Tre mennesker ved et piano/flygel
Tre av de som sitter i styret; Ingvild Kårvatn, Linda Torvik og Anders Larsen.

Her kommer programmet for Vårsøghelga 2024

På mai blir Vårsøghelga arrangert for 29. gang. Her kommer ulike kunst- og kulturopplevelser av både lokale og nasjonale aktører.

Publisert

Vårsøghelga strekker seg fra onsdag 22. mai til søndag 26. mai. Det er mange arrangement så det er fint å spre det over så mange dager.

Stor bredde i åpningsdagene

Startskuddet går på Kallastuå med kunstutstilling og boksøg. Det blir minneutstilling med kunst av Lars Gjøra, og boksøg med Tommy Fossum og Svein Sæter.

Torsdag blir det orgelstafett hvor orgelstudenter fra Institutt for musikk NTNU spiller hele fire konsertar i fire forskjellige kirker i kommunen.

–Det er masterstudenter fra både Norge og Tyskland. Så det er helt fenomenale musikere, roser Anders Larsen som er daglig leder i Laget Vårsøg.

Han forteller videre at det blir utstillingsåpning av Knut Løvås som er fast tegner i klassekampen og har vunnet fullt av priser for tegningene og kunsten han har ordnet i Klassekampen blant annet.

–I fjor var det relansering av en stumfilm fra 1929 som Trygve Brøske har laget ny musikk til. Den var urfremført for to fulle hus i Olavshallen med symfoniorkester og full pakke. Nå har de laget en litt mindre versjon der Trygve sitter på scenen og spiller live på flygelet i tillegg til at han har med litt opptak i fra Olavshallen.

Og så kommer en sangerinne som er med å fortelle og produsenten av filmen.

Vårsøg-fredag

Fredag starter tradisjonelt med Saman for Surnadal sammen med SpareBank1 Nordmøre og Surnadal Næringsforening. Der blir det lunch og program med folk fra næringslivet og kulturlivet.

På fredag blir også barnehagekonserten «Mio, Pio og vennskapsknuten» i Svorkasalen for førskolebarn.

Og i Henningtimen får niendetrinn en annerledes skoletime på kulturhuset.

Larsen forteller at det blir som en festival i festivalen på billaget med Harpreet Bansal band, Røv Mølle med surnadalingen Frank Hannasvik, Gøran Bolme og The Young Suffering ensemble med Tobias Santelmann, Marie Blokhus og Gaute Tønder som har et stort spekter av kjærlighetssanger som de har oversatt til nynorsk og har hatt stor suksess på Østlandet. 

Etter konsertene blir det pubkveld der Ole Magne Ansnes som spiller vinyl med nordmørsk og norsk musikk.

Lørdagen

Lørdagen starter med familiedag på kulturhustorget før det blir forestilling med musikk, dans og drama og det skal også være kunstfagutstilling.

Det blir et sammensurium med Vårsøg-tema der de tar litt ting på kornet og det blir parodier, og det vil dukke opp gamle og nye helter.

Larsen er veldig glad for samarbeidet med Surnadal og Rindal kulturskole.

Videre er det boksøg med Svein Sæter og Møre og Romsdal forfattarlag etterfulgt av konserten «Måneskinnsonaten. Beethoven, Revolusjon og Romantikk», begge på Surnadal kulturhus.

Til kvelds kommer blant andre DDE´s Bjarne Brøndbo på Kleivakvelden. Sist Brøndbo besøkte Vårsøghelga var i 2006, og da ble det publikumsrekord i Stangvik kyrkje. Av de andre som kommer, har vi bygdas store datter Ida Mo som har vist sitt sangtalent på mange arrangement og scener trass sin unge alder.

Først er det bare 300 billetter til Kleivakvelden, slik at det blir mulighet til å flytte arrangementet inn i Storstuå om det blir dårlig vær. Blir det bra utsikter værmessig, og det blir bestemt at Kleivakvelden blir på Kleiva, legges det ut 500 billetter ekstra. Det blir bestemt i starten av Vårsøghelg-uka (uke nr 21).

Avslutning

Søndag blir det markering av 100-årsjubilantene Edvard F. Bræin og Alf Ramsøy hvor det blir boksøg om den nye boka om Edvard F. Bræin på Åsen bygdemuseum. Det blir musikalske innslag med musikere fra Operaens Sinfonietta i Kristiansund.

Det blir konsert med Bugge Wesseltoft og Nidaros Vokal i Stangvik kyrkje, og til slutt kommer TrondheimSolistene med Dei fire årstidene på Storstuå på Surnadal kulturhus.

Etter presentasjon av dette store og flotte programmet, er det bare å glede seg til årets Vårsøghelg - og neste år blir det 30-årsjubileum.

Kulturbygd

Larsen skryter av de som har vært med siden oppstarten i 1995 at det er oppe og går ennå.

