-Uten kunst hadde verden vært et kjedelig sted
Søstrene Synnøve og Kirsten Marie Nordvik har alltid vært interessert i tegning og maling. Men det var under koronaen at de virkelig tok blyant og pensler fatt. Etter det har det blitt betydelig produksjon og deltagelse i flere utstillinger.
Synnøve (15) og søsteren Kirsten Marie på 16 har alltid vært kreative og likt å holde på med maling og tegning. De siste par årene har de imidlertid jobbet mer seriøst, og i dag bruker de mye tid på hobbyen hjemme på garden på Nordvik.
Da vi kommer inn på det blåmalte kjøkkenet hjemme på gården på Nordvik, er Kirsten Marie i sving ved staffeliet. Et nytt bilde er under tilblivelse. Bildet viser seg å være en del av en øvelse hun har holdt på med.
-Jeg satte blyanten til papiret, uten noen tanke i hodet på forhånd. Det eneste regelen var at jeg ikke skulle løfte blyanten fra papiret mens jeg holdt på, sier hun.
Etter hvert som streker og former trådte fram på papiret, viste det seg at det skulle bli et ansikt med narrelue på. Nå har hun overført motivet til lerretet.
Kirsten Marie er i det hele tatt opptatt av å prøve ut ting. Begge søstrene driver med kreative uttrykk, men storesøster er kanskje den som utforsker mest.
-Du driver med mer forskjellige ting enn meg, mener lillesøster Synnøve. Jeg holder mest på med blyanttegning.
-Du blir veldig flink på det området da, mens jeg ikke blir spesialist på ett bestemt område, smiler storesøster.
-Det viktigste er teft og lyst
Vi snakker om utdanning. Kunstutdanning er nyttig, men det er ikke alfa og omega, mener Kirsten Marie. Selv har hun valgt studiespesialisering ved Surnadal videregående skole. Hun vil helst bo hjemme en stund til.
Likevel må hun innrømme at hun savner de kreative fagene fra grunnskolen. Når det er sagt, er hun lite imponert over satsningen på fag som kunst og håndverk og musikk i grunnskolen.
-Det er fem ganger så mange mattetimer som kunst og håndverk, sier hun.
Lillesøster skyter inn at matte er viktig det òg da. Det er Kirsten Marie enig i, men hun synes likevel de kreative fagene er nedprioritert.
-Tenk deg en verden uten kunstnere da, sier hun. Uten musikk, teater, kunst eller film. Det hadde vært et kjedelig samfunn. Det er lett å glemme hvor viktig slikt er, det blir ofte tatt mest hensyn til det som er «nyttig». Det er undervurdert hvor sunt det er å utfolde seg kreativt.
Begge synes det er vanskelig å se for seg en framtid uten å male eller tegne. En kunstrelatert utdannelse og levevei ikke er helt uaktuelt, men ser at det kan være vanskelig å livnære seg bare på det. Begge kunne godt tenke seg å selge egenprodusert kunst i fremtiden.
Synnøve går tiende, og skal ta stilling til valg av videregående utdanning på mars. Hun vurderer ulike linjer, Surnadal har lite å tilby når det kommer til kreativt rettet utdanning.
-Jeg har tenkt på linja for Kunst, design og arkitektur, men da må jeg enten til Molde eller Kristiansund, sier Synnøve. Men så var det det med å måtte flytte på seg, da. Heller ikke hun føler at tiden er moden for å bryte opp og satse på hybelliv.
Musikk som inspirasjon
12. mars 2020 stengte samfunnet ned på grunn av korona. Søstrene fikk mer tid å rutte med, de måtte jo holde seg hjemme på fritida. Dessuten var det hjemmeskole, og en mer fleksibel hverdag. Synnøve begynte å tegne mer året før, nå fulgte også storesøster etter.
Dermed fikk kreativiteten utfolde seg i den hvite nordmørslåna på Nordvik.
På sommerstid, når ingen spesielle plikter kaller dagen etter, hender det at de holder på til langt på natt. Ofte med musikk eller podkast på øret. Da vi spør hva som er favorittmusikken, blir det vanskelig å svare. De er temmelig altetende når det kommer til musikk.
-Jeg hører på alt fra klassisk musikk til 90-tallsrap, sier Kirsten Marie.
Synnøve forteller at hun i det siste har hørt mest på Indie-pop.
Musikken kan også være et hjelpemiddel, sier Kirsten Marie.
- Om jeg står litt fast i et maleri, kan jeg sette på musikk med samme den stemningen som jeg vil ha i maleriet. Da kan det ofte løsne, og jeg kan komme videre i prosessen.
Musikken er med på øret både når de maler, tegner og lager mat. Av og til også når de leser. På Spotify kan man finne spillelister som passer stemningen i en spesiell bok, forteller Kirsten Marie.
