En alpinbakke med snø.
Dette er en hyllest til alle som står på for at vi alle skal få ha det gøy og kose oss 🤩 Gjengen i @surnadalalpinsenter står på dag og natt for å produsere snø, slik at bakken kan åpne 🙏 Mektig imponert! 💯

God morgen 6. desember

God morgen til Trollheimsportens lesere!

I dag kan vi gratulere selveste Julenissen med navnedagen, nærmere bestemt Nikolai, Nikolas og Nils.

Nikolai (På russisk med kyrilliske bokstaver skrevet Николай) er et slavisk mannsnavn som er avledet fra det greske Nikolaus. Den opprinnelige betydningen er «seier» og «folk».

Nikolas er et gresk mannsnavn som betyr «seier» og «folk». Navnene Nikolas, Nicolas, Nicholas, Nikolaus og Nichlas er varianter av dette. I tillegg kommer avledede former som Nikolai og Nils, og kortformer som Klaus, Claes, Clas og Klas og Nick.

Nils er en nordisk kortform av det greske mannsnavnet Nikolaus som er dannet av ordene nike, det vil si «seier», og laos, «folk».

Nils har også gitt navn til julenissen. Nisse er en form av Nils, og nisse som navn på fjøsnissen eller haugbonden, kommer fra Danmark, der skikkelsen også kunne kalles «Niels» eller «Niels Gårdbo». Nisse ble ellers brukt i Skåne og i Norge mest på Østlandet.

Den moderne julenissen har sin rot i helgenskikkelsen Sankt Nikolaus. Utenlandske kortformer av Nikolaus har også gitt opphav til for eksempel det engelske Old Nick som kallenavn på «Gammel-Erik» og det tyske nickel, «djevel», som igjen har gitt navn til grunnstoffet nikkel.

Historie:

1768 – Den første utgaven av Encyclopædia Britannica blir utgitt.

1917 – Om lag 2 000 mennesker omkom i eksplosjonen i Halifax.

1917 – Finland erklærer sin uavhengighet fra Russland.

1921 – Irland blir uavhengig fra Storbritannia.

1978 – Folkeavstemning i Spania om en demokratisk grunnlov som skal etablere landet som et parlamentarisk monarki.

1983 – Magdi Yacoub utfører den første vellykkede hjerte- og lungetransplantasjonen på den svenske journalisten Lars Ljungberg på Harefield sykehus i nord-London. Ljungberg overlevde i 14 dager etter inngrepet før han døde.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS