Surnadal videregående skole

Rektor ved Surnadal videregående skole, Hilde Andersen, orienterte om status for inneværende skole år og fremtidsutsikter for skolen sin til budsjettkonferansen.

Klar til kamp: – Vi ser hva som kommer

Publisert Sist oppdatert

Til Surnadal kommunes budsjettkonferanse dag 1 var rektor ved Surnadal videregående skole, Hilde Andersen, invitert for å fortelle litt om status og fremtidsutsikter for skolen sin. Hun er klar til nye, tøffe kamper for å bevare et godt og bredt tilbud.

– La meg bare først få si at jeg trives som en gud! Det er så mange kjekke kolleger, samarbeidspartnere og ikke minst elever, åpnet den energiske rektoren sitt innlegg.

For skoleåret 2022-23 er det til sammen 202 elever ved Surnadal videregående. Den geografiske tilhørigheten fordeler seg slik:
Surnadal: 158 elever
Rindal: 32 elever
Heim: 6 elever
Sunndal: 3 elever
Hustadvika: 3 elever

De 202 elevene kan velge mellom linjene studiespesialisering, bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi, helse- og oppvekstfag og teknologi og industrifag. – Vi skal fortsette å jobbe for å beholde linjene våre, sa Andersen.

– Og da handler det om å samarbeide og å tenke nytt. Vi skal sørge for et godt og bredt nok tilbud til elevene våre, både i Surnadal og i nabokommunene. Jeg har en svært god dialog med rektorene på både Sunndal og Tingvoll VGS.

Både lokalt og regionalt samarbeid synes å være et fornuftig veivalg inn i fremtiden. Som det kom frem i starten av sommerferien, blir det nå samarbeid om lærlingeplasser med kommunen. Fra før har den videregående skolen lærlingeavtaler med flere lokale bedrifter. – Det er så flott å se slike lokale synergier, sa rektor.

Samtidig er det ikke skyfri himmel i horisonten for den videregående skolen heller. Selv om prognosene viser en topp i antall elever for Møre og Romsdal i skoleåret 2025/26, vil tallet gå relativt kraftig ned mot 2033/34, i tråd med tall fra SSB.

– Vi ser og vi vet at elevtallet går ned, så vi må regne med flere runder der vi må kjempe for å beholde linjene våre. Og selv om en linje bevares, er det ikke automatikk i at en klasse startes opp. Det er søkertallet som avgjør om en klasse startes opp, så vi må jobbe knallhardt for å få nok søkere hvert år.

Så sent som i vår var det en politisk dugnad i kjølvannet av lave søkertall på VG2 helsearbeiderfag, som til slutt endte med innstilling fylkeskommunedirektøren om oppstart.

– Jeg skjønner godt at det ikke er lønnsomt for fylket med masse småklasser rundt om, så vi må ligge i forkant og tenke nytt for å bevare bredden i tilbudet vårt. For eksempel er det ikke sikkert at både Sunndal, Surnadal og Tingvoll alle kan tilby den samme VG2-klassen, sa Andersen.

Ordføreren stilte rektoren et spørsmål vei ut av gården på Bele. – Mange ungdommer vet hva de vil, men noen tar bare det som finnes på grunn av venner og sosiale hensyn. Er det slik at linjetilbudene er skrevet i stein, eller finnes det andre muligheter, spurte Margrethe Svinvik

– Vi har alle muligheter til å endre fag- og linjetilbudene våre. Det er ingenting som er hogd i stein, vi forholder oss til fylkesstrategien, svarte Andersen.

– Dette handler også om lokalt næringsliv og de arbeidsplassene som finnes, så det burde kanskje vært gjenspeilet i tilbudet på videregående også, sa Svinvik.

Powered by Labrador CMS