–Det er ingen selvfølge at en festival blir så gammel. Det har vært pandemi og vi har klart oss gjennom den og det har vært veldig mange flinke mennesker innom og fått utvikla det, og en fin gjeng med frivillige som er med og bidrar og det er en festival som folk kjenner til og som de blir glade for å bli spurt om å komme hit å spille på. Og det må vi ta til oss, smiler Larsen og fortsetter:

–Kulturbygda Surnadal - det er faktisk det, og det må vi ta vare på. Det er fort gjort å rive ned noe som er bygd opp, og med både Vårsøghelga, Stangvikfestivalen og Midtsommar i Surnadal - tidligere Laksefestivalen - det er tre festivaler som utfyller hverandre godt. Det er ingen som står i veien for hverandre hverken tidsmessig eller innholdsmessig. Og det skal vi ta til oss alle som bor inni her at vi klarer å få det til, og det vet jeg det er mange andre plasser som er misunnelige på oss og lurer på hva vi gjør for å få det til. Så det er litt artig at denne helga der er vi på kartet, og det ser vi på billettsalget nå også at det kommer folk fra storbyene hit i tillegg til lokalbefolkningen.

Barn og unge

Larsen sier han føler de får vist frem fokusområdet på barn og unge, publikumsutvikling, og å la barn stå på en profesjonell scene sammen med profesjonelle artister og se at det er mulig å leve av å drive med kunst og kultur.

Han presiserer at det er viktig å få inn mer kreativitet, og at det er en ganske mangelvare i norske skoler. Der vil de være en aktør for å oppmuntre barn og ungdommer å finne den kreative spiren i seg, og han nemner diktmønstring og skrivekurs:

–Vi prøver å være litt analog oppi alt med kunstig intellegens i datatiden. Penn og papir, scenekunst og musikk. Vi slår et slag for det, det må vi aldri glemme, avslutter Larsen.

Fem mennesker ved et piano/flygel
Musikk- og kunstelev Emma Beckstrøm Fjelnset (12), musikkelevene Hedda Moen Gjerstad (16) og Sofia Grewe (10) og drama- og kunstelev Anna Lila Mauset (14) sammen med pianolærer Linda Torvik som sitter i styret i Vårsøg og er prosjektleder i Vårsøg-prosjektet "Vår i æmning skapa magisk stæmning" som er et tverrfaglig prosjekt Surnadal og Rindal kulturskole skal vise frem for publikum i Storstuå på Surnadal kulturhus lørdag i Vårsøghelga.

Annonse:

Program for Vårsøghelga 2024

Onsdag 22. mai

Kunstutstilling og Boksøg på Kallastuå kl 19.00

Her blir det minneutstilling med kunst av Lars Gjøra, og boksøg med Tommy Fossum og Svein Sæter. Dette er i samarbeid med Surnadal Heimbygdlag, Kallastuå og Møre og Romsdal forfattarlag.

Torsdag 23. mai

Orgelstafett

Kl 10.00 Mo kyrkje
Kl 13.00 Todalen kyrkje og Åsskard kyrkje
Kl 15.00 Øye kyrkje

I samarbeid med Institutt for Musikk, NTNU.

Utstillingsåpning

Finstuå på Surnadal kulturhus kl 18.00.

Utstillinga er åpen hver dag.

Kunstner: Knut Løvås

Knut Løvås (1966) regnes som en av Norges aller fremste avistegnere. Siden 2005 har han nesten daglig levert illustrasjoner til Klassekampen. Løvås har flere ganger, senest nå i år, vært å finne blant finalistane i prisen «Årets avistegning».

I samarbeid med Surnadal kunstforening.

Stumfilmen «Norge vårt Norge»

Storstuå på Surnadal kulturhus kl 19.00.

Nå foreligger Norge vårt Norge i nyrestaurert versjon og vi kan gjenoppleve landet slik det tok seg ut i 1929. Trygve Brøske har komponert et symfonisk verk til filmen, delvis basert på musikk fra tiden da filmen var ny.

Trygve Brøske, Tonje E. Hove og produsenten Dag Hoel kommer til Vårsøghelga for å gi surnadalingene en nostalgisk festaften. Dag Hoel vil før filmforestillingen fortelle om hvordan filmen ble til, og tida filmen ble til i. Trygve Brøske og Tonje E. Hove har solopartier under forestillingen, og i det øvrige er filmlyden opptak fra Trondheim Symfoniorkester sin Norge vårt Norge konsert i Olavshallen.

Medv. Trygve Brøske, Tonje Eero Hove og Dag Hoel.

Fredag 24. mai

Saman For Surnadal

SpareBank1 Nordmøre kl 11.00.

Konferanse og lunch i samarbeid mellom Vårsøghelga, SpareBank1 Nordmøre og Surnadal Næringsforening.

Barnehagekonserten «Mio, Pio og vennskapsknuten»

Svorkasalen kl 11.30 for førskolebarn.

Medv. Mai-Britt Wagnild, Andrea Otterstad Johansen og Henriette Øfstedal Kolset. Regi/kostyme/scenografi: Marit Grytnes Dullaert

Henningtimen

Storstuå kl 12.00.

En annerledes skoletime med Henning Sommerro.

Utdeling av Henningstipendet.

