Tre menn
Jo Inge Øverland, Olav Jostein Holten og Petter Forberg

Godt besøkt krigsminne­samling

Det ble mange samtaler om andre verdenskrig på den gamle skolen på Åsen i Surnadal da Nordmøre Forsvarsforening inviterte til åpen dag. Gjestene fikk gleden av å se både på utstillingen til forsvarsforeningen og Jo Inge Øverland og Petter Forberg sine private samlinger lørdag.

Populære utstillinger

–Det har vært bra besøkt. Det kom besøk fra åpningen klokken 11.00 og det har vært jevnt med folk innom hele tiden, kan de fortelle.

Olav Jostein Holten er leder i Nordmøre Forsvarsforening, mens Jo Inge Øverland er nestleder. Petter Forberg er med som frivillig bidragsyter for krigsminnesamlingen på Åsen i bygningen som tidligere var Eidet skole.

Øverland og Forberg har tatt med seg sine private samlinger.

De prøver å ha åpen dag en gang for året, og de håper å få til mer.

Dukker med krigsklær og -utstyr, stativ med hjelmer
Merker og hjelm
Kniver

Stadig nytt

Tre dukker med krigsklær og -utstyr

De er veldig glade for at det kommer folk på åpen dag. Der møter de flere interesserte og flere samlere.

Forberg forteller at det blir både byttet og gitt bort samleobjekter til dit de hører til. For eksempel har mye vært solgt ut av bygda tidligere som nå kommer tilbake.

Den lokale historien som dukker opp blir satt stor pris på. Det er alltids noen som kommer innom med ett eller annet som de vil gi bort eller ønsker at noen skal ta vare på. Slik som klærne på dukken til venstre som tilhørte Ingar Langli; i dag fikk de beltet som tilhørte han.

Forberg forteller at han stadig selger noe og får inn nytt, så samlingen hans endrer seg hele tiden.

–Det kommer inn nytt hver uke, forteller han.

Hvis noen har noe, vil han gjerne de skal ta kontakt med han for å finne ut hva det er for noe og kanskje han kan gi en verdivurdering, eller gi et bud hvis det er noe de vil selge, eller kanskje bytte i noe annet.

Masse forskjellig

Stativ med blant annet gamle radioer og telefoner

Radioen øverst og til høyre har vært brukt til avlytting i Heggsetråa, og den andre har vært brukt i Svorka i Bæverdalen, forklarer Holten.

I Kleivabrev frå krigstida som var utgitt rett etter krigen, har Hans Hyldbakk skrevet om radiolyttingen. Der er det bilde av denne radioen vi ser til høyre.

Under radioene står to tyske felttelefoner.

Dukke med krigsklær og -utstyr, frakk på en kleshenger og en båre
Til høyre en sanitetsbåre til å bære sårede soldater med.
To dukker med krigsklær og -utstyr
Britisk fallskjermjeger fra 6th Airborne Division. Denne ble komplett da hjelmen kom for to uker siden. Til høyre en vanlig britisk soldat.
Hus med en vimpel og et flagg ved inngangen
Kniver
Våpen
Dukker med krigsklær og -utstyr
Hus og vei og trær
Powered by Labrador CMS