Surnadal kommune går over til Helseplattformen i november

9 personer står ved siden av hverandre. Innendørs
Surnadal hadde besøk fra Helseplattformen, og fikk hjelp til å informere de ansatte om prosjektet og løsningen.

Positive ansatte gir et godt grunnlag for å lykkes

Surnadal kommune inviterte alle ansatte i helsetjenestene i kommunen til informasjonsmøte om Helseplattformen ved Surnadal kulturhus onsdag. De hadde fått hjelp fra sentrale personer i innføringsprosjektet fra Helseplattformen til å fortelle om innføringen og løsningen. Denne reformen vil berører alle innbyggerne i Surnadal, samt alle de 370 ansatte ved de ulike helsetjenesten som kommunen har.

Publisert

Surnadal kommune har "go live- dato" 9. november i 2024, sammen med kommunene Smøla, Sunndal, Hitra, Tingvoll og Heim. Det er allerede 20 kommuner som har tatt i bruk løsningen, og flere av disse kommunene vil bistå i prosessen med opplæring. Alle disse kommunen har bidratt til at løsningen stadig blir bedre, og vil gjerne dele av egen erfaring. Den tekniske løsningen er også blitt bedre siden Trondheim kommune tok løsningen i bruk.

Kart over midt-Norge som viser kommuner i Helseplattformen
I løpet av 2024 vil 75 % av befolkningen i regionen dekkes av Helseplattformen.

Heidi Gravvold Sæter er tilsatt som lokal innføringsleder, og hun er godt i gang med forberedelsene. Hun har fått med seg mange ansatte som ønsker å være med å delta i de ulike rollene i innføringen, og roser alle for både god kunnskap og positiv innstilling til arbeidet som skal gjennomføres. Det er blitt rekruttert superbrukere, som skal starte med opplæring så snart sommerferien er avviklet. Heidi beskriver god stemning i salen under informasjonsmøtet. De ansatte er stort sett positive, og dette gir et ekstra godt utgangspunkt for å lykkes. 

Det vil bli forandringer i måten de ansatte i de kommunale helsetjenestene skal føre journaler på. Den største forandringen vil være endringen fra fritekst til mer strukturert dokumentasjon. I programmet ligger det både beslutnings- og prosess-støtte, som skal gi en oversikt over "best practice". Dette vil gi innbyggerne samme behandling, uavhengig av hvilken kommune de bor i. Systemet vil også fange opp data på en mer konkret måte, og skal gi faglig gode helsetjenester, samt bedre oversikt over bruk av ressurser og drift. Målet er at informasjon bare skal skrives en gang. 

Siden Helseplattformen ble innført ved St.Olavs Hospital har det vært mange negative omtaler i media om løsningen. Representantene fra Helseplattformen forklarer dette med at det er mer krevende for sykehus å jobbe i løsningen, da flere kan jobbe med samme pasient samtidig. I kommunen jobber ikke så mange ansatte med samme pasient på samme tid. Det vil være viktig å avklare hvem som gjør hva i løsningen, noe som er lettere når man jobber i kommunale helsetjenester.

Fra Helseplattformen sin side kom det fram under informasjonsmøtet at det finnes ansatte også ved St.Olavs Hospital som er fornøyde med løsningen. Det er ikke disse personene som står frem i media. I Dagens medisin, fra 8. november 2023, siteres e-helse-direktør Per Olav Østbyhaug på følgende måte:

"Vi har ansatte som er fornøyd og vi har mange ansatte som ikke er så godt fornøyd. Og så har vi dessverre fått en kultur, som er ukjent for oss, der det ikke er okey å si  at man er fornøyd med Helseplattformen. og de som ønsker en ny løsning framfor den vi har fortsatt, er dem som får mest oppmerksomhet." 

Din fastlege vil fortsatt ikke være en del av løsningen, da den ikke er god nok ennå for jobben fastlegene skal gjøre. Imidlertid ser man en fremgang i arbeidet med en god nok løsning, da fastlegene i Vanylven har prøvd ut løsningen i en periode, og gir gode tilbakemeldinger. Løsningen må tas i bruk for å kunne finne ut hva som fungerer eller ikke. Lege ved helsestasjonen og tilsynslege ved institusjoner skal allerede nå ta i bruk løsningen. 

Hele 1600 av Surnadal sine innbyggere har allerede tatt i bruk Helseplattformen ved at de har lastet ned appen HelsaMi. Her vil innbyggerne kunne bestille timer, få prøvesvar, oversikt over sine kommunale tjenester, digital svangerskapskontroll, få besøkssammendrag, for å nevne noe. Som pårørende kan du også få tilgang til opplysninger om dine nærmeste gjennom appen, om de gir tilgang til dette. 

Det er mange i Midt-Norge som har tatt i bruk løsningen. Under ligger en oversikt over noen tall på dette. I tiden systemet har vært i bruk har over 2,5 mil pasientbesøk vært gjennomført. 

Oversikt over bruk av helseplattformen oppsatt i ruter: 
- 2550 568 pasientbesøk
- 39 826 helsefagarbeidere som bruker helseplattformen
- 45 009 signerte vedtak
- 5 629 995 Legemiddeladministreringer
- 2481 allergivarsler
- 212 915 Brukere av HelseMi
- 57 195 besvarte spørreskjema i HelseMi
- 6764 timebestillinger via HelsaMi
- 7502 antall mobile enheter i bruk
Statistikk over bruk av Helseplattformen pr mars 2024

Kommunedirektør Lars Inge Kvande beskriver dette som en stor investering. Kvande tror at det nye systemet, sammen med konseptet Helsehus, vil være en god investering for å sikre faglig gode og fremtidsrettede helsetjenester for innbyggerne i Surnadal.

Denne artikkelen ble først publisert på fredag 27.4 men inneholdt noen faktafeil og unøyaktige henvisninger og sitater. Disse er nå korrigert.

Powered by Labrador CMS