Desembersol over Hjelmen og Hjelmkånna
Desembersol over Hjelmen og Hjelmkånna

God morgen 7. desember

God torsdag morgen!

7. desember er festdag for den hellige Ambrosius av Milano. Ambrosius var biskop og helgen, en av oldkirkens største personligheter. Han var en markant kristen personlighet, som kirkepolitiker (verget kirkens rettigheter overfor staten), som predikant og som salmedikter. Han var fremfor alt en stor prelat og praktisk kirkemann, typen på den katolske kirkefyrste.

Hallfrid, Hallstein og Hallgeir har navnedag i dag.

Hallfrid er en nyere norsk form av det norrøne navnet Hallfríðr, som er sammensatt av hallr, «hellestein», og fríðr, «vakker». I N0rge har det vært brukt mest på vestlandet og i Nordland. Navnet er kjent brukt på Island fra 900-tallet og i Norge fra ca 1290.

Hallstein er et norsk og færøysk mannsnavn med opprinnelse i det norrøne navnet Hallsteinn eller Hallstæinn, som er dannet av hallr, «helle, steinhelle», og steinn, «stein». Halsten er den gammeldanske og gammelsvenske formen av navnet.

Hallgeir eller Halgeir er et norrønt mannsnavn. I likhet med mange andre navn fra denne tidsperioden har navnet en gitt betydning: «hall» betyr stein eller helle, eller hus, heim, lik gl.eng «hall» som betyr gods – mens «geir» betyr spyd. Trolig kan det oversettes «en som beskytter heimen med spydet sitt».

Noen kjente personer som ble født 7. desember er Leopold Kronecker (1823), Arne Dørumsgaard (1921), Noam Chomsky (1928), Per Fugelli (1943), Kirsti Sparboe (1946) og Tom Waits (1949).

Noen historiske begivenheter som har foregått 7. desember:

1941: Japanske styrker går til angrep på den amerikanske flåtebasen Pearl Harbor, og bringer dermed både Japan og USA inn i den annen verdenskrig.

1961: NASA offentliggjør planene om tomanns-romfartøyet Gemini.

1962: Kirsten Flagstad dør.

1964: Bergensbanen åpnes for elektrisk drift.

1975: Indonesia invaderer Øst-Timor.

1988: Et kraftig jordskjelv i Armenia tar livet av 25 000 mennesker og gjør over en halv million hjemløse (se Armenia – Historie).

2002 - Storbrann i Trondheim, et helt kvartal sto i brann i Nordre gate. Brannen spredte seg og det brant hele dagen, før den ble slukket ved midnatt. Ingen omkom eller ble skadet.

Powered by Labrador CMS