En del av veggen murbygg, med skilt 'Sparebank 1 Nordmøre'

Flere nye kunder, lavere kostnader og bedret resultat

Konsernet SpareBank 1 Nordmøre oppnådde et resultat før skatt på 129 millioner kroner per første kvartal 2024, mot 85 millioner kroner på samme tid i fjor. Resultatforbedringen skyldes blant annet flere nye kunder og reduserte kostnader. Dette skriver Sparebank 1 Nordmøre i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Ved utløpet av årets første kvartal hadde konsernet en forretningskapital på 37,7 milliarder kroner, og en ren kjernekapitaldekning på 17,0 prosent. 

– Vi er tilfredse med utviklingen og bankens resultater hittil i år i en tid med usikkerhet, og noe mer avdempet utlånsvekst som følge av høyere renter og økte kostnader for folk flest. Vi opplever stor aktivitet knyttet til kunderådgivning og etterspørsel etter hele spekteret av våre produkter og tjenester både fra privatpersoner og bedrifter, sier adm. direktør Allan Troelsen. 

Forskjeller mellom bedrifter og bransjer

Troelsen sier videre at de fleste kundene er i stand til håndtere høyere kostnadsnivå og økt usikkerhet på en god måte, og det er få personkunder som så langt melder om økonomiske utfordringer. 

– Vi ser ikke en økning hverken i mislighold eller ønske om avdragutsettelse blant våre personkunder. 

I bedriftsmarkedet er det fremdeles usikkerhet, og banken opplever at det er forskjeller mellom bedrifter og bransjer - der noen har noe større utfordringer enn andre. Spesielt er det utfordrende for enkelte i innen bygg og anlegg og innen eiendomsutvikling. 

Store nedskrivninger

Konsernet hadde 20 millioner kroner i nedskrivninger på utlån og garantier i første kvartal 2024, som er det samme som i første kvartal i 2023. 

—Dette er relativt store nedskrivninger som er knyttet til noen konkrete engasjement innen eiendom prosjekt og bygg- og anleggsbransjen, sier Troelsen.

Fortsatt god utlånsvekst 

Konsernets netto renteinntekter etter første kvartal 2024 ble 175 millioner kroner, som utgjør 1,87 prosent av gjennomsnittlig forretningskapital. 

Banken økte utlån til personkunder og næringslivskunder med 6,4 prosent til 32,3 milliarder kroner siste tolv måneder. Dette er godt over utlånsveksten i markedet, men likevel noe lavere enn etter første kvartal 2023, da utlånsvekst siste 12 måneder var 7,4 prosent.

 – Det er generelt lavere utlånsvekst i markedet og utlånsveksten til banken ble noe lavere enn forventet i årets tre første måneder. Banken tar likevel markedsandeler og det forventes at banken også fremover fortsatt vil ta markedsandeler og oppnå høyere utlånsvekst enn veksten i markedet, sier Troelsen. 

Innskuddsvekst de siste 12 måneder er 1,2 prosent, som er noe lavere enn 12 måneders innskuddsvekst etter første kvartal 2023, som var 3,9 prosent. 

Høy aktivitet i lokalsamfunnet 

Også i 2024 har banken vært til stede som en viktig bidragsyter til lokale aktiviteter og arrangement. Via gave – og sponsormidler har banken bidratt betydelig til idrett, kultur, frivillighet og næringsutvikling i bankens markedsområde som blant annet: 

o Bidrag som aktiv støttespiller i forbindelse med ulike arrangementer tilknyttet Operafestukene 2024 i Kristiansund.

o Arrangert Barnas Ski-VM i Gjemnes og Surnadal. 

o Arrangert Næringslivsdagen i Surnadal for mer enn 200 deltagere for 20. år på rad.

o Arrangert SpareBank 1 Nordmøre Fotballskole på ulike lokasjoner på Nordmøre.

 – Gjennom å støtte gode formål i regionen jobber vi engasjert og aktivt med å videreutvikle attraktiviteten i våre lokalsamfunn. I tillegg er vi stolt over hva Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank og Sparebankstiftelsen Nordvest bidrar med av gaver til allmennyttige formål, som følge av deres utbytte fra banken resultat sier Troelsen. 

Positive ringvirkninger 

Flere bedrifter opplever press på lønnsomheten, noe som medfører lavere investeringsnivå, og særlig bygg- og anleggsbransjen opplever en krevende periode. Det er imidlertid fortsatt store forskjeller i aktivitet og lønnsomhet mellom ulike bransjer. 

I Norges Banks regionale nettverk i første kvartal svarte bedriftene på Nordvestlandet at de er noe mer positive enn tidligere til utviklingen utover året. 

– Lokalt og regionalt er byggingen av nytt sykehus på Hjelset, nye Campus og det nye opera- og kulturhuset Normoria i Kristiansund viktig, og gir store ringvirkninger. Det oppleves også god aktivitet i kystbaserte næringer som bidrar positivt til leverandørnæringen, sier Troelsen. 

Fortsatt høy usikkerhet 

Det er fremdeles stor usikkerhet i makroøkonomien internasjonalt med fortsatt økende geopolitisk spenninger, klimakrise, krig og terror. Flere land flagger hjem produksjon og ruster opp, noe som bidrar til økt vekst og til å holde prisveksten høy. Dette påvirker både rente- og aksjemarkedet. 

I Norge er prisveksten fortsatt godt over målet, kronekursen er svak, lav produktivitetsvekst, høy lønnsvekst og økt politisk risiko. Boligprisene stiger som følge av lav boligbygging, samtidig som høy innvandring øker etterspørselen. 

Norges Bank varslet etter rentemøtet i mars at de er tryggere på at rentetoppen er nådd, og at de forventer at første rentekutt vil komme i løpet av fjerde kvartal 2024. Norges Bank skrev følgende i pressemeldingen: «Dersom kostnadsveksten holder seg oppe eller kronen blir svakere enn anslått, kan prisveksten holde seg høy lenger enn vi nå ser for oss. Da er komiteen beredt til å heve renten igjen». I banken ble siste renteendring gjennomført i mars. 

– Banken er godt forberedt til å møte den usikkerheten vi står ovenfor både nasjonalt og internasjonalt. Dette vil bidra til at vi kan være en sterk og engasjert støttespiller for våre kunder, samarbeidspartnere og lokalsamfunn også i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS