Surnadal Sanitetsforening

Åtte damer står sammen.
Tina Lundemo fra Advokatfirmaet Lundemo og Berit Skralthaug fra Sparebank 1 SMN sammen med Brit Moen, Hege Rotlid Kvande, Unni Merete Bævre, Britt May Hollås, Elinor Bolme og Sissel Sjølie Røv fra styret til Surnadal Sanitetsforening.

Temaet fremtidsfullmakt skaper engasjement

Publisert

Nærmere hundre mennesker møtte opp på Surnadal vidaregåande skule tirsdag da Surnadal Sanitetsforening arrangerte åpent møte for å spre informasjon om fremtidsfullmakt.

Ønsker å belyse temaet

Hva skjer om man plutselig ikke er i stand til å kunne ta sine egne avgjørelser? Hvilke interesser ønsker du andre skal sørge for at du får hjelp til å ivareta, og hva bør man tenke på for at det blir lettere for de irundt deg? Og er det ikke skrevet fremtidsfullmakt kan det skape store utfordringer for dine nærmeste, og det kan også skape unødvendige konflikter innad i familier.

Det er mange spørsmål og spekulasjoner i forhold til fremtidsfullmakt.

Sanitetsdamene sier at de vil være med som folkeopplysning. Det er mange som spekulerer på hva fremtidsfullmakt er for noe, og de arrangerte møtet fordi de ønsket å kunne gi folk sjansen til å få informasjon.

De synes det var innmari fint at så mange tok turen, og det tyder på at det er et aktuelt tema som interesserer mange.

–Vi hadde forventet 30 stykker, sa Elinor Bolme fra sanitetsforeningen da hun åpnet møtet.

Det at opp mot hundre kommer for å få informasjon viser at det var et tema folk er veldig takknemlige for å få vite mer om.

Advokaten

Tina Lundemo driver Advokatfirmaet Lundemo DA sammen med søsteren sin.

Det var blikk stille da alle satt i full konsentrasjon på kantina på videregående og hørte Tina forklare regler og hva som skal til for å få fremtidsfullmakten gyldig, når den bør ordnes, hvor mange man kan gi fullmakt til og hvem som kan brukes som vitner. Videre forklarte hun hvilken informasjon som bør være med, oppbevaring av fullmakten og hun gav informasjon om fordeler med å skrive fremtidsfullmakt.

Det var av stor interesse å høre hva fullmakten bør innholde.

–En fullmakt skal skreddersys hver enkelt. Den skal tilpasses deg og din situasjon, var råd de oppmøtte fikk.

Banken

Berit Skralthaug fra Sparebank 1 SMN sa det så enkelt som:

–La de som er glad i deg ta vare på deg.

Hun forklarte hvorfor det er viktig å skrive fremtidsfullmakt, og snakket om vanlig problematikk om man ikke har fremtidsfullmakt den dagen man trenger den som utfordringer ved for eksempel hussalg, å få ut medisin eller bruk av banken.

Det var ingen tvil om hva hun mente om hvem som bør ordne fremtidsfullmakt; ingen vet når man plutselig kan få bruk for det:

–Det viktigste er å skrive en fremtidsfullmakt. Vær føre var, det er for sent når det har skjedd.

Spørsmålsrunde

Etter en times tid med informasjon, var det satt av tid til spørsmål. Det var tydelig at mange hadde fått med seg mye av det som ble sagt, og var oppriktig engasjert i temaet.

–Skriv hva du tenker og hvorfor du tenker slik. Det er viktig at den inneholder det du selv ønsker. Det er viktigst at dine interesser blir ivaretatt så godt som mulig.

På spørsmål om man må velge kun én person, er svaret at man kan gi ulike personer hvert sitt område. Det er uansett viktig å ha flere enn en på listen, om det er skrevet i priviligert rekkefølge eller om de skal stå sammen om det.

–Det er viktig med tydelighet for å unngå tvil og uenighet. Man kan ikke spørre deg den dagen den trer i kraft.

Fullt av mennesker sitter rundt bord. To damer står.
Temaet fremtidsfullmakt er noe som engasjerer mange. Det var svært godt oppmøte tirsdag da Surnadal Sanitetsforening arrangerte åpent møte på kantina ved Surnadal vidaregåande skule.
Powered by Labrador CMS