Jon Storløkken (til venstre) og Geir Egil Settemsdal

Slektsforskning – en hobby for hvermannsen?

Publisert Sist oppdatert

Torsdager ved Surnadal bibliotek på kulturhuset

Trollheimsportens medarbeider tok turen til Surnadal kulturhus for å se på mulighetene til å finne sine mer perifere aner og kanskje en dag bygge sitt eget slektstre.
«Slektsforum for Indre Nordmøre» og «Slekt og data Indre Nordmøre» har nå i en periode flyttet sitt datautstyr til kulturhuset i Surnadal, og er nå å finne i lokalene vis á vis biblioteket i 2dre etasje annenhver torsdag fremover. Her gir de hjelp og råd når det gjelder slektsforskning, og de veileder gjerne nybegynnere, men også erfarne slektsforskere.
De gir råd om hvordan søke i Digital arkivet, Nasjonalbiblioteket mm.

Her møter jeg Jon Storløkken(leder) og Lars Jostein Bævre (kasserer) fra «Slektsforum for Indre Nordmøre», samt Nils Johan Rodal og Geir Egil Settemsdal i ivrige diskusjoner om slektenes finurligheter.

Nils Johan Rodal (foran) og Lars Jostein Bævre

- Her har vi et fint dataprogram for de som vil begynne med slektsforskning, sier Jon. Det heter «Family historian Project». Det er med engelske ledetekster, men alt kan leses og skrives ut slik som det er skrevet inn i programmet, så dette er det hjelpemidlet jeg benytter i min forskning. I mitt slektstre har jeg registrert over 22000 navn/personer, og treet går tilbake til 800-tallet. Det er det jeg kan dokumentere sier Jon. Den eldste personen jeg har i treet mitt er «Gorm den gamle», opprinnelig av dansk herkomst, som er far til bla. Harald Blåtann og Gunhild Gormsdatter.

- Andre hjelpemidler som vi benytter for historiske søk er «Digitalarkivet», hvor man kan søke i gamle kirkebøker/protokoller. Kirkebøkene er dog sperret i 100 år, for digitale opplastinger, slik at man kan i dag søke blant personer tidligere enn 1923, kan Lars Jostein fortelle.

- Ved å benytte digitalarkivet, så kan vi med sikkerhet si hvem som er far og mor til et barn eksempelvis, da det i de fleste bygdebøker er mange feil fordi det ofte er muntlige beretninger om dette, sier Jon. Her kan man søke opp personer på navn, eller deler av navn og etterpå gå inn på kirkeboka/protokollen for vedkommende og dermed se sitt opphav.

Protokoll fra kirkebok

- Lars Jostein kan fortelle at i regi av «Slekt og data Indre Nordmøre» så har man fotografert over 3000 gravminner og disse bildene har blitt lastet opp i en gravminnedatabase som heter «Finn grav i gravminner». Dette er et gratisarbeide som er blitt utført av oss. På landsbasis ligger det ca. 3,3 millioner gravminner, hvorav 2,9 millioner er digitaliserte. Det betyr at man kan finne ut hvor en slektning kan ligge begravet, hvis man ikke vet det fra før. - Jon skyter inn, at i og med at så mange nordmenn utvandret til USA, så er mange på jakt etter sine slektninger der, og da har vi også en amerikansk versjon av en slik gravminnedatabase som heter «Find a grave».

- For å være fullverdig medlem i «Slekt og data Indre Nordmøre» så koster dette kr. 600,- noe som må sies å ikke være alt for avskrekkende.

Generelt om slektsforskning

- På våre hjemmesider kan man finne hvilke kilder man kan søke i, sier Jon. Vi har en bok vi kan anbefale som heter «Kom i gang med slektsforskning». Ellers kan vi nevne en annen bok som er et bra verktøy for å lese gamle kirkebøker/protokoller som heter «Den glemte skriften». Begge disse bøkene er til god hjelp for slektsforskning. Ellers kan jeg nevne at det er greit å anskaffe PC med 2 skjermer, hvor vi står til rådighet med å sette opp disse to skjermene, fordi det letter arbeidet med forskningen.

Kom i gang med slektsforskning

(Den glemte skriften. Foto: Jens Settemsdal)

Den glemte skriften

- Jon og Lars Jostein anbefaler ellers på det sterkeste å ta kontakt med «Slekt og data Indre Nordmøre», eller komme på en av torsdagene nå fremover før jul på Kulturhuset for å få en innføring i slektsgransking. Dette er en flott hobby for alle. Man kan også gå inn på hjemmesiden vår for å få et innblikk i hva slektsforskning går ut på, og hvilke muligheter man har for å forske på slekt. I november kan du møte oss på torsdagene 2, 16 og 30.november.

Link til hjemmesiden vår er;

https://slektogdata.no/nb/slekt-og-data-der-du-bor/more-og-romsdal/slekt-og-data-indre-nordmore

Styret i «Slekt og data Indre Nordmøre» er for tiden;
Leder: Jon Storløkken, epost: indrenordmore@mr.slektogdata.no
Skriver: Tor Ålbu Kasserer: Lars Jostein Bævre
Styremedlemmer: Einar Oterholm og Janne Mathilde Løseth
Varamedlemmer: Astrid Roaldset og Per Olav Heggset

Fint miljø

På bakgrunn av en innføringskveld i slektsgranskning, hvor tiden gikk alt for fort, med hyggelige folk rundt bordene, og hvor det definitivt ikke manglet på samtaleemner, så våger jeg, med hånden på hjertet, å anbefale mine sambygninger som går og bærer på spørsmål om slekt om å ta kontakt med «Slekt og data Indre Nordmøre» for å komme i gang med en fin hobby. Her møter man mange interessante mennesker og dette er et fint og ikke minst veldig sosialt miljø!

Powered by Labrador CMS