Elisif Sæthervik

Brenner for gjenbruk

I 2012 arrangerte Elisif Sæthervik og onkelen Eyvind loppemarked i Bøfjorden. Begge samlet på gamle ting, og det hadde hopet seg opp gjennom årene. De fikk imidlertid mersmak på loppis, og 9 år senere driver de fremdeles i «bransjen» med åpent loppemarked 4-5 ganger i året.

Publisert Sist oppdatert

-Vi hadde det første loppiset en søndag i Bøfjorden, og siden ballet det bare på seg, sier Elisif Sæthervik. Hun og onkelen Eyvind Sæthervik driver fremdeles det som fikk navnet Gammelskulin gjenbruk.

-Egentlig heter det Gammelskulin skrot og gjenbruk, men det ble for langt, ler Elisif.

De første årene hadde de åpent bare et par ganger i året, nå er det 4-5 åpningsdager fordelt på vår, sommer og høst.

Bygget kjent som Gammelskulin i Bøfjorden var i familien Sæterviks eie i mange år. De har både bodd der sjøl og leid det ut. I 2003 ble huset solgt, men de skilte ut en del av tomta, og det er her loppemarkedet holder hus.

-Å selge varer billig i stedet for at det blir kjørt på søpla er greia vår. Vi vil være billig. Dette er ikke noe vi gjør for fortjenesten. Det er veldig mye arbeid, men det er artig. Det er noe med den genuine interessen for gamle ting og gjenbruk generelt. Og så bor det en butikkdame i meg. Jeg arbeidet på butikken i Bøfjorden i mange år, og liker den rollen.

-Stas med nye varer

Varene får de tak i på ulike måter.

- Folk tar kontakt med oss og spør om vi vil kjøpe, eller om vi vil ha gratis. Noen ganger vi kommer ned til gammelskulin, står det kasser der som noen har satt fra seg, og av og til får vi melding om at noen har vært der og satt fra seg en kasse. Det hender seg også at vi kjøper fra dødsbo. I Bøfjorden er det også mye hyttefolk, og de er dyktige både til å handle og gi fra seg varer.

-Det er kjekt, det er som en julekveld hver gang vi får nye leveranser. Når vi åpner loppemarkedet, bugner det av varer.

Den rosa sykkelen viser vei til Gammelskulin gjenbruk

Gammelskulin gjenbruk tar imot det meste av varer, men helst ikke klær. De vil at de skal gå til Fretex. Bøker er vanskelig å selge, så det tar de helst ikke inn heller, med mindre det er noe spesielt. De kommer og henter varer om noen har noe de vil bli kvitt.

Det er viktig at det som kommer inn også går ut etter en stund.

-Vi har ganske liten plass, bare to Moelvenbrakker som er bygd sammen. Og vi er avhengig av finvær, for vi setter mye av tingene våre ute. Vi har også en plasthall som kom opp i fjor, så vi er ikke så sårbare i forhold til været lengre. Men det er alltid triveligst å være der når det er fint vær, så folk kan gå omkring og se seg rundt.

Koronabegrensninger

Også i gjenbruksbransjen setter koronaen begrensninger. De har måtte avlyse flere ganger, sist lørdag i palmehelga. Da kom det nye, strenge restriksjoner noen dager før. Elisif synes ikke det er artig å måtte gå ut på Facebook og skrive at det blir avlyst gang på gang, men slik må det bli.

De planlegger å ha det åpent igjen den 25. april og håper å få det til denne gangen, men den vanlige kaffe- og bakelsserveringen, må de nok se langt etter denne gangen også. Elisif forteller at det kommer folk fra flere kommuner; de er veldig bevisst på smittefaren, og er livredde for å spre smitte.

Både Elisif og Eivind har fulle jobber ved siden av, så det blir bare en fritidssyssel. Det er rolig på vinteren, loppemarkedene har de fra april til ut på høsten.

Julemarked

Hvert år har de hatt juleloppis i desember med kun julevarer, men i 2019 trommet de sammen til julemarked. De var til sammen sju arrangører som stilte med egenproduserte varer. Julemarkedet ble en ubetinget suksess. Da de åpnet, var det lang kø, og hele 400 stykker innom på de 4 timene markedet var åpent.

-Da kledde vi oss ut som juletorgkjerringer med nisseluer. Og så ble det snø, den ramma rundt med lyslenker og snø, det var helt spesielt. Det var skikkelig «Jul i skomakergata»-stemning.

Juletorgkjerringer. Elisif Sæthervik og Randi Klevset Gjøra

I fjor ble det ikke julemarked, men de håper å kunne få det til i år. Dersom de får klarsignal, kjører de i gang den 27. november.

Skrotnisser

Gammelskuling gjenbruk har holdt en lav profil når det gjelder å markedsføre seg. Det foregår stort sett på Facebooksiden, samt på iHalsa.no og Bøfjordnett. Elisif er glad for at folk er så flinke til å dele innleggene på Facebook.

Elisif og Eyvind Sæthervik med den rosa sykkelen som er varemerke og veiviser

Den som vil finne fram, må se etter en rosa sykkel, smiler Elisif. Den rosa sykkelen er liksom varemarket vårt. Når en kommer til Settemskrysset (som ikke må forveksles med Settemsdalskrysset, som ligger i Settemsdalen), svinger en av til venstre, mot Bølandet. Så er det ned en bakke og over ei elv før en kan begynne å se etter den rosa sykkelen.

Av og til får de hint om at de bør ta mer betalt, så de tjener på det, men det er ikke det som er poenget, sier Elisif.

-Jeg synes det er så gøy å gå på loppemarked sjøl. Det er ikke slik at en nødvendigvis trenger alt, men en finner kanskje noe som er fint eller artig, og når en finner ting som er billig, er det lettere at en kjøper det.

Elisif og Eyvind deler interessen for gamle ting, men de har hver sine interessefelt, og utfyller hverandre.

-Jeg er glad i krusvarer og porselen, mens onkel interesserer seg for verktøy, gamle radioer og slikt, vi har hver vår nisje.

-Vi er sikkert egentlig noen skrotnisser, men når en ikke liker å ha skrot hjemme bygger en brakker, smiler Elisif.

På Gammelskulin gjenbruks facebookside annonseres kommende arrangement:

https://www.facebook.com/gammelskulin.gjenbruk

Nedenfor er et lite utvalg av hva du kan finne på Gammelskulin gjenbruk. Alle foto av Elisif Sæthervik

Powered by Labrador CMS