Gjengen på arbeidslivsfag poserer innimellom veiledere, modeller og tilnærmet leveringsklart søppelskur.

Splitter nye søppelskur fra 10. klassingene – vet ikke om det blir tilbud neste år

Publisert Sist oppdatert

I fjor vår startet daværende 9. klasse på valgfaget arbeidslivsfag på skissene til nye søppelskur. Nå, med 10. klasse og tilværelsen som SUBUS-elever snart ved veis ende, står gjengen på arbeidslivsfag klare til å levere de nye søppelskurene. Med seg på laget har de hatt Consto og Talgø Møre-tre, som har bistått med modellering og material.

Bakgrunnen for de nye skurene er, som mange forhåpentligvis har fått med seg, at antallet søppeldunker har økt fra to til fire. Sammen med lærer Ove Magne Aasen og barne- og ungdomsarbeider Olav Kåre Fiske har tiendeklassingene stått på for å komme i mål.
– Vi har holdt på ute i hele vinter, sier Ove Magne Aasen.

– Vi begynte med skisser på våren i fjor, og etter at vi til slutt ble fornøyde med tegneferdighetene våre kontaktet vi Einar i Consto, som lagde proffe modeller for oss.

Steffen Haltli, Odin Haugen og Jo Østbø med siste planker på verket.

– Dette har vært en kjempefin erfaring for elevene, som har fått mye trening i håndtering av både håndsag og skrumaskin. Det er en annen tid nå enn den jeg selv vokste opp i, så mange her visste vel knapt hva en 2x4 var før de begynte her, sier Aasen med glimt i øyet.

Ove Magne forteller at skurene blir leveringsklare nå, og at det er private som har tinget på dem mot en symbolsk sum. Inntekten blir benyttet til å oppgradere utstyr til arbeidslivsfag.

– Et skrikende behov for lærlinger

I tillegg har dette kullet, ifølge Aasen, mistet mange bedriftsbesøk som en følge av denne stadig pågående pandemien. Noen bedrifter har imidlertid vært med på selve prosjektet. Einar Holten i Consto sier at tilbudet med arbeidslivsfag er både godt og viktig.

– Det er viktig at man får kjenne til mulighetene en har allerede fra ungdomsskolen av. Det er artig å se at det tenkes yrkesfag allerede her, sier Holten. De fleste her går nok videre til yrkesfag på videregående. Det er et skrikende behov for lærlinger ute hos bedriftene, så jeg håper at vi ser mange av disse elevene ute i bedriftene om noen år.

– Jeg tør våge påstanden om at dette tilbudet har holdt liv i byggfag på videregående her i bygda, skyter Ove Magne Aasen inn.

Også Michal Heimlund i Talgø, for øvrig en av bedriftene elevene har fått besøke, kan sette pris på tilbudet yrkeslivsfag.
– Vi ser et stort behov for arbeidskraft, og det er like viktig med slike yrkesrettede tilbud. Dette støtter vi fullt ut, sier Heimlund.

Ove Magne Aasen, Kåre Herrem, Einar Holten og Michal Heimlund.

Vet ikke om det blir tilbud neste år

Rektor på SUBUS, Kåre Herrem, stiller seg i køen av dem som støtter tilbudet.
– Praktisk forståelse i bunn gir gode muligheter i fremtiden. Ungdomsskolen har kanskje blitt litt for teoretisk, sier Herrem.

– Det er viktig med praktisk erfaring fra arbeidsplass for kontoristene også. Er du ingeniør med fagbrev så er du garantert arbeid, skyter Einar Holten inn.

Arbeidslivsfag er imidlertid et ressurskrevende fag. Ove Magne forteller at de egentlig mangler lokaler å holde til i, noe som førte til at elevene har måttet jobbe utendørs i vinter blant annet. I tillegg kreves det ressurspersoner til elevene.

– Per nå er det usikkert om det blir nytt tilbud neste år, sier rektor Herrem.

Trenger hjelp – og får det som regel

Ove Magne Aasen har derfor en aldri så liten utfordring til det lokale næringslivet. I tillegg til lokaler, så kunne Aasen tenkt seg tilgang på ressurspersoner.
– Talgø har jo stilt med materialet, og vi takker selvfølgelig for det. Men vi trenger også tilgang på kompetanse.

– Men la det også være sagt at de bedriftene vi har spurt sier ja og hjelper til, sier Aasen, som tok med seg elevene på pizzafeiring så snart siste spiker ble hamret inn.

Stranddagen til SUBUS ble avlyst pga. regn, så da kunne Audun Humberset skru på litt material istedet. Odin Haugen og Jo Østbø oppe på taket.
Powered by Labrador CMS