Harpreet Bansal band og Røv Mølle Surnadal Billag kl 18.00

Harpreet Bansal er en norsk/indisk fiolinist innen raga (klassisk indisk musikk) samt jazz og folkemusikk.

Hun leder og lager musikk til sine egne prosjekter, Harpreet Bansal Band og Harpreet Bansal Trio, og er aktiv som musiker i andre prosjekter. Harpreet har regelmessig spilt med Karpe på deres konserter og turnéer.

Røv Mølle

I likhet med kraftfôrleverandøren på Nordmøre og i Romsdal produserer Røv Mølle "fôr av god kvalitet til alle drøvtyggarar". Gjennom melodiøs jazzrock og nordmørsk folkemusikk skildrer de dramatikken i at landet vokser igjen og at gamle saueraser dør ut. Trioen består av surnadalingen Frank Hannasvik på trommer, tekst og sauebjeller, Cornelius Odegard Risberg på gitar, og Håkon Huldt-Nystrøm på kontrabass. Når Kraftfôrtrioen kommer til Vårsøghelga vil de hylle bonden og beitedyrene, og lover kraftfôr til lytterne!

The Young Suffering ensemble (Tobias Santelmann, Marie Blokhus og Gaute Tønder), Gøran Bolme, Vinylpub med Ole Magne Ansnes på Surnadal billag kl 21.00

The Young Suffering Ensembla er et hel-akustisk band, som leker med alt fra Bob Dylan til Beyonce. De balanserer på en knivsegg fra det humørfylte til det sårbare, med kjærligheten i fokus. Nye og gamle, kjente og kjære låter oversettes til nynorsk, og blir kledd opp i en ny musikalsk drakt. Felles for alle låtene til The Young Suffering Ensembla er at de handler om den o-store kjærligheten, eller mangel på den. Bestående av Tobias Santelmann, Marie Blokhus og Gaute Tønder. «Vi syng, vi lir, vi trur, vi gret, vi elskar og vi gir oss faen ikkje.»

Lørdag 25. mai

Torg/familiedag

Kulturhustorget kl 10.00.

VÅRSØGLANDET

En tverrfagleg forestilling med Surnadal og Rindal kulturskule i Storstuå på Surnadal kulturhus kl 12.00.

«Vår i æmning skapa magisk stæmning.

Surnadal og Rindal kulturskole presenterer en tverrfaglig forestilling, der vi blir tatt med inn i det magiske Vårsøglandet»

Boksøg medv. Svein Sæter og Møre og Romsdal forfattarlag

Kammerset/kinosalen på Surnadal kulturhus kl 13.30.

«Måneskinnsonaten. Beethoven, Revolusjon og Romantikk»

Finstuå på Surnadal kulturhus kl 15.00.

Måneskinnsonaten, Appassionatasonaten og Pathétiquesonaten av Ludvig V Beethoven.

Tor Espen Aspaas, Flygel.

Kleivakveld

Kleiva kl 18.00.

Medv. Bjarne Brøndbo, Henning Sommerro, Surnadal Hornmusikk, Ida Mo og John Pål Inderberg.

Svein Sæter er som vanleg primus motor for diktmønstringa, der unge diktarar får framført sine dikt.

Surnadal hornmusikk stiller trufast opp for å sette stemningen for festkvelden.

Utdeling av Kleivaprisen og Kleivafondet.

Søndag 26. mai

Markering av 100-årsjubilantane Edvard F. Bræin og Alf Ramsøy. Boksøg om den nye boka om Edvard F. Bræin. Musikalske innslag med musikere frå Operaens Sinfonietta i Kristiansund.

I samarbeid med Nordmørsmusea og Operaen i Kristiansund.

Bygdemuseet på Åsen kl 12.00.

Bugge Wesseltoft og Nidaros Vokal

Stangvik kyrkje kl 15.00.

Bugge Wesseltoft er ein av Norges mest ettertrakta og prisbelønte musikarar. Han har vunnet fleire Spelemannspriser, Buddyprisen, Ella-prisen mm. Under Vårsøghelga får vi endeleg oppleve Bugge live, i den unike akustikken i Stangvik kyrkje.

I tillegg kommer Nidaros Vokal med sin dirigent og kunstneriske leder Ragnar Rasmussen. Nidaros Vokal er eit ungt ensemble bestående av klassiske sangere hovudsaklig utdannet fra Institutt for Musikk NTNU. Nidaros vokal har sidan sin debut i 2021, løfta nivået og skapt ein ny arena for vokalmusikk i Trondheim.

TrondheimSolistene med dei 4 årstider

Storstuå på Surnadal kulturhus kl 19.00.

Det er stor glede å ønske TrondheimSolistene tilbake til Vårsøghelga. Denne gangen kommer de til Surnadal med et av musikkhistoriens mest ikoniske og populære verk, Vivaldis fire årstider.

På denne konserten tek TrondheimSolistene med seg sitt eiga rekruteringsorkester JuniorSolistene med til Surnadal. JuniorSolistene og TrondheimSolistene spiller to stykker i lag på denne konserten.

Her på https://surnadal-kulturhus.no/kulturprogram/ kan du lese mer om arrangementene.

Powered by Labrador CMS