Søstrene er glade for å ha hverandre. De kan ikke forestille seg hvordan det hadde vært å være enebarn, særlig under pandemien. At de deler lidenskapen for samme hobby, er heller ikke noen ulempe. De to har mye selskap i hverandre.
Lese og skrive
Interesse og talent for kunst kommer fra morsida, mener jentene, og forteller at mamma Kari også er en habil tegner. Dessuten var morfar litt av en ordkunstner.
-Det er så vidt vi husker bestefar, han døde da vi var små, men han skrev dikt. Han hadde ikke mye utdanning, det var så vidt han gjennomførte grunnskolen. Men han brukte det han kunne, og var flink til å skrive. Mamma har illustrert noen av diktene.
Jentene er også skikkelige lesehester. Lest har de gjort siden de var små. Kari syntes at det var viktig at de leste bøker, og la til rette for det, det er de glade for. De liker mange sjangre, og leser forskjellig, men ikke nødvendigvis det samme. Synnøve liker for eksempel å både se og lese krim, mens Kirsten Marie ikke er så glad i krim. Ellers leser de mye «menneskebøker», forteller Kirsten Marie. Realistiske historier om mennesker. På kjøkkenbordet ligger klassikeren Norwegian Wood av Haruki Murakami. Den har hun fått til jul, og gleder seg til å begynne på den.
-Når du leser, fyller du hodet ditt med hva du vil. Da kan ingen fortelle deg hva du skal tenke, sier Kirsten Marie.
-Du er jo flink til å skrive også, sier Synnøve og kikker bort på søsteren. Og Kirsten Marie innrømmer at hun liker å skrive. Skrivegleden ble vekket for flere år siden. Mot slutten av barneskolen, skrev hun og venninner tekster som de la inn på nettet. Hun forteller at det finnes flere steder det går an å legge ut det en har skrevet, slik at andre kan lese det.
-Det var veldig artig, jeg husker at vi hadde det morsomt.
Dessuten skrev hun og venninnen Jannicke Stenberg tekster til forestillinga Ka om?, det såkalte storprosjektet på ungdomsskolen.
Glade for kulturskolen
Gode lærere er viktig, mener Kirsten Marie, uansett fag.
-Det er der det begynner.
Hun røper også hvem som er favorittlæreren på skolen. Ikke overraskende underviser han i favorittfaget.
-Einar Sødergren er veldig dyktig, og gjør norskfaget morsomt. Jeg er jo glad i faget fra før. Derfor er det kjekt å få en så entusiastisk lærer. Å ha lærere som vet hva de driver med og tar faget seriøst, betyr mye. De har hatt flere gode lærere som fortjener skryt. Både Inga Dalsegg og Marit Sæter Lediard fra kulturskolen blir nevnt.
Jentene har vært elever ved kulturskolen siden 2019, og er glade for å ha fått mulighet til det. I kunsttimene får de ro og tid til å gjøre ferdig arbeidene, og hjelp og veiledning av fagfolk. Det er også nyttig å få møte andre som driver med det samme. Der kan de dele erfaringer og gi hverandre tips.
Ved kulturskolen er det utstillinger ved semesterslutt, da får elevene vise fram det de har jobbet med. Jentene deltok også på Surnadal kunstforenings pop-up-utstilling 8. mars i fjor.
-Jeg kjenner på at skolen er tyngre nå som jeg ikke har noen kreative fag. Da er kulturskolen ekstra viktig, mener Kirsten Marie.
I mai hadde Synnøve utplasseringsuke hos Inga i Dalalåven. Hun viser fram et portrett hun malte den uka.
Vi uttrykker begeistring for bildet.
-Synes du det er bra? Jeg ser bare det som skulle vært annerledes, smiler Synnøve. Jeg hadde i alle fall ikke klart å få det til slik uten Inga. Hun hjalp meg mye, fortale meg hva jeg skulle gjøre for å få til håret, for eksempel.
Les mer om Synnøves utplasseringsuke her.
Mot til å vise seg fram
Gode lærere betyr mye, men det må mye egeninnsats til også, er jentene enige om. Øvelse gjør mester, og de ser at de har utviklet seg under pandemien. De ser stor forskjell på arbeider de har gjort nå sammenlignet med for bare ett år siden. Det er også viktig å prøve å feile.
-I dag er det ofte satt fokus på det du presterer. Du skal gjøre det så bra, det er liksom ikke verdt å prøve på noe om du ikke får det til perfekt med en gang. Man kan ikke forvente å være utlært med det samme en begynner. Alle må øve seg, det er en grunn til at det finnes skissebøker som har tilhørt kunstnere som Picasso og Monet, der det er side etter side med øningsskisser med samme motiv. Samtidig er det viktig å ikke knytte seg for mye til hva lærere eller andre sier. Det er viktig å vise sitt egen særpreg, mener Kirsten Marie.
Synnøve nikker og er enig. Det handler om å ha mot til å vise fram den du er.