Handelsstanden i Surnadal oppfordrer:
Handle lokalt!
Nå når julehandelen og black week står for døra, er det viktig å stoppe opp og tenke over hvor en bruker pengene sine, mener Surnadal Næringsforening.
- En bygd må holdes liv i. Det gjør den ikke av seg selv, sier Sara Akerfeldt, leder i Surnadal Næringsforening. Et godt utvalg av butikker og serveringssteder er viktig for bygda på flere måter. Du må bruke favorittbutikken din i dag, om du vil ha den der i morgen.
Handelslekkasje er et problem for det lokale næringslivet. Mange velger å kjøre til nærmeste by for å handle, og netthandelen blir en stadig større trussel for de fysiske butikkene. Hvor en velger å bruke pengene sine, kan kanskje få større ringvirkninger enn det en tenker over der en sitter ved tastaturet.
- Alt henger ihop, sier Linn Wærdahl-Schei Hamnes fra Alti Forvaltning. Befolkningen har et ansvar her.
Bente Krangnes Edvardsen driver klesbutikken Inc. på Alti. Hun merker også handelslekkasjen, og forteller at kundemassen varierer veldig fra dag til dag. Edvardsen er imidlertid klar på at om det ikke blir lønnsomt, gir hun seg.
- Jeg legger ikke sjela mi i dette om det ikke betaler seg, sier hun.
Forventer mangfold
- Vi vil gjerne ha et godt utvalg av butikker i nærmiljøet, men da må vi sørge for å bruke dem. Butikkinnehaverne jobber for at vi skal få det mangfoldet vi forventer, men marginene er små og de er avhengig av at folk handler der, sier Sara Akerfeldt.
Ildri Tørset driver Trollheimen sysenter i miljøgata. Hun har mange gode lokale kunder, men er også avhengig av kunder fra bygdene rundt.
- Når en driver en nisjebutikk på et såpass lite sted er en avhengig av kunder utenfra. Jeg har kunder fra hele distriktet, og det blir ekstra attraktivt å komme til Surnadal fordi vi har godt utvalg av butikker og spisesteder, mener Tørset. Besøkende vil gjerne ta en titt i andre butikker, og ta seg en matbit.
- Å opprettholde mangfoldet betyr at Surnadal fortsetter å være en attraktiv plass å bo. Vi er opptatt av at det skal komme folk flyttende til bygda, og ikke minst at ungdommen skal bli i bygda, eller komme igjen om de har studert andre steder. Når du handler lokalt bidrar du til å opprettholde sosiale møteplasser. På butikker og på spisesteder, men også på idrettsplasser og kulturarenaen, sier Akerfeldt.
Sondre Ormset fra Surnadal IL sier det så enkelt som at hadde det ikke vært for sponsormidlene fra næringslivet, hadde de ikke eksistert.
- Nettbutikken sponser ikke det lokale idrettslaget, skyter Akerfeldt inn.
På bokhandelen Ark kan Tove Sundli også dra nytte av "netthandel" for lokalbutikken.
- Vi har noe som heter "klikk og hent", sier hun. De andre nikker gjenkjennende, det er flere som har den ordningen. En del av kundene våre bruker det. Da velger de varene de vil ha på nettet, og så er de pakket og klare når de kommer til butikken. Ofte bestiller folk varene på kvelden og stikker innom og henter dem neste dag. Sundli forteller at mange av kundene vil forsikre seg om at salget går til lokalbutikken når de gjør det på den måten. Det kan Sundli bekrefte at det gjør.
Miljø og arbeidsplasser er også viktige argumenter for lokalhandel. Om en unngår å kjøre til de nærmeste byene, sparer en miljøet. Og det gjelder, ikke minst, lokale arbeidsplasser. Lokalt næringsliv betyr skattepenger for kommunen.
- Du bidrar til å beholde skoler og sykehjem, sier Akerfeldt. På kjøpet får du en positiv og sosial opplevelse.