsvold i adventstiden. Fra radioen hørtes julesanger, på bordet stod det pepperkaker, det hang julepynt i ruter på glassdøra fra gangen inn til kjøkkenet, man hørte veggklokka tikke og det knitret fra brennende ved i peisen.

Trillepike

Hun vokste opp som nummer en i en søskenflokk på tre på Holtamoan i Øvre Surnadal. Der var det mye fint å finne på sammen med nabobarna. Og da hun ble litt større, var hun trillepike for mindre barn i grenda. Det ble helt naturlig for henne å ta en utdanning innen barn og unge.

Hun startet som snart sjuåring på Mo skule i 1979. Der gikk hun i syv år før hun kom til Surnadal ungdomsskule. 

Fra ungdomsskolen på Øye flyttet hun over veien til Surnadal vidaregåande skole til Helse og miljølinjen, Omsorgsfag og til slutt Handel og kontor.

Deretter gikk veien videre til Tingvoll der hun tok studiekompetanse, før hun fikk praksisplass i Øvre Rindal barnehage høsten 1992.

Siden har hun jobbet for Rindal kommune. Først en årrekke i barnehage, og nå er hun i sitt ellevte år på Rindalshuset hvor hun møter både små og store i ulike sammenhenger.

Fra familiebarnehage til Bolme

Hun ble mor til Jorid sommeren 1993. Kari Mette var dagmamma et halvårs tid for det var så få barnehageplasser. Så drev hun kommunal familiebarnehage hjemme i to år, før hun tok fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

Familiebarnehagen ble flyttet til fireavdelings barnehage ved gamle Bolme skole, som ble omgjort til barnehage da skolene slo seg sammen.

Siden har hun vært i ulike barnehager og skoler. Det er i Bolme barnehage hun har hatt de fleste arbeidsårene, og har trivdes veldig godt der.

Jobbskifte

Stillinga som leder i Rindalshuset ble utlyst som ett års vikariat i 2011 - 19 år etter hun startet i kommunen.

Hun sendte inn søknad, men trodde ikke hun ville få stillingen, og tenkte fort at hun bare måtte slå fra seg muligheten. Da hun ble kalt inn til intervju ble hun veldig glad, og enda gladere da hun ble oppringt på lille julaften om at hun hadde fått jobben.

Hun skulle bli et år, men det ble utvidet med et år til. Stillingen ble fast, og hun har straks vært der i hele 12 år.

–Det har gått "kjøle" fort.

Rindal's storstue

–Rindalshuset er Rindal's storstue. Utenom butikkene er det trolig det mest brukte huset i Rindal. Det er en stor fordel at biblioteket er i samme huset. Det er ikke mange bibliotek som har så lange åpningstider som biblioteket i Rindal, og det er på grunn av at det ligger i samme hus.

Kari Mette ønsker at Rindalshuset skal være et hus som alle skal like å bruke og kommer innom. Der har de ulike aktiviteter, sports- og kulturarrangement. Etter ombyggingen er det mer flerbruk av huset, noe hun er veldig glad for at de har fått muligheten til.

Interesser

Hun har alltid vært glad i å være ute, både på ski og fotturer. Hovedinteressen i oppveksten var jazzballett på kulturskolen i Surnadal. Barna i boligfeltet lekte godt sammen, så hun hadde ikke behov for mye organisert aktivitet.

Hun har behov for ikke å ha full timeplan, og liker ikke å være for låst. Men er impulsiv og liker for eksempel å be gjester eller kjøre en tur til Surnadal.

–Jo flere åpne kvelder jeg har, jo bedre trives jeg. Når jeg starter dagen i godstolen og ser på fuglene... Det er den beste starten på dagen. Men jeg kan fylle dagene med mye, smiler hun.

Kari Mette ser det fine i alle årstider, men høsten er favoritt. Og hun liker veldig godt å gå tur og ta bilder, både alene og sammen med gode venner.

–Det er energipåfyll.

Vennene legger ofte ut bilder på Instagram, og kaller seg "utpåturvenner".

Familieliv

Kari Mette og mannen har tre barn med tre års mellomrom mellom hvert barn. Hun har brukt masse tid på å vært med barna på ski, håndball og fotball opp gjennom tidene. Hun synes det var "kjøle gøytt", og det var der hun mest hadde det sosiale livet mens barna var små, sammen med mange andre ivrige foreldre.

Hun ser tilbake på da hun hadde ungdommer i hus. 

–Det fór ungdommer ut og inn med hverandre hele tiden. Jeg savner tiden da barna var små. Mange som er oppvokst her i boligfeltet på Moan har bosatt seg her. Det viser at de har hatt en "gævv" oppvekst.

Hun har ikke barnebarn, men er veldig glad i barn og har nå god tid. Hun liker å ha kontakt med barna til søskenbarna sine og å ha de på overnatting.

–De betyr mye for meg alle sammen, smiler hun.

Allsidig jobb

Kari Mette er en dame som setter andre foran seg selv, og liker at ting er i orden.

Rindalshuset har nå åtte ansatte. Seks av de er nye og ble ansatt i løpet av høsten.

Det beste med å jobbe i Rindalshuset, synes hun er allsidigheten:

–Det er så mye forskjellig. Ikke en dag er lik ens. Jeg liker variasjonen og friheten. Det er en fleksibel jobb. Man kan sjonglere på å jobbe dag eller kveld om man skal noe, eller man kan avspasere. Jeg kjenner også på ansvaret, på det å være tilgjengelig om noen lurer på noe. Og man vet aldri hvem som kommer innom og spør om hva. Det man hadde planlagt kan plutselig måtte vente til neste dag, smiler hun.

Oppgavene på dagtid er oftest kontorrelatert, og kveldsvaktene praktisk. Hun liker kombinasjonen med praktiske oppgaver innimellom:

–Det synes jeg er "kjøle gøytt".

Blide og imøtekommende

Alle som kommer innom Rindalshuset er stort sett blide og imøtekommende.

Vi som bor i Rindal er heldige som har Rindalshuset, sier hun, og ramser opp fasiliteter som trim-/styrkerom, kino/kultursal, skytebane, klatrevegg, idrettshall, svømming og nå møtested for ungdom og frivilligsentralen.

–Jeg føler vi når alle aldersgrupper; barn, ungdom, voksne og eldre brukere.

Hytteliv

–Når jeg har fri er jeg rask til å reise til hytta Fjellstøggu som ligger i Tørsetmarka. Hvis jeg drar dit, finner jeg roen med en gang; det er den beste rekreasjonsplassen.

Der henter hun vann i oppkommet, bærer ved, det er turmuligheter både på ski og til fots, eller hun kan sitte inne og lese bok. Det er total avslapning, hvor hun kan gjøre hva hun vil når hun vil.

Det tar en halvtime å gå til hytta, noe hun føler hjelper på å finne roen.

–Man drar liksom ikke ned om man bare har glemt majones, ler hun.

Da hun vokste opp var det hytta i Vindøldalen som var "Hytta". Hun må ha noen runder om vinteren der også, og spesielt om sommeren da hun er veldig glad i badeliv.

Noe hun verdsetter i Tørsetmarka, er å ha "Ring hytta varm i form av svigerfar". Hun skryter av at han er særdeles sprek og at han ringer og spør om de ikke skal til hytta når har er der så han kan tenne opp i ovnen før han drar. 

–Det er litt luksus, sier hun takknemlig.

Kosemåned

–Desember er en kosemåned for meg. "E e ganske gælle jul'menneske".

Hun stresser ikke. Fra liten av er hun vant til at all pynten skal frem lille julaften, men selv tar frem litt julepynt hver helg, så hun slipper stresset tilslutt.

–Jeg liker å være "færrefarrannj", smiler hun.

Julepynt
Koselig julepynt på peisen hjemme hos Kari Mette.
Powered by Labrador CMS