Marit Drøpping, leder for Indre Nordmøre opplæringskontor

Barne- og ungdomsarbeidar­faget lagt ned frå hausten -25 ved Surnadal VGS

Sak om tilbudsstruktur ved de vidaregående skolane i Møre og Romsdal var oppe til politisk behandling i Kompetanse- og næringsutvalet 11. november. For Surnadal VGS var vg2 barne- og ungdomsarbeiderfaget foreslått lagt ned. Dette ble enstemmig og endelig vedtatt. Prinsippet som lå til grunn for den politiske behandlinga var tilbud samfunnet treng, tilbud elevene vil ha og ansvarlig forvaltning.

Publisert Sist oppdatert

Som en konsekvens av vedtaket er det ikke mulig å søke vg2 barne-og ungdomsarbeiderfaget på Surnadal VGS fra og med skoleåret 25-26. Skolen står dermed tilbake med helsearbeiderfag som vg2-tilbud på helse- og oppvekstfag.

- Det er selvsagt trist for skolen å miste et vg2-tilbod, men på tross av dette ser vi nå framover, sier Hilde Andersen, rektor ved Surnadal vidaregående skole.

 - For oss er det viktig å ivareta den bredden vi nå har, slik at Surnadal vgs kan tilby et best mulig tilbud til elevene våre.

Hilde Andersen, rektor ved Surnadal VGS.

Indre Nordmøre Opplæringskontor og Marit Drøpping er glade for at fylkeskommunen vedtok å gi tilbud om barne-og ungdomsarbeiderfaget på indre Nordmøre, men tror at et tilbud kun på Sunndal VGS vil få store konsekvenser for rekrutteringen lokalt.

- Barne-og ungdomsarbeideren har en fireårig utdannelse som gjør elevene godt kvalifiserte til å ta stort ansvar i arbeidshverdagen i skole og barnehage. De er en viktig yrkesgruppe som bidrar til å dekke noe av det store behovet vi har for kvalifisert arbeidskraft i oppvekstetaten, sier Drøpping, og fortsetter:

- De er også en stor ressurs i løpet av utdanningen. Motiverte og engasjerte lærlinger er et nyttig tilskudd til personalet uten store konsekvenser for lønnsbudsjettet. Den ressursen mister vi nå. I tillegg ser vi at mange elever bruker både vg2 Barne-og Ungdomsarbeiderfag og vg2 Helsefag som et ledd i høyrere utdanning innen helse og oppvekst, noe som gir dem et godt praktisk grunnlag i faget.

I løpet av skoletiden er elevene utplassert på ulike avdelinger i kommunen. De blir godt kjent og knytter kontakter, som hun tror gjør at sjansene for at de kommer tilbake hit etter endt høyere utdannelse øker.

- Jeg har jobbet mye med rekruttering og opplever at mange av elevene som skal velge videregående utdannelse er usikre på yrkesvalget. Ikke alle har en klar plan, men ønsker flere valgmuligheter.  Tilbudet de får ved Surnadal VGS blir fattigere uten tilbud om vg2 barne-og ungdomsarbeiderfaget . Det frykter jeg vil få konsekvenser for søknadstallene til vg1 helse-og oppvekstfag som igjen vil få konsekvenser for søknader til helsefag og det økende behovet vi har for helsefagarbeidere og sykepleiere. Valgmulighetene blir innskrenket og flere vil se seg om etter andre studieprogram eller andre skoler, fortsetter Drøpping.

- Elevtallet har gått ned og det påvirker så klart søknadstallene til vgs, det gjelder alle studieprogrammene. Om vi da fortsetter å legge ned linjer som ikke oppfyller kravet til antall søkere får det store konsekvenser for rekrutteringen.

Indre Nordmøre Opplæringskontor har i dag 56 aktive lærlinger i Rindal, Surnadal og Heim, i tillegg har 32 lærlinger har tatt fagbrev/kompetansebevis i 2024, til sammen ca. 90 stk.

- Stort sett alle har vi rekruttert fra Surnadal VGS, sier Marit Drøpping

- Jeg har prøvd rekruttere lærlinger til fag som er basert på et annet vg2 enn vi har i Surnadal, det er nesten umulig. Løsningen blir å ta dem fra et annet vg2 i samme studieprogram og kompensere med lengre læretid. Den muligheten minsker om vi mister bredden i det studietilbudet vi har i dag. Dette er, slik jeg ser det en skummel utvikling og det er viktig at vi står sammen og slåss for å bevare et godt og variert tilbud ved Surnadal VGS: Det gjelder både kommune, privat næringsliv og politikere.

- Jeg er klar over at økonomi er avgjørende her, men så lenge vi har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft kan vi ikke legge ned de viktigste rekrutteringskanalene vi har, avslutter Marit Drøpping.

Powered by Labrador CMS