Smilet tilbake etter ni dager på koronaisolat
Torsdag 3. desember sendte Surnadal kommune ut pressemelding med informasjon om at en ung person fra Surnadal var satt i koronaisolat på Østlandet. Denne unge personen var 16 år gamle Ingrun Ranes som er elev på Norges Toppidrettsgymnas på Kongsvinger.
Ingrun startet som elev på toppidrettsgymnaset i høst, hvor hun har håndball som spesialidrett. Målvaktstalentet fra Eidet valgte å følge drømmen om å satse på håndballen, og flyttet sørover etter endt ungdomsskole.
Siste kveld i november begynte Ingrun å få litt vondt i halsen og var tett i nesen, og dagen etter våknet hun med ytterligere forkjølelsessymptomer. I samråd med lærer og trener ble hun hjemme fra skolen, og ble samtidig oppfordret til å ringe koronatelefonen i Kongsvinger kommune.
Senere samme dag ble hun testet for korona.
- Da jeg våknet torsdag 3. desember hadde jeg et ubesvart anrop fra kommuneoverlegen i Kongsvinger. Jeg husker hun sa “- Du skjønner kanskje hvorfor jeg ringer deg”? Du har testet positivt på korona”.
Hvordan reagerte du på en slik beskjed?
- Jeg ble bekymret for om jeg hadde smittet noen andre på skolen. Tenk om jeg var årsaken til at noen ikke fikk hjem til jul. Det var den første tanken som slo meg, sier Ingrun.
Isolat på hotell i ni dager
Surnadalsjenta ble deretter satt i isolat på et hotell i Kongsvinger. I ni hele dager var hun helt alene på et lite hotellrom.
- Jeg fikk ikke bevege meg utenfor rommet, og ikke motta besøk. De som leverte mat til meg banket på døren, og jeg måtte vente til vedkommende har kommet et stykke ut i korridoren før jeg fikk åpne døren, sier hun.
Ingrun innrømmer at det var lange dager, men at det gikk bedre enn forventet.
- Først var jeg seriøst redd for at jeg skulle bli gal. Men så gikk det seg til. Jeg gjorde en del skolearbeid, og så veldig mange serier. Vennene mine var snille og delte innloggingen til diverse strømmetjenester, smiler hun.
Medelever, lærere, rektor, trenere, familie og venner var stadig i kontakt med Ingrun, slik at hun ikke skulle føle seg ensom.
- De to første dagene i isolasjon hadde jeg daglig over 40 anrop på mobiltelefonen. Vennene mine her på Kongsvinger møtte opp utenfor hotellet, slik at jeg kunne snakke litt med dem på trygg avstand. Det gjorde dagene lettere, sier 16-åringen.
Ingrun ble sliten av isolasjonen og sykdommen, og fikk etter hvert problemer med motivasjonen til å gjøre skolearbeid, konsentrasjonen ble dårligere og hun sov mye på dagtid.
- Jeg forsøkte likevel å stå opp klokken 8 hver dag, og følge den digitale undervisningen så godt jeg kunne. I tillegg kunne jeg tøye litt. Det var den eneste fysiske anstrengelsen jeg fikk gjennomføre, noe som er uvant for meg som i gjennomsnitt trener 15-18 timer hver uke, sier hun.
460 kilometer lenger nord, hjemme på Eidet, satt foreldrene til Ingrun uten å kunne bidra med noe annet enn å snakke med datteren på telefon.
- Jeg tror nok at det var verst for mamma. Hun hadde kjørt nedover umiddelbart om det hadde vært lov. Men heller ikke hun fikk komme på besøk slik situasjonen var, sier hun.
Familien til Ingrun skulle egentlig besøke henne siste helgen i november, men valgte å bli hjemme på grunn av smittesituasjonen i Innlandet.
- Det kan vi være veldige glade for i dag. De kunne fort ha dratt med seg smitte til Surnadal, sier hun.
Ingen nye smittetilfelle
NTG Kongsvinger har totalt 140 elever. Elevene er mye sammen både på dagtid, kveld og helg, hvor flere blant annet spiller på samme håndballag. De fleste av elevene bor på hybel.
Ingrun bor i hybelhus sammen med fem andre ungdommer.
Alle nærkontaktene til Ingrun ble testet og sendt i karantene. I tillegg ble hele skolen stengt ned. I skrivende stund er det utrolig nok kun Ingrun som har testet positivt på korona av samtlige som er tilknyttet NTG Kongsvinger.
Vet du hvor du har blitt smittet av viruset?
- Jeg har ikke vært i kontakt med noen som har testet positivt på korona, så det er vanskelig å vite svaret på det. Mest trolig har jeg blitt smittet på treningssenteret eller på butikken. Jeg har tatt alle forholdsregler når det gjelder smittevern, så jeg har nok rett og slett vært veldig uheldig. I fjor på denne tiden ble jeg veldig syk av kyssesyken, noe som preget meg i flere måneder. Jeg har sannsynligvis et nedsatt immunforsvar på grunn av dette, og muligens er det derfor jeg også fikk korona, sier hun.
Ingrun sier hun kun har mottatt positive meldinger i etterkant av at hun testet positivt.
- Jeg tenkte litt på om andre ble redd for å være sammen med meg, men det ble heldigvis ikke slik. Jeg har fått utrolig mange “god bedring”-meldinger, og opplever at folk bryr seg. Oppfølgingen av helsevesenet har òg vært god, og jeg har blant annet fått telefon av kommuneoverlegen i Surnadal som lurte på hvordan jeg hadde det, sier hun.
Fredag 11. desember kunne Ingrun endelig ut av isolasjonen. Nå venter julefeiring i Surnadal.
-Jeg gleder meg til å treffe slekt og venner. Nå er jeg den tryggeste gjesten de kan ha, smiler Ingrun.
Hvordan er formen i dag?
- Jeg kjenner at pusten ikke er helt god, men har ingen plager utover det. Jeg får ikke gjøre noe som gir meg høy puls, så det blir en rolig jul. Vi har heldigvis hund, så jeg får meg noen små lufteturer i nærområdet. Jeg skal til lege neste uke, og da får jeg forhåpentligvis svar på hva som skjer videre, sier hun.
Spås en lys fremtid
På nyåret setter hun kursen tilbake til Kongsvinger, og gleder seg til å sakte, men sikkert, komme tilbake på håndballbanen.
Ingrun har hatt stor fremgang som målvakt etter at hun startet på toppidrettsgymnaset, og får gode tilbakemeldinger fra både lærere og trenere.
- Jeg kjenner at jeg har blitt mye sterkere, har fått bedre spenst, er smidigere og generelt blitt en bedre målvakt, sier hun.
Ingrun vil satse for fullt på håndballen de tre årene hun er elev på Kongsvinger, og drømmer om uttak på yngre landslag.
- Det blir spennende å se hvor langt jeg kan nå. Drømmen og målet er selvsagt landslagssamling. Det er det som motiverer meg, smiler hun.