– Veldig gøy å se den store utviklingen

Surnadal Jenter 11 går mot strømmen og har rekruttert flere spillere under koronapandemien enn de har mistet. Et godt samhold i laget og dyktige trenere kan ta æren for dette.

Publisert Sist oppdatert

Offisielle tall fra det siste året synligjør en trist tendens på aldersbestemte fotballag. Da koronaen kom, og breddefotballen ble satt på pause, var det mange barn som etter hvert mistet interessen og sluttet i idretten. Norges Fotballforbund estimerte i september i fjor at så mange som 20 000 barn og unge i landet sluttet med fotball i koronaperioden så langt.

I Surnadal IL, på J11, har derimot antallet spillere økt i samme periode.

Legger opp til mestring

Det er pr. i dag 15 spillere på laget, der to av dem har meldt seg på det siste året. Linda Botten, lagleder, tror mye av grunnen til at de fortsatt har så mange spillere, er de gode rutinene de har etablert.

– Vi har to faste treninger i uka, der alle er flinke til å møte opp, uansett vær, sier hun.

(Øverst f.v.) Maya Botten, Anna Møkkelgjerd, Marika M. Langholm, Anna Lila Mauset, Ane Holter, Ada Sæterbø Raaen, Ronja Dvetvik-Buvarp.
(Nederst f.v.) Sigrid A. R. Gjerstad, Idun Birkestøl, Tuva Bergmann, Mari Karlsen, Solvor Rossvoll Bøe, Fride Aakvik, Victoria B. Øye, Ine Hamnes Øye

Mange av spillerne driver også med annen idrett og andre aktiviteter i tillegg til fotballen, som dans, langrenn, drama og TaeKwon-Do. Linda og lagets svært fotball-erfarne og engasjerte hovedtrener, Geir Olav Birkestøl, er positive til at jentene får drive med andre aktiviteter samtidig med fotballen.

De legger derfor opp treningene så det skal være mulig å kombinere fotball med andre fritidsaktiviteter, slik at jentene ikke trenger å måtte velge bort fotballen til fordel for en annen aktivitet.

– Mye ulik aktivitet er også positivt for kroppen og dens utvikling, som igjen gir positiv effekt på fotballprestasjonene, legger Botten til.

Laget med lagleder Linda Botten og trener Geir Olav Birkestøl. Laget har også på seg helt nye drakter

– Vi er også veldig heldige som har en så dyktig trener som Geir Olav på laget. Han gjør en fantastisk jobb.

I tillegg til Birkestøl stiller også Frode Raaen og Ole Georg Øye som medtrenere, og sammen danner de et velfungerende og kompetent trener-team.

Laget har et stort fokus på å utvikle ferdigheter og øke individuell selvtillit, og legger samtidig opp til mestring uansett hvor de spiller på banen. I tillegg til mye ros og konstruktive tilbakemeldinger fra trenere, blir laget en trygg og sammensveiset gjeng.

Birkestøl som instruerer

– Vi rullerer konsekvent på hvor spillerne befinner seg på banen, uavhengig av hvor hver enkelt gjør det best. På denne måten finner de ut at andre posisjoner på banen ikke er så skumle som de først trodde, forteller Botten.

Hun legger til at alle spillerne selvsagt har helt lik spilletid på banen.

En gjeng i utvikling

Botten har vært leder for laget de siste fire årene, og synes det er stas å få være vitne til fremgangen jentene viser.

– Det er veldig gøy å se den store utviklingen som har funnet sted de siste årene, sier hun.

I år er laget med for første gang i seriespill, som medfører en del reising. Det blir blant annet mange fergeturer. Lagene de møter nå er også av tøffere motstand enn det de er vant med fra før. Ofte må de spille mot jenter som er både ett og to år eldre enn seg selv. Men med mye støtte fra hverandre og trenere går nok også dette bra.

Det beste med fotball

På spørsmål om hva jentene synes er det beste med å spille fotball, var de ganske enige.

Sigrid synes det er artig å samarbeide med venner på banen, og sammen skape mål. Fride legger til at de samarbeider så bra på banen, og at de bestandig passer på å være snille med hverandre. Ine synes det er ekstra fint å kunne le mye sammen og ha det gøy samtidig som de spiller.

Antallet spillere gir laget gode muligheter til å drive treningskamper

Maya synes fotball er generelt gøy, men at det også er artig å gjøre aktiviteter sammen utenfor banen.

– Vi bruker å bade i fjorden etter trening om det er fint vær, smiler hun.

Her kan det legges til at det under en av disse badeturene ble fanget en ørret av noen av jentene. Agnet de brukte den gangen var sine egne hender.

Tuva og Mari er jentene som begynte på laget i år. Mari hadde tidligere vært fotballspiller, men måtte ta en pause på grunn av en skade. Nå er hun glad for å være tilbake.

– Jeg begynte så fort foten ble bra igjen, ler hun.

I tillegg til surnadalinger er det også en spiller fra Halsa, Marika M. Langholm, og to fra Bøfjord/Bæverfjord, Ada Sæterbø Raaen og Solvor Rossvoll Bøe. Solvor er glad for å kunne spille på et rent jentelag.

Styrtregn stopper ikke disse jentene

Jentene er også heldige som har mange familiemedlemmer, slekt og venner som ivrig stiller opp både som ekstra trenerstøtte, og som heiagjeng på kamper. Bestefaren til Victoria, Georg, bruker å lage i stand frukt til laget som de kan spise på treningene, noe som har blitt en kjær tradisjon.

Ellers ønsker Botten og Birkestøl å understreke at de gjerne tar imot flere spillere, om noen skulle ha lyst til å begynne med fotball.

Powered by Labrador CMS