Hjelpemiddeltekniker Åge Jonli, avdelingssykepleier i hjemmetjenesten Ingrid Øyen, brannsjef Tor Arne Moen og folkehelsekoordinator Elen Sandvik håper på mange deltakere på brannverndagen 16. november.

Inviterer til en trivelig dag med brannvern som tema

Hjemmetjenesten og brannvesenet i Rindal tar nå initiativ til en egen brannverndag for seniorer og deres pårørende. Alle kan ha godt av en påminnelse om brannforebyggende tiltak i hjemmet, og dette blir også en trivelig dag med sosialt samvær, lover de.

Publisert Sist oppdatert

Initiativtakerne i Rindal kommune får med seg både lokalt næringsliv og frivillige organisasjoner på laget når de arrangerer brannverndag på Rindal Eldresenter tirsdag 16. november (se plakat under).

Gratis og uten påmelding

Dette er et arrangement mest for seniorer og deres pårørende. Takket være økonomisk støtte fra Varig Orkla Forsikring er arrangementet gratis, med servering og loddtrekning om fine premier. Det blir ingen påmelding, og arrangørene håper på at folk setter ekstra stor pris på slike sosiale sammenkomster nå som det er lettet på koronarestriksjonene.

Rindal pensjonistlag og Rindal sanitetsforening stiller med folk som vil hjelpe til å ordne opp i forkant, og de organisere matserveringen. Rindal Frivilligsentral organiserer skyss til de som trenger det (se plakaten under artikkelen).

Jernvareavdelinga hos Coop Rindal har lovet å kjøre en ekstra kampanje etter arrangementet, med rabatter på brannforebyggende utstyr og andre relevante produkter.

Hvert år har hjemmetjenesten i Rindal hjemmebesøk hos de som fyller 75 år. I den samtalen blir det tatt opp ulike tema, og brannsikkerhet er ett av dem. Som en del av dette arbeidet har det også vært planlagt noen temadager, med det har vært satt på vent på grunn av koronapandemien. Nå kommer de endelig i gang, og da har de valgt å starte med brannforebygging, sier avdelingssykepleier Ingrid Øyen. Det passer godt å sette fokus på brannsikkerhet på denne årstida, for det er en kjent sak at det oppstår ekstra mange branner i desember. Det er greit å bli minnet på å være oppmerksom på mulige kilder til brann, som vedfyring, elektrisk oppvarming, varmelaken, varm smult, og ikke minst levende lys.

Brannvesenet og helsetjenestene samarbeider

Brannsjef Tor Arne Moen forteller at 90% av de som omkommer i brann i Norge dør i egen bolig. Statistikken sier også at 75% av de som omkommer i brann tilhører ei risikoutsatt gruppe, og eldre regnes som ei slik risikoutsatt gruppe. Brannvesenet er derfor pålagt å samarbeide med helsetjenestene om å sikre eldre som bor hjemme mot brann. Hjemmetjenesten i Rindal har nylig hatt oppfriskningskurs med dette som tema, og de vil ha litt ekstra fokus på dette i noen uker framover. De har ei egen sjekkliste som de kan ta med hjem til brukerne.

Det blir stadig flere eldre i Norge. Nylig passerte antallet alderspensjonister en million. Samtidig jobbes det rundt i kommunene for at folk skal bo hjemme så lenge som mulig. Brannforebygging i hjemmet blir derfor stadig mer aktuelt for flere. Fokusområder er brannfeller, rømningsveier, tilrettelegging og risikorydding i heimen.

Folkehelsekoordinator og ergoterapeut Elen Sandvik påpeker at det i mange tilfeller dreier seg om eldre boliger, og kanskje flere etasjer. Når hjemmetjenestene er innom hos sine brukere så kan det være at de legger merke til enkelte risikomomenter, og da er det en fordel å ha kontakt med brannvesenet og med feieren. Det er lovfestet at feieren skal kunne sjekke brannsikkerheten også inne i boliger, og feieren er faktisk den eneste som ikke kan nektes adgang til et privat hjem.

Sjekklister og hjelpemidler

På temadagen vil brannsjefen og feieren ha en gjennomgang på hva man bør sjekke i sitt eget hjem, og hva man kan gjøre for å bedre sikkerheten. Det er ingen selvfølge at alle husker å sjekke alt i henhold til anbefalingene om brannforebygging. Det kan være om man har nok røykvarslere, og om man husker å skifte batteri i dem eller om man har brannslukningsapparat som fungerer, for eksempel.

Hjelpemiddeltekniker Åge Jonli vil fortelle om ulike hjelpemidler. Hans jobb i kommunen er å hjelpe brukerne av hjemmetjenesten med nødvendige hjelpemidler i hjemmet. Det inkluderer også brannforebyggende utstyr. Det kan for eksempel være seriekobling av røykvarslere eller komfyrvakt. Enkelte kan ha problemer med å høre røykvarsleren, men det finnes andre måter å bli alarmert på, som lyssignal eller vibrasjon. Om en av sansene har blitt dårlig så finnes det hjelpemidler for å kunne bruke andre sanser, sier Jonli. Ofte kan man også søke NAV om støtte til nødvendige ekstra hjelpemidler.

I tillegg er det veldig greit å ha i bakhodet at man tilrettelegger best mulig i hjemmet sitt når man holder på med en oppussing, selv om man fortsatt er frisk og sprek. Det er mye enklere å gjøre det da, enn når helsa begynner å svikte.

Åge Jonli understreker at temadagen ikke innebærer noe pålegge om å gjøre tiltak i hjemmet. Det er bare ment som en oppfordring og påminnelse om hva man kan gjøre for å få det enda tryggere hjemme, både for eldre og deres pårørende. Den samme sjekklista kan for eksempel brukes av foreldre som leier hybel til barna sine, påpeker han.

Ikke minst sosialt

Arrangørene håper at flest mulig kommer på temadagen. De understreker at dette ikke blir tre timer med bare foredrag. Det blir en lang kaffepause, for dette skal også være sosialt og trivelig, sier de.

ANNONSE:

Powered by Labrador